Jak upéct vepřový bůček?

Od: Datum: 18.11.16 00:05 odpovědí: 11 změna: 21.11.16 10:47
Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 18.11.16 02:25
avatar

Nevím zda chcete nějaký netradiční recept, ale já dělám jednoduchý: Jen posolit, okmínovat, trošku podlít vodou a dát upéct. Je dobrý teplý i za studena. Přesně takto :

https://www.toprecepty.cz/rec…pt/6980-peceny-veprovy-bucek/

Někdo peče i s cibulí či česnekem a též je to dobrota.


doplněno 18.11.16 22:56:

Patronka - souhlasím, Vaše doladění nemá chybu...*palec*

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 18.11.16 04:22
avatar

Ještě to ale chce doladit :)

Ohodnoceno: 7x
 
Datum: 18.11.16 07:28

Děláme často kapsu, po teplu výborné, ale po studenu ještě lepší https://www.toprecepty.cz/rec…t/11682-plnena-buckova-kapsa/ dovnitř můžete dát cokoliv https://www.toprecepty.cz/rec…kapsa-s-jednoduchou-nadivkou/

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 18.11.16 07:50
avatar

Moje maminka a pak celý život já, naříznu kůži cca 3 cm od sebe, napříč (podobně, jak se naříznou špekáčky), posolím, pokmínuji, přisypu nakrájenou cibuli a česnek, podliju vodou asi do 1/3, přikryju drudou půlkou brutvánku a peču v troubě na 180ºc cca 45minut. Pak odkryju a peču a maso otáčím, dokud nemá krásnou barvu a křupavou kůžičku. Někdy je potřeba trošku vody dokápnout. ;)


doplněno 18.11.16 08:09:

Maky, to je bezva způsob. Vaří se to jako lalok, podhrdlí z vepřové hlavy. ;) Táta si vzal "desečku", ostrý nůž, tu uvařenou dobrotu, nastrouhaný křen a když nebyl, tak si přikrajoval plátečky česneku, krémžskou hořčici, pepř a sůl. Mamka mu nakrájela čerstvý chleba a otevřela pivo.*modla* Krásná vzpomínka!


doplněno 19.11.16 07:26:

Co to je brutvánek? Když nebyl alobal na přikrytí, v čem se peklo maso nebo husa? Dva hluboké pekáčky s uchy. Jeden slouží jako poklice. :-D

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 18.11.16 21:32
avatar

Babko a pro část rádců ještě napište co je to ten brutvánek *smich* (kuwa tohle jsem už hezkou řádku let neslyšel,o čtení ani nemluvě!). Jak mně říkají doma-"čecháčci totok neznajó"!(když jednou za čas dojedu "domů")


doplněno 19.11.16 22:09:

Já to vím,ale hooodně dlouho jsem toto neslyšel a když to sdělím manželce (že to má péci v brutvánku) tak kouká jako tele na vrata!Já pocházím z Mostkovic u PV a manželka z BN a žijeme v JH! Zde to lidi vůbec neznají!

Ohodnoceno: 0x
 
Od: balzerka
Datum: 19.11.16 21:31

Braten je péci a vana je vana. Pekáček.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: maky®
Datum: 18.11.16 08:01
avatar

Když jsme u toho bůčku, není to sice pečení,ale také pochoutka, vařím bůček s hodně česnekem a solí , pak vytáhnu případné kostí a po vychladnutí do lednice, nejlépe přes noc, někdo ještě sype paprikou, vychlazený krájíme na tenké plátky a pokládáme tím krajíce chleba. ;)

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 18.11.16 08:04
avatar

na pekáči ne. Pečte ho ve hluboké skleněné pečící misce, protože na skleněnou misku se nepřilepí.

Vezměte bůček, nakrájejte na plátky, vložte do pečící misky, posolte, přidejte pár koleček cibule a nějaké to koření podle chuti, polejte olejem a strčte do trouby. Troubu nastavte na nějakých 180 stupňů a občas zkontrolujte. Není co pokazit.

Teplota150 stupňů je málo a při teplotě 200 stupňů se sice upeče rychleji, ale už ho musíte hlídat a obracet.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 18.11.16 08:11
avatar

A kdybyste ho nekrájel na plátky, ale na větší kousky a přidal ještě česnek a kmín, bez oleje, to co z trouby vytáhnete, tomu se říká Moravdký vrabec.


doplněno 20.11.16 07:43:

Když jsme chodili do domu Energetiky na obědy, sídlilo tam nějaké KSČ a vařila vousatá kuchařka. Jako bůh! A ta, do plátků bůčku rolovala kyselé zelí a pekla! Úžasné!

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 19.11.16 17:35
avatar

Jestli chcete nějakou specialitku, najděte si na webu článek páně Cuketky, Jak jsem zasklil bůček. Zatím jsem ho dělal jen dvakrát, ale vždycky to byla pochoutka.


doplněno 19.11.16 22:47:

Tak já přihodím ještě jeden recept. Bůček se nakrájí na podélně, na výšku, na dlouhé pásky, tloušťky asi tak půl cm. pásky položíme, osolíme, opepříme, a potřeme je strouhaným křenem. Pak je srolujeme, a uděláme z nich šneky-závitky, říkejte si tomu jak chcete. Můžete to spíchnout párátkem. Narovnat na stojato do pekáče, Zalít smetanou a upéct na 180°C, přikryté, do měkka. Jen na konci asi tak deset minut zapéct na plno . Zkuste a uvidíte.

Patronko: jak je velká ta vánočka? Kolik bylo toho bůčku? Odhaduju tak asi 1,5kg?


doplněno 21.11.16 16:31:

patronko, pokud se do toho vrhnu, tak asi zkusím stejnou marinádu, jako dáváme na řízky - jogurtovou s kořením a solamylem, ale bez vajíčka. Je to dost tučné tím bůčkem, mohlo by to fungovat.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 21.11.16 10:47
avatar

Vánočka je dlouhá cca 25 cm, ale před pečením byla delší - jak dlouhé pruhy se dají z koupeného bůčku vyřezat. Recept je zatím ve stádiu "výzkumu", hledám vhodnou marinádu, do které se bůček už nařezaný naloží. Plete se ze šesti pruhů, to zaručuje kompaktní tvar, začátek a konec se spíchne jehlou, nebo sešije. Kolik masa bylo netuším, zbytky jsem zužitkovala jinak. Uvítám případné tipy na marinádu... :)

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.