Nejste přihlášen/a.
Moje maminka a pak celý život já, naříznu kůži cca 3 cm od sebe, napříč (podobně, jak se naříznou špekáčky), posolím, pokmínuji, přisypu nakrájenou cibuli a česnek, podliju vodou asi do 1/3, přikryju drudou půlkou brutvánku a peču v troubě na 180ºc cca 45minut. Pak odkryju a peču a maso otáčím, dokud nemá krásnou barvu a křupavou kůžičku. Někdy je potřeba trošku vody dokápnout.
Maky, to je bezva způsob. Vaří se to jako lalok, podhrdlí z vepřové hlavy. Táta si vzal "desečku", ostrý nůž, tu uvařenou dobrotu, nastrouhaný křen a když nebyl, tak si přikrajoval plátečky česneku, krémžskou hořčici, pepř a sůl. Mamka mu nakrájela čerstvý chleba a otevřela pivo.
Krásná vzpomínka!
Co to je brutvánek? Když nebyl alobal na přikrytí, v čem se peklo maso nebo husa? Dva hluboké pekáčky s uchy. Jeden slouží jako poklice.
Babko a pro část rádců ještě napište co je to ten brutvánek (kuwa tohle jsem už hezkou řádku let neslyšel,o čtení ani nemluvě!). Jak mně říkají doma-"čecháčci totok neznajó"!(když jednou za čas dojedu "domů")
Já to vím,ale hooodně dlouho jsem toto neslyšel a když to sdělím manželce (že to má péci v brutvánku) tak kouká jako tele na vrata!Já pocházím z Mostkovic u PV a manželka z BN a žijeme v JH! Zde to lidi vůbec neznají!
Děláme často kapsu, po teplu výborné, ale po studenu ještě lepší toprecepty.cz/... dovnitř můžete dát cokoliv toprecepty.cz/...
Když jsme u toho bůčku, není to sice pečení,ale také pochoutka, vařím bůček s hodně česnekem a solí , pak vytáhnu případné kostí a po vychladnutí do lednice, nejlépe přes noc, někdo ještě sype paprikou, vychlazený krájíme na tenké plátky a pokládáme tím krajíce chleba.
na pekáči ne. Pečte ho ve hluboké skleněné pečící misce, protože na skleněnou misku se nepřilepí.
Vezměte bůček, nakrájejte na plátky, vložte do pečící misky, posolte, přidejte pár koleček cibule a nějaké to koření podle chuti, polejte olejem a strčte do trouby. Troubu nastavte na nějakých 180 stupňů a občas zkontrolujte. Není co pokazit.
Teplota150 stupňů je málo a při teplotě 200 stupňů se sice upeče rychleji, ale už ho musíte hlídat a obracet.
A kdybyste ho nekrájel na plátky, ale na větší kousky a přidal ještě česnek a kmín, bez oleje, to co z trouby vytáhnete, tomu se říká Moravdký vrabec.
Když jsme chodili do domu Energetiky na obědy, sídlilo tam nějaké KSČ a vařila vousatá kuchařka. Jako bůh! A ta, do plátků bůčku rolovala kyselé zelí a pekla! Úžasné!
Jestli chcete nějakou specialitku, najděte si na webu článek páně Cuketky, Jak jsem zasklil bůček. Zatím jsem ho dělal jen dvakrát, ale vždycky to byla pochoutka.
Tak já přihodím ještě jeden recept. Bůček se nakrájí na podélně, na výšku, na dlouhé pásky, tloušťky asi tak půl cm. pásky položíme, osolíme, opepříme, a potřeme je strouhaným křenem. Pak je srolujeme, a uděláme z nich šneky-závitky, říkejte si tomu jak chcete. Můžete to spíchnout párátkem. Narovnat na stojato do pekáče, Zalít smetanou a upéct na 180°C, přikryté, do měkka. Jen na konci asi tak deset minut zapéct na plno . Zkuste a uvidíte.
Patronko: jak je velká ta vánočka? Kolik bylo toho bůčku? Odhaduju tak asi 1,5kg?
patronko, pokud se do toho vrhnu, tak asi zkusím stejnou marinádu, jako dáváme na řízky - jogurtovou s kořením a solamylem, ale bez vajíčka. Je to dost tučné tím bůčkem, mohlo by to fungovat.
Vánočka je dlouhá cca 25 cm, ale před pečením byla delší - jak dlouhé pruhy se dají z koupeného bůčku vyřezat. Recept je zatím ve stádiu "výzkumu", hledám vhodnou marinádu, do které se bůček už nařezaný naloží. Plete se ze šesti pruhů, to zaručuje kompaktní tvar, začátek a konec se spíchne jehlou, nebo sešije. Kolik masa bylo netuším, zbytky jsem zužitkovala jinak. Uvítám případné tipy na marinádu...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.