Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Posílení průdušek

Od: conconi® odpovědí: 17 změna:

Nemáte někdo "babskou radu" na posílení průdušek? Jsem málokdy nemocná, ale když, vždycky se mi to vrazí na průdušky. Pokaždé omarodím kolem prosince-ledna, tak bych chtěla preventivně ty moje nešťastný průdušky nějak posílit.

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pohanka*
hodnocení

2x

Můj laický názor. Nosit teplé oblečení, neprochladnout, ne holý krk a hruď, tedy roláček, plus šálu. Pít teplé a vlažné nápoje, i obyčejnou vodu /převařenou/, ne z kohoutku.

Nejíst mnoho zahleňující potraviny, mléko. To spíše jenom dopoledne

Vařit si bylinkové čaje - již je nanasbíráte, tedy koupit v nějaké bylinkové lékárně, nebo u léčitelů, zdravé výživě. Jistě se najdou i průduškové čaje v nálevkových sáčcích v lékárnách, ale ty bylinky jsou mnohdy staré, ale alespoň něco.

Též můžete užívat bylinkové sirupy. Chutný je i konopný a je na hodně moc věcí.

Občas česnečku, křen, chilli, zázvorový čaj, kysané zelí. Ale ne ze sklenice. Vše Vás prohřeje, posílí.

Pozor na dobíhání vlaku, autobusu, tramvaje. Nadýcháte se studeného vzduchu a je hned zaděláno na nějakou potíž.

doplněno 16.11.16 18:12:

Čaj z mateřídoušky a jitrocele je též dobrý na průdušky. Můžete si koupi oboje zvlášť a sama doma smíchat.

hodnocení

2x

Na průdušky je též dobrý anýz, fenykl, lékořice, zázvor (podporuje činnost plic). Je dobré do jídelníčku zařadit více cibule a česneku (ten má protizánětlivé účinky). Je vhodné omezit na nějaký čas mléčné výrobky protože zahleňují. Na posílení imunitního systému zkuste hlívu ústřičnou. Do koupele si občas zkuste přidat kapku eukalyptového oleje, nebo si jím masírujte hrudník. Na závěr bych Vám doporučila návštěvy solné jeskyně. Pokud tu možnost máte, nelitujte času a peněz a vyzkoušejte to. A také se nebojte zeptat se přímo Vašeho lékaře co by doporučoval on. Každý jsme jiný a jeho rada může být ta nejlepší pro Vás třeba. Přeji pevné zdravíčko!

hodnocení

Nikdy jsem v solné jeskyni nebyla, jak to tam probíhá? Jinak moc děkuji všem za odpovědi

Prosímvás, do té solné jeskyně radši ne: náš kluk tam jednou byl a za pár dní dostal tak hroznou chřipku. samozřejmě jsem to od něj chytla, hrůza to byla. Stoprocentně si myslím, že to tam chytl, pak jsem někde četla, že některé odolné bacily tam fakt vydrží. Já se vždycky snažím najít ten prvotní původ nemoci. Někdy letí ten bacil jen tak kolem a když mu člověk nedá šanci, tak se to neprojeví. Já např. byla teď fakt nachrmlaná a bylo to z toho, že jsme šli na hrob 2 km a já blbec v silonkách a podzimních botách a samozřejmě jsem prochladla. Sice nebyla zima, ale foukal vítr a bylo to. Dnes jsou pořád nějaké přípravky na kdovíco, ale základ je neprochladnout. Podívejte kolem, jak dnes chodí třeba mladé holky v bokovkách v mrazu. Hrůza. My máme naproti paní, je jí 86 let, úplně v pohodě po všech stránkách a jakmile se ochladí, hned šátek nebo takovou pletenou šálu. Zvládne toho víc, než o generaci mladší, kteří jsou věčně na hromadě. Jinak je důležitá i psychická pohoda, ze své zkušenosti vím, když mi něco hrozně vadí, je toho na mě moc, tak do týdne jsem nemocná. Už jsem zde psala někde jinde, nezaškodí si vzít každý den kousek kvasnic, třeba na noc s meduňkovým čajem je to fajn na spaní. A je to lepší a levnější než kdovíjaké přípravky,

Měla jsem to taky tak. Po návštěvě solné jeskyně jsem byla nemocná.

doplněno 17.11.16 10:58:

A nechodit tam, kde je velká koncentrace lidí. To by člověk musel být doma. Ale jezdím busem plných lidí do práce. Ta paní důchodkyně je doma, proto není nemocná.

doplněno 17.11.16 11:04:

Chodila jsem teď asi dva týdny do práce s virozou. Dalo se to vydržet. Ale po dvou týdnech mi to vlezlo do ucha a to už se vydržet nedalo. Hned na Orl. Do práce s tím nelze jít. Tím chci říct, že ani ta viroza se nedá moc přecházet.

A víte, že ta naše sousedka v důchodu se doma moc nezdrží? Ona má většinu příbuzných v obci asi 10 km od nás, prakticky 3x za týden tam jede a musí 2x přestupovat. O těch, co jsou furt doma, o těch bych se raději nezmiňovala. Mé tchýni je přes 80. vitalitou strčí všechny do kapsy a ta to má právě tak, čumí doma a jakmile má někdo rýmu, tak se s ním i odmítá bavit.

Jsou lidi, co mají silnou imunitu a nejsou léta nemocní.

doplněno 18.11.16 21:41:

Brala jsem doteď Citrovital kapky. Má to moc dobré recenze. Vitamín C long effekt, hlívu ústřičnou s rakytníkovým olejem od Terezie, dříve eukalyptové tablety, Allivictus. Vironal jsem ještě nezkusila. Je těch přípravků spoustu.

doplněno 18.11.16 21:45:

Čaj se zázvorem, citronem, medem piju od září každý den. Oblíbený nápoj můj to je. Větrám tak, jak se má. Čističku vzduchu jsem si pořídila, abych neonemocněla. Ještě to koloidní stříbro vyzkoušet.

hodnocení

Já jsem kuřačka, ale řekněme kuřačka s ručením omezeným. Od patnácti do čtyřiceti jsem kouřila tak krabičku denně. Pak jsem ze dne na den přestala, ne na něčí příkaz, ale když jsem potáhla z cigarety, bolelo mě to, asi ty průdušky. Asi dva roky jezdíme s manželem s partou motorkářů - většinou kuřáků a já jsem zase začala kouřit. Ne moc, mám asi tak krabičku na měsíc, ale od té doby se mi ty průdušky občas ozvou. Nemarodím, nemocná jsem tak jednou za rok, taky jsem často s koníkem venku i v mrazu nebo v dešti, takže myslím, že imunitu mám dostačující ale jakmile si třeba nastříkám vlasy lakem, nebo v práci, když vlezu do mrazáku, kde je -19, nebo doběhnu autobus, tak mě ty průdušky vyloženě bolí.

hodnocení

2x

Dobrý večer conconi,mám před sebou knihu Bylinkový receptář - nejlepší recepty lidové medicíny a tady čtu.Nejlepší bylinou k léčení průdušek a plic je divizna velkokvětá, pro její vysoký obsah slizovitých látek.Uvolňuje hleny,čistí průdušky při kašli a chrapotu,léčí zánět hrtanu a zmírňuje dráždění horních cest dýchacích.Velké čerstvé listy divizny můžeme přikládat na různá bolestivá místa.Divizna nemá žádné prokázané nepříznivé vedlejší účinky a může se užívat i samostatně. Ale pozor- její semena jsou jedovatá! Tuto drogu si můžete v lékárnách či v prodejnách s bylinkami koupit Pak je tu psáno, že průdušky léčí i čaj z květů lípy malolisté, to samé mateřídouška obecná, ta dokonce dokáže léčit i zastaralé chronické stavy a taky má další dobré vlastnosti-posiluje organismus,prospívá trávicímu traktu a pomáhá při menstruařních potížích.Můžete ji pít jako čaj po celý rok, ochucený medem a citronem.Pak čaj z květů a listů plicníku lékařského pomáhá při zánětech a zahlenění plic a průdušek a je důležitou součástí průduškových bylinkových inhalací.Plicník ale mírně zvyšuje srážlivost krve a našly se v něm i některé nebezpečné látky, proto se užívá vždy jen ve směsi s dalšími rostlinami a vždy jen několik dní. Pak je tu napsán i sléz maurský a lesní, jsou bez nežádoucích účinků, můžete jej inhalovat i i popíjet samostatně..Svými léčivými účinky na dýchací orgány patří i violka vonná také mezi nejlepší bylinky.Silný violkový čaj může ale vyvolat nevolnost a zvracení,proto jej užíváme s mírou a přikládáme i další průduškové byliny. A na závěr 2 babské :-Drady:

Mrkvový sirup je to starodávný osvědčený recept na všechny nemoci průdušek.Do většího kastrolu nalejeme 1/2 litru čerstvé mrkvové šťávy a 4 lžíce medu, Na plotýnce na velmi mírném ohni jej za občasného míchání zahustíme na hustotu sirupu-nesmí se vařit.Užívá se 1 lžička 5x denně.

Popencové mléko 2 lžíce popence přivedeme do varu v 1/2 litru mléka a přikryté necháme 20 minut vyluhovat.Pak scedíme,přidáme lžíci medu a pijeme horké,pomalu po doušcích celý večer , hlavně před spaním. Toto mléko pomáhá při všech potížích dýchacích orgánů. Tedy mimo jiné i na astma.

doplněno 19.11.16 20:32:

popenec obecný - viz foto a sbírá se v období kvetení.

violka vonná - Nejčastěji se sbírá oddenek a to na podzim (září až říjen), někdy celá rostlina včetně kořene, v takovém případě se sběr provádí v době květu. Suší se za teplot do 40 °C.

Posílení průdušek
hodnocení

děkuji za info, právě jsem přijela od sestry, která mimo jiné sbírá a suší bylinky. Měla tam diviznu, lípu a mateřídoušku ( ta mi i roste na zahrádce, nevím proč mě nikdy nenapadlo si ji nasušit, tak příští rok...) violku mám také na zahrádce - to se sbírá a suší květ nebo list? Plicník bych musela koupit, ale mám obavy, že v kupovaných čajích jsou místo bylinek "zametené sklady" jestli je to pět let staré, tak to bude mít nejspíš cenu sena. Budu se muset někde podívat, jak vůbec plicník vypadá.

A už vůbec netuším, co je popenec, každopádně děkuji

Popenec břečťanovitý je plazivá rostlina, velmi aromatická, na jaře má pěkné fialové kvítky. Někdy se používá jako náhrada trávníku. My ho máme doma na zahradě a letos mě napadlo dát to do květináče na balkon a velice pěkně to narostlo.

bublanina*
hodnocení

1x

Naprosto nepřekonatelné je jezevčí sádlo a mazat se jím, ale to nejspíš neseženete, jedině od nějakého známého myslivce. Taky trpím na průdušky a toto mi pomůže rychle a dokonale. Dobré je i psí, ale už ne tolik účinné.

balzerka
hodnocení

1x

Hodně chodit na čerstvý vzduch. Výlety do přírody, dechová cvičení. Při pohybu dýchat nosem. Vyhýbat se dopravním prostředkům a místům, kde je hodně lidí. Celou zimu brát Vironal, ale jen 3-4 kapky denně nalačno. Míň, než je v návodu, aby se předešlo výraznější odléčovací reakci. Upravte i stravování. Plíce souvisí s tlustým střevem. To potřebuje vlákninu - zeleninu, cereálie. Vadí mu bílé pečivo, a přílišné solení.

doplněno 17.11.16 23:49:

Masírujte si často tlakový bod plic na zápěstí. Když položíte pěst na malíkovou stranu, tak si vyhmatejte to nejcitlivější místo nahoře na kosti asi 10-15 cm pod palcem. A zkuste úplně nekouřit.

doplněno 18.11.16 08:23:

K té očistě střeva, která by měla nastartovat zlepšení. Aspoň zařaďte kyselé zelí nevařené, kroupy, kefír, cibuli a česnek.

hodnocení

Děkuji za rady, to zelí jako jíst tak, jak se vyndá z pytlíku?

balzerka

Ano, nevařit!. Má kromě kvašení a vlákniny zároveň hodně vitamínu C. Kuřáci a lidé v znečištěném ovzduší ho potřebují víc, protože jejich tělo se musí zbavovovat zplodin z kouře. A jestli je moc kyselé, zředit oslazenou vodou a nasekat cibulku= výborný salát.

hodnocení

0x

Já to měla takya od té doby mi paní doktorka každé září předepíše BronchoVaxon

hodnocení

0x

Mateřídouška je dobrá na průdušky. Zrovna jsem jí kupovala i pila. Je otázka, jestli vám to posilování pomůže. Posiluju imunitu, jak se dá, ale virozy se mi, bohužel nevyhýbají. Zkoušela jsem snad vše možné i nemožné.

doplněno 16.11.16 21:11:

Tymiánový krém od Justa zkuste.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]