Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zajímavá úprava čočky

Od: iz* odpovědí: 15 změna:

Dobrý den,

dala jsem vařit čočku a uvědomila jsem si, že bych ji chtěla zkusit jinak než obvykle. Máte někdo nějaký zajímavý recept? Prosím o recepty sem (momentálně mne zlobí počítač, s "receptovými" seby bych mohla mít problémy.

Děkuji za odpovědi.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Dobrý den. Našla jsem recept na čočkovou sekanou. Zaujal mne, určitě ho také vyzkouším. Tak se s Vámi o něj podělím, jestli Vás též zaujme:

Čočková sekaná

400 g čočka, 100 g tvrdý sýr, 5 stroužků česneku, majoránka, tuk (na vymazání) strouhanka, sůl, 2 vejce.

Čočku naložíme do vody a necháme několik hodin stát. Můžeme také přes noc. Potom čočku ve stejné vodě doměkka uvaříme. Tvrdý sýr nakrájíme na malé kostičky, které promícháme s uvařenou čočkou, přidáme vejce, mouku, prolisovaný česnek, sůl a majoránku.

Zapékací mísu vymažeme tukem, vysypeme strouhankou, dáme do ní čočkovou směs a dáme péct do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečeme asi 15 minut. Po upečení vyklopíme z mísy a krájíme na plátky. Podáváme s pečivem a čerstvou zeleninou.

Zdroj: recepty.eu/...

mysdomaci*
hodnocení

4x

Dobrý večer, čočku u nás všichni milujeme, moje děti od malička, zkoušela jsem různé experimenty, ale od té doby, co jsem objevila čočku na kari, jinou doma nevařím. Čočku namočíte do studené vody, stačí 2 hodiny. Na tuku usmažíte do zlatova cibulku, do které ke konci smažení přidáte kari ( 1-2 lžičky podle množství čočky) a 2-3 pokrájené stroužky česneku. Pak přidáme namočenou čočku i s vodou, kmín, malý rajský protlak a vaříme do změknutí čočky (cca 3/4 hodiny). Dáváme pozor na připalování a vyvaření vody, občas zamícháme. Po uvaření čočky do měkka, dochutíme solí a můžeme lehounce přikyseli octem.Již nazaušťujeme. Podáváme tradičně s vajíčkem na tvrdo nebo volským okem, okurkou, pečivem, můžeme dochutit opečenou cibulkou na tuku. Moje rodina už ji jinak nechce.

iz*
hodnocení

Další recept, který vyzkouším a který by si zasloužil ocenit. Děkuju. (–:

Ohodnotit už nemůžu, tak aspoň *palec*

balzerka
hodnocení

3x

Vařím předem namočenou / červenou nenamáčím/ s bobkovým listem. Dochutím pepřem,solí, někdy trochou česneku, někdy majoránky. Přidám nasekanou cibuli, nasekaný kyselý okurek, někdy syrovou papriku.Vmíchám olivový olej. A je salát. Přidáním láku z okurek přikyseluji.

hodnocení

2x

Ano, mimo čočky uvaříte ještě zvlášt kroupy a rýži, pak to smícháte, přidáte česnek a můžete ochutit střeba osmaženou cibulkou, případně vyškvařenou slaninkou a pod. Sůl dne vaší chuti.

balzerka
hodnocení

2x

Nebo ji naklíčit! Bude tak za 3 dny a zachová si vitamíny, aktivují se v ní enzymy. Nejdřív namočit přes noc, pak slít. Stačí čtvrt hrnku suché čočky jako pokus, přikrýt pokličkou a dvakrát denně propláchnout a zcela slít. Pokud klíčky rychle rostou, tak v lednici v hrnku pod pokličkou zpomalí. Přizdobit s nimi hlav chod, do salátů nebo na chleba s něčím místo zeleniny.

hodnocení

1x

Dirovanou naběračkou vždycky čočky odeberu a nechám vychladit. Na drobných slzičkách do ní nastrouhám syrovou kořenovou zeleninu, na větších kyselý okurek, přidám majolku nebo jogurt, sůl a pepř a bezva salát k rohlíku. *palec*Jednou jsem jedla čočku k porci lososa. Byla to moc dobrá kombinace.

doplněno 16.11.16 06:51:

Včera na MAX Karolina, domácí kuchařka dělala čočokový salát, na který se chystám. Uvařila čočku tak, aby byla pevnější. Na lžici oleje orestovala nahrubo nakrájenou červenou cibuli, zasypala ji lžící (hnědého) cukru, nechala zkaramelizovat a zalila balzamikovým octem. V míse nasypala na čočku, přidala nakrájené papriky (žlutou a červeno), smíchala a dochutila solí, pepřem a citronem. Vypadalo to vysoce jedlé.

hodnocení

1x

Dobrý podvečer,

dělávám čočkový salátek.Veliká dobrotka :)

Podívejte se : recepty.vareni.cz/...

pt®
hodnocení

1x

Třeba to tak vaří více lidí. Prostě chci, aby se člověk zasytil. Dám vařit opranou čočku na mírný plamínek, posolím, přiklopím a vařím do měka, aby se nevyvařila voda, spíš více vody. Pak si na sádle osmažím cibulku (někdy ne) a přidám mouku, a je vlastně jížka. Tu vmíchám do čočky, která pěkně zhoustne a dochutím solí. K čočce třeba párek, volské oko, okurku a krajíc chleba, pak je břůšek plný. No, je to jen tak obyčejně, ale nám chutná... :)

Dělám čočku přesně jako vy, kdysi mi jeden kuchař poradil nakonec přidat hořčici, vynikající dochucení, žádný ocet, i když se říkalo čočka nakyselo.

pt®

"boba", děkuji za nápad s hořčicí, určitě vyzkouším...*placni*

hodnocení

1x

Já do ní občas přidávám před krátce dovařením kysané zelí a nakonec přimíchám cibulku a lehce osmahnutou mletou papriku.

sebod*

jejky, jejky. Tak koukám, že jsem jedna z mála, kdo dělá syrovou čočku. Přes noc namočím, ráno sleju zbytek vody. Přidám majolku (tvaroh, jogurt, cottage) a zamíchám. Hotovo. Je možné ale přidat i syrovou (vařenou) zeleninu. Rajčata, salát, ředkvičky, mrkev dokonce i jablka (jasně - ovoce). Já nesolím, nedávám žádné koření.

iz*
hodnocení

Tentokrát jsem udělala salát (čočku vařím s bobkovým listem vždycky), místo majonézy jsem použila bílý jogurt. Příště vyzkouším další → zaujala mne ta sekaná a studená nebo naklíčená čočka.

Děkuju za všechny odpovědi. Je mi líto, že můžu ohodnotit jenom tři, zasloužily by si to všechny...

jezevec*
hodnocení

0x

Je to mimo, ale vzpomněl jsem si na jednoho kamaráda. Ten vždycky říkal "Na čočce si nejvíc pochutnám, když jí dám do misky a kopnu do ní"... Ale to asi nechceš... :-D

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]