Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vaření brambor

Od: slava* odpovědí: 27 změna:

DDobrý den. Slyšela jsem,,že někdy se mají brambory zalít vroucí vodou. Rozdíl prý je v tom, jestli jsou nové, nebo teď na podzim "staré"..

27 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Při vaření brambor použít vždy horkou vodu,když voda začně vařit, pak teprve vhodit brambory a vždy přikrýt pokličkou, prvak kvůli úspoře času a energie a druhak dlouhým vařením byste zbytečně přišla o obsažené cenné látky a co se týká nových brambor, vůbec iIdeální je vařit je ve slupce, protože je tenká.A jak napsala eulalie, na podzim nejsou brambory staré, jen podzimní odrůdy,hodící se i na uskladnění.Tyto brambory je lepší okrájet, mají silnější slupku.Teprve následně na jaře jsou staré a pokud zelenají a nebo již klíčí, je v nich koncentrace jedovatého solaninu vyšší.Je ho nejvíce právě v klíčích a v místech odkud klíčí. Proto se musí hluboko vyříznout a brambory silně oloupat,, nechat je máčet ve studené vodě, tu slít a teprve pak obvykle vařit v čisté nové vodě. Vařením solanin nezničíte a proto, pokud vám budou brambory po uvaření chutnat hořce i poté, co jste okrájela všechny zelené plochy a klíčky, nejezte je.
A pokud brambory skladujete, tak v chladu a tmě. Solanin v nich vzniká pokud se skladují na světle a teple.

hodnocení

2x

Někde psali, že se nové brambory mají zalít vařící vodou, aby neztratili vitamíny. Staré by se naopak měly zalít studenou, aby se z nich vyplavily škodliviny. *zed*Už zase nevím, jak se to jmenuje! Je to i v paprikách a rajčatech a revmatikům to škodí. Mám tu hlavu fakt diravou! *plac* A také by se ke starým bramborám měl dávat větší špetka kmínu, který právě tu látku neutralizuje. Psalo se to a četla jsem to, ale že bych tomu věřila na 100% tak to ani moc ne. Ale kmín při vaření brambor dávám, jsem zvyklá z domu.

doplněno 06.11.16 07:00:

Aleno, připomenula jste mi, že tenkrát i psali, že se brambory při vaření nemají zakrývat. To bylo doporučení pro revmatiky. :-D No a kde je pravda?!

Solanin bych řekla. Strejda Google by nám pomohl, ale jsem moc líná :-D

Mimochodem jsem zrovna před pár dny vařila brambory, zapomněla na kmín, něco pouštěly do vody, byla taková zakalená a napěněná. A nebyl to nakonec obyčejný škrob, co ten kmín neutralizuje?

babi, tohle jsem nikdy neslyšela, já jenom vím, že po uvaření a slití vody, se nemají brambory přikrývat pokličkou,zlojovatěly by. A více kmínu ke starým bramborám se přidává kvůli chuti, protože nebývají již tak chuťově dobré. U nových se ani moc dávat nemusí, sám o sobě je brambor chuťově výborný. A k té úspoře energie. Z vodovodního kohoutku přece teče i teplá voda,ne? Takže voda bodu varu dosáhne v kratší době.Tož, tak.

hodnocení

1x

nové - staré - vždy vařím vodu a nakrájené vložím do vroucí vody... Chutná to jako brambory...

doplněno 05.11.16 17:46:

@somi - to já si dám tu štamprli až k uvařeným bramborám. Kdo jednou zkusí, nechce jinak ;)

jmlc® - Vyzkouším. Jenom abych pak nejedl celý měsíc jenom brambory.. *pivo*

eulalie*
hodnocení

1x

Dobrý den. Brambory zalévám vařící vodou, jsou rychleji uvařené. A na podzim přeci nejsou staré brambory... ty jsou až zase na jaře.

hodnocení

1x

Při vložení brambor do studené vody proces vaření dlouho trvá, živiny se z nich postupně vyvaří, vy vodu vylijete a budete jíst něco bez barvy, bez chuti a bez zápachu, jako dříví. Proto do studené vody vkládám brambory jen do omáček, kdy se následně k jídlu použije celý obsah hrnce, včetně tedy té vody. Třeba taková koprovka, houbovka, polévka bramboračka...

Při vaření brambor jako přílohu je pokaždé zaliju vařící vodou z konvice. Kromě zachování chuti brambor je důležitá i ekonomická stránka. V horké vodě se brambory začnou vařit dřív, než ve studené a spotřeba energie je tak nižší.

Do brambor ráda přidávám snítku libečku, nebo zelené petržele, chuť brambor se tak výrazně zlepší. Zvláště, pokud jsou už staré.

No a pak už chybí jen pořádný veliký řízek z krkovice, dozlatova usmažený. :-D Nemám pravdu? Jaga.

žádná energie se neušetří, ta vařicí voda na zalití brambor se taky musí ohřet !

Navíc, odhad množství je málokdy přesný a ohříváme více vody, než potřebujeme.

doplněno 07.11.16 18:39:

;) toprecepty.cz/...

iz*
hodnocení

0x

Vařím brambory stejně jako Jlmc → vkládám je do vroucí vody. Jsou rychleji uvařené, nemělo by se zničit tolik vitamínu C.

hodnocení

0x

Je to jako u masa. Pokud chceme z brambor vývar (polévka), vkládáme je do studené vody. Pokud chceme brambory jako přílohu, hodíme je do vařicí vody. Já vařím brambory v mikrovlnce. Nakrájené brambory vložím do hrnce pro mikrovlnky, posolím, okmínuju, zaliju asi velikou štamprlí vody, promíchám a vařím 8-10 minut na plný výkon. Brambory jsou super a hlavně se nevyvaří do vody. Kdo to zkusí, jinak vařit už brambory nebude.

hodnocení

0x

Tak tohle fakt slyším prvně, nikdy jsem to neřešila, po každo je duvám jen do studené vody. Akdyž spěcháte, aby se rychle uvařily, stačí do vody kápnout olej.

hodnocení

0x

Brambory zalévám vařící vodou a přidám kousek nějaké zelené natě nebo kápnu slzu octa, staré brambory mají pak lepší chu´t.

mp*
hodnocení

0x

V podstatě se všemi souhlas. Není žádný důvod dávat brambory do studené vody. Technicky zase, když dám 10 kg brambor vařit, nemám k dispozici tolik vařící vody a doma bych se tím možná taky nezabýval (pokud by to teda nebyla nějaká spešl zvláštní odrůda). Určitě je dobré je dobře osolit (to se pak špatně dohání). Asi určitě kmín, někdo i cibuli, a třeba i trochu oleje. Sám jsem si teď hodně oblíbil šťouchané brambory - přidám na sádle orestovanou cibuli a na kostičky nakrájenou slaninu a fakt na rozdíl od normálních vařených brambor snesou i ohřívání ( s přidáním másla a zelené cibulky, či pórku). Jak už jsme tady psali, s bramborami je čím dál větší problém. Rozum mě říká, že v současné době, po řijnové sklizni (nyní začátek listopadu) by měly být vlastně nejlepší, ale na takové jsem bohužel nenarazil, ale asi si špatně vybírám - poraďte!

hodnocení

0x

A helemese, koukněme se! Tak já se považuji za dobrou kuchařku, ale vždycky jsem brambory dávala do studené vody. Kmín samozřejmě a libeček v létě a vařím přiklopené. Nikdy jsem si neuvědomila, že by byly brambory nějak špatné, nebo nedobré. Vždycky voněly a chutnaly prostě jako brambory. Ale jelikož vím, že nejsem neomylná, tak až budu příště vařit brambory, budu dávat teda do vařící vody. Uvidím, jestli budou chutnat jinak. A abych pravdu řekla, nikdy mne ani nenapadlo dumat nad tím, jak mám vařit brambory. Možná, že jsem se celý život připravovala o úžasný kulinářský zážitek. Ach jo, jsem to ale trdlo...*smich*

suzymon, nejen vaření brambor je věda, ale např. i vaření vajec, které popisuje Polreich*smich*

suzymon, člověk se učí celý život...nedavno jsem se dozvěděla, že když peču bábovku nebo cokoliv s práškem do pečiva, tak každý dává prášek do mouky...ale tak to nemá být...přášek do pečiva až zcela jako poslední ...tedy šlehám žloudky s cukrem, vodou a olejem, pak přidám mouku, přidám sníh a teprve pak prášek, než leju do formy. Totiž ten prášek začne pracovat okamžitě, takže prý až naposled...to je taková malinká vychytávka.

Ahoj Maky. Tak to je pravda, že těsto kde je přidaný prášek do pečiva, má přijít co nejdříve do trouby. Ale když děláte například tu bábovku, tak přidáváte tu mouku s práškem až naposled, a pak sníh. A to už je vteřinová záležitost. Takže je určitě lepší pořádně prášek prosít a rozmíchat rovnou do mouky. Tak okamžitě zase prášek nepůsobí. Ale vím, že to někteří takto vysvětlují. Možná předpokládají, že se s tím někdo bude patlat půl hodiny nebo co. Například je spousta receptů na vánoční cukroví, kam se prášek do těsta přidává. Přitom to těsto musíte zpracovat, vyválet, vykrájet tvary, naskládat na plech a pak teprve péci. Takže to uplyne určitě víc času, než když uděláte těsto na bábovku a přesto to vůbec nemá vliv na to cukroví. Oni to někteří a všelijací rozumbradové na Netu až moc "dramatizují". :)

2kedar*
hodnocení

0x

Zdravím.!

Brambory zalévám vždy vařící vodou z konvice. Spojím to s kafíčkem, nebo čajíčkem. :)

"Kobzole, žimjoki" kupuju ty červené, od Poláka na trhu v patnáctikilovém pytlíku.

Brambory nakrájím na osminky, vlnkovatým nožem na sýr, propláchnu ve studené vodě,

kde je chvíli nechám, aby se vyplavil škrob. Pak je scedím a šoupnu do hrnce, kde je zaleju

vařící vodou, osolím a vhodím kmín (drcený-neleze do zubů :) ). Než to začne vařit, mám

tak akurát čas, na sprint do zahrady, abych urval kus Libečku a vrazil ho do vroucích brambor.

Vařím je cca 10.minut. Staré déle. Po dovaření, je nechám "dojít". Bez Libečku to není ono.

Libeček přes zimu uchovávám v mrazáku. Čerstvý ho nacpu do formy na led a když to zmrzne,

tak to přesypu do mikroten. pytlíku. Jedna kostka stačí na jednu porci brambor, nebo na jednu polívku.

Kedare, proč necháváte vyplavit škrob?

doplněno 12.11.16 07:41:

:-D Vlastně ano, máte pravdu. Oškrábané brambory hážu do vody. Tu pak sliju, někdy i 2x, když jsou špinavé a na vaření napustím čistou. ;) Tak samozřejmé činnosti ani nevnímám. Já jsem si to jen nespojila se škrobem, ale s čistotou.

2kedar*

Pokud to neuděláte a necháte brambory vařit (hlavně nové) v původní vodě,

může se pak stát, že Vám jaksi "osliznou", což už tady někdo výše psal.

Jejich opláchnutím ve studené vodě, tomu zabráníte.

Navíc, pokud vařené brambory pak šoupnete na pánev, tak se nelepí.

Človek se tu dozví užitečné věci, nikdy jsem si nevšimla, že by brambory byly "oslizlé"...musím si na to dát pozor :)

2kedar*

Sorry...

Ne "oslizlé", nýbrž "lojovaté"...

Já s tím problém nikdy neměl.

hodnocení

0x

Co se týká nových nebo i starších, ale pěkných brambor, jíme je i se slupkou, je tam nejvíce látek, které tělo potřebuje, při oloupání to nejdůležitější vyhazujeme. Ale tedy musí být pěkné ;) nejraději mám "prdelky", slupka pěkně křupne :-D moc dobré jsou brambory na kolečka, jen trochu pokapat olejem a opéct v horkovzdušné fritéze...už ta vůně, jako z ohýnku :)

doplněno 12.11.16 11:29:

babkazov, mohlo by to být ono, mám trochu jinou, koupila v akci v LIDLU, je vyšší, nemá uvnitř to ramínko na míchání, čemuž jsem ráda, hlanolky mi z toho nechutnají, ale ty plátky jsou mňam,,,,,,,,může se to péct zcela na sucho, nebo pár kapek olej, osolím až hotové. Na nic jiného ji nepoužívám i když ta možnost je,

doplněno 12.11.16 12:45:

V podstatě je to malá horkovzdušná trouba...

Já se tazateli omlouvám, že jsem úplně mimo. Maky, horkovzdušná friteza? Mohla by to být ta věc, před kterou sedí kotě? Pořád mi to nedá, že nevím, co to je za přístroj.

doplněno 12.11.16 10:21:

Kedar, ahááá, už vím a budu klidně spát. :-D

Vaření brambor
2kedar*

Ja... To bude tyn bazmek.

Zrobi se v tym kybel hranolku s lyžku oleja. :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]