Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dozraje mi ananas?

Od: balzerka odpovědí: 15 změna:

Dneska jsem podlehla nabídce. Mezi klasickými čerstvě dovezenými ananasy v LIDLu byl jeden velikánskej. A za stejnou cenu. Chvíli jsem přesto váhala, je totiž víc zelenej, než žlutej. No, vzala jsem ho. Slečna u kasy mi tvrdila, že ano, že všechno ovoce, co prodávají, tak doma dozraje. Já vím jen o avokádu a kaki, tyhhle plody mi uzrály, ale ananas? Máte s tím někdo zkušenost? A bude to trvat dlouho?

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hahanaj*
hodnocení

1x

Měla jsem jednou takový a nedozrál...začal měknout a uhnívat...

Napište prosím pak svou zkušenost.

Ono je taky víc druhů ananasu.Myslím si, že i pokud změkne - stejně nebude mít tu svou specifickou chuť .Jo člověk se učí celý život.

hodnocení

1x

Myslím, že nedozraje, spíš změkne, začne hnědnout a hnít. Koupila jsem nádherné velikánské zelené hrušky, tvrdé jako diamant, měsíc nám ležely v kuchyni v teple v košíčku, místo dozrání začaly scvrkávat, ale tvrdé byly pořád jako kámen. Vyhodili jsme je /a tím pádem i peníze/. Jsem o zkušenost bohatší.

Jediné, co mi doma spolehlivě v teple dozrává, jsou rajčata ze zahrádky. Natrhala jsem je zelené, postupně krásně červenají. Tomu ananasu bych ale nevěřila. Ovšem pro jednou se nic nestane, příště už budete vědět. Jaga.

figurek*
hodnocení

1x

Ananas je spíš zelenina než ovoce a doma nedozraje. Stejně tak jako vám nikdy nedozraje kedlubna.

hahanaj*

Dost zvláštní přirovnání s kedlubnou...jak dozrává kedlubna?*nevi*

Figurek a jak jste přišel na to, že je ananas zelenina? Srovnávat anannas s kedlubnou, to už opravdu zírám...

doplněno 02.11.16 19:24:

To že nerostou na stromě, ještě neznamená, že to není ovoce.

figurek*

jj, ananasy rostou na stromě, který se jmenuje ananasovník .. :)

hodnocení

0x

Záleží, jak moc je zelený, ale doma nám ananasy většinou dozrávají. Pokud je zelený hodně, zkuste ho dát do tepla, do uzavřené nádoby se zralými jablky a kontrolovat. Obchodníci sem také nevozí zralé ananasy nýbrž je nechávají dozrát v halách naplněných etylénem (stejný plyn uvolňují např. i dozrávající jablka).

doplněno 01.11.16 10:17:

Co tak čtu, ananasy se sklízejí, když začínají mírně žloutnout. Otázkou ovšem je, zda ten váš nebyl sklizen jako zeleno-zelený a mírně nažloutlé zbarvení nezískal až v oné hale. No ale - stejně bych to zkusila.

hodnocení

0x

Tak teda zase proti "proudu". Ale stalo se mi to samé. Koupila jsem krásný velký ananas, který byl evidentně ještě nedozrálý. Byl za 50Kč. Dala jsem ho doma normálně na polici na chodbě a za 5 dní byl akorát. Zežloutl, nezměknul, nuhnil a byl-je výborný. Ještě mám kousek v lednici, jím ho už třetí den, tak byl velký.

balzerka
hodnocení

Suzy, moc si přeju, abych měla tu Vaši odrůdu. Stál 49.90, což tomu nahrává. Dala jsem ho do velké igelitky, přiložila k němu čtyři jablka a uzavřela ho v ní na kolíčky. To kvůli tomu etylénovému mikroklimatu. Za pár dní dám vědět, co to s ním udělalo. Jinak všem díky za odpovědi.

Je to ten samý. 49.90. Pro mne padesátikoruna. Ale já ho nechala volně. Do žádného pytlíku jsem ho neuzavírala a jablka také nedávala. Žádné mimořádné klima jsem nevytvářela. Tak uvidíte. Já ho koupila v Penny. Ale oni se zásobují všichni u stejného dodavatele.

balzerka
hodnocení

To zavření s jablky doporučil někdo nad Vámi. Pokus :)

doplněno 01.11.16 21:59:

Věřím, že ananas je zelenina. Ostatně na tom poli roste jako kedlubny.

To jsem doporučila já, kdyby byl opravdu moc zelený. :) Každopádně to zlepšuje dozrávání. Osobně ananasy většinou nechávám bez tohoto opatření, ale příliš zelené nekupuju.

doplněno 01.11.16 22:53:

Hahanaj - otázka ovoce X zelenina je pouze otázkou dané kultury. Bohužel není žádné přesné vymezení. :-D Ale já třeba také pokládám ananas výhradně za ovoce; i ovoce se přece pěstuje na plantážích.

doplněno 04.11.16 17:24:

Igelitka (nebo jiný obal) se, samozřejmě, musí pravidelně kontrolovat a větrat. V těch halách to též nenechávají na náhodě.

hahanaj*

Ananas je tropické ovoce - nikoli zelenina;)

lucie*
hodnocení

0x

Ananas se pozná nejen barvou,ale jestli je uvnitř zralý poznáte,když k němu čichnete.Pokud Vám bude hezky vonět,jako ananas,tak je o.k. jinak počkejte pár dní.Prý se zralost pozná a tím,že utrhnete vnitřní list,ale tomu moc nevěřím,raději čichám,to funguje.Přesně jde vůní poznat,kdy už hnije,takže nečejte dlouho.

balzerka
hodnocení

Tak je to po pěti dnech tak napůl. Sice změnil barvu ze zelenožluté na hnědou a to první kolečko dole bylo nahnědlé a na vyhození, ale dál už byl dobrý a docela chutný. Ještě musím dodat, že ananas jsem hned druhý den vyndala z igelitky, ta se totiž potila, a to by mohlo vyvolat plesnivění. Pak jsem ho měla jen položený v kuchyni na lince.

doplněno 06.11.16 23:22:

Ukrojím si denně pár koleček a už mi z ananasu zbyla jen třetina. A po týdnu je úplně vynikající :) , byť je khaki barvy a ten listový střapec má oschlý.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]