Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Václavky loupat či neloupat?

Od: jajinkakesy odpovědí: 9 změna:

Dobrý den,mám prosbičku,václavky se loupou hlavičky nebo ne,v receptech je uvedeno na polévku ano,na guláš nic,tak vážně nevím,když je mám je škoda je vyhodit,děkuji za pomoc

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
Neloupejte je,není to až tak důkežité.
Ale,nezapomeňte,že jsou vlastně jedovaté.
Je nutná,tepelná úprava min.dvacet minut.
Jinak přeji dobrou chuť :)

lidus*
hodnocení

2x

Co píší netuším, já je neloupu.

hahanaj*
hodnocení

1x

já je nakrájené několikrát opláchnu ,ale neloupu- dělala jsem uz nich v týdnu držkovou polévku

72mona3*
hodnocení

0x

Rozhodně neloupat. Když už někomu vadí ty šupinky, lehce seškrábnout.

Na gulášek jsou nejlepší ;) M.

doplněno 31.10.16 16:52:

Balzerka - popravdě, jsou nejlepší kamkoliv ;) Každý rok na ně netrpělivě čekám a ne vždy se zadaří. Letos byly pozdě. Jejich kořeněná chuť a vůně... to prostě miluju *srdce*

balzerka

Mono a výborné jsou na paprice se smetanou.

hodnocení

0x

Nevím Václavku jsem neviděl asi 30 let,ale to je jedno-u bedel,žampionů a dalších se také píše loupat,ale nikde jsem nevyčetl jak.Nikdy mi nešly loupat tak je půrostě taky neloupu a nic špatného jsem v tom neviděl a chuťově nepocítil!

Přeji dobrou chuť ať již to bude guláš nebo polévka!

myra*
hodnocení

0x

Václavky budou určitě v polévce lépe vypadat oloupané, ale není to nutné. Mají se používat v omezeném množství a dobře tepelně upravené, protože jinak mohou způsobit zažívací obtíže. Já je před definitivní kuchyňskou úpravou čtyři minuty povařím v osolené vodě a propláchnu přes síto studenou vodou. Většinou je nakládám do octové zálivky a zavařuji. Sterilizaci je třeba opakovat po 24 hodinách.

balzerka
hodnocení

0x

Václavky neloupu. Jen před zavařováním nakyselo je povařím ve vodě bez přísad aspoň čtvrt hodiny. Tu vodu pak vyleju, a dám novou už s ingrediencemi. To abych je zbavila slizu a jedovatosti. V tom láku pak povařím zase.

hodnocení

0x

Václavek v našem okolí rostou spousty, ale pokud jsou současně k mání i kvalitnější druhy hub, václavky nesbírám a nechám je růst. Musí se totiž tepelně upravovat minimálně 20 minut, jinak může být choulostivějším jedlíkům nevolno. Proto raději potkám hřiba, kozáka, křemenáka, či pravého ryzce.

Jinak václavky neloupu. Stačí otřít ty šupinky na kloboučku papírovou utěrkou.

Zato žampiony loupu pokaždé. V mnoha pořadech o vaření v TV je neloupou, ovšem ta slupka je dost silná a dám ji raději pryč. U václavek je slaboučká, nevadí to. Z václavek připravuji tak max. falešnou dršťkovou, případně jsou dobré k naložení do octa. Na ostatní houbové hody preferuji jiné, lepší, druhy hub. Jaga.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]