Zdravé cukroví na Vánoce

Od: Datum: 30.10.16 18:33 odpovědí: 13 změna: 01.11.16 17:48

Dobrý den, nemáte někdo recept na jedlé cukroví na vánoce, ovšem pokud možno s minimem cukru a tuku? Zkoušela jsem nahrazovat mouku žitnou moukou, ale manžel říkal, že to chutná jako chleba. Nějaký dobrý nápad?


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Od: wamp®
Datum: 30.10.16 18:44
avatar

Dobrý podvečer.

Třeba toto.Mňam,sbíhají se mně sliny

https://www.novinky.cz/zena/2…hutna-i-bez-tuku-a-cukru.html

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 30.10.16 18:52

Dajko, bez tuku to nikdy nebude ono. Cukr se dá ošulit, nebo nahradit, ale bez tuku to prostě pouze "uspokojí, ale nenadchne"

Pokud maminka žila, pekla jsem na vánoce já. Žádné náhražky a fujtably, jen z másla. Když už si s tím dá člověk tu práci, tak poctivé a neošizené. Ta by mě bývala jinak hnala :-D

Např. tyhle išelské jsem taky dělávala, jsou výborné http://recepty.vareni.cz/iselske-dorticky/

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 30.10.16 19:01
avatar

Dajko, dobré cukroví je máslo a cukr...to ošizené bych raděj oželela.

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 30.10.16 19:29
avatar

Na cukroví žitnou mouku určitě ne. To by se nedalo jíst, leda z velkého hladu. Bohužel do cukroví patří máslo bílá mouka a cukr. Ten můžete ale ošidit a dávat hodně málo, já to tak dělám, protože pak stejně sladím náplně, nebo domácí rybízovou, či malinovou marmeládu. Ale ani do těch máslových náplní nedávám předepsanou dávku cukru, vždycky hodně uberu.Co se ošidit nedá jsou cukrové polevy, tam ten cukr prostě být musí. Ale jinak čím méně cukru v těstě a v náplni, tím víc vynikne chuť různého cukroví. Dělám různé náplně a opravdu každá chutná jinak. A je to tím, že to prostě není všechno jenom sladké, Ale máslo dávejte a mouku normální, určitě ne žitnou. Vždyť ho nemusíte sníst kilo na posezení. Je chyba že všichni hodně sladí těsta a krémy, cukr přebije základní chuť. Po mém cukroví se vždycky jenom zapráší, a každý ochutnává to i ono a vybírají si co komu chutná nejvíc. Já si s cukrovím hraji, baví mě to a musí opravdu každé chutnat jinak. Sousedka dělá také několik druhů, ale ať si vezmete které chcete, všechno je na jedno brdo a cítíte jenom to, že je to všechno hodně sladké. Takže stačí ochutnat tři kousky a máte toho dost a nepochutnáte si. Nepoužívejte ty kupovanoé "čokoládové" polevy, ale udělejte si je sama z opravdové 70% hořké čokolády. Ty kupované polevy úplně pokazí všechnu námahu. Je to hnus. Ono to práci dá, ale stojí to za to. Já budu letos školit mladou maminku, kamarádku, která mne uprosila, aby mohla cukroví letos dělat u mne, abych jí to naučila. Bude to pro mne dost těžké, protože nemám učitelský talent a ten koho něco učím musí sakra rychle chápat, jinak je zle. :-D Ale ona mne zná a je připravena že to nebude jednoduché.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 30.10.16 19:57
avatar

Za zdravé cukroví považuji Florentýnky, kuliučky z křížal, ovoce máčené v čokoládě, kokosky a pod. To, kde je málo tuku, cukru, vajec, barviv.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 30.10.16 20:28
avatar

Napadají mě kuličky z medu, sekaných ořechů, celého máku a rozinek; mohou být omočené v čokoládě. Je to velice dobré a zdravé.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 30.10.16 20:43

Vyzkouším, může to být dobré. Tuk a cukr.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 30.10.16 21:07
avatar

Datlové hrudky

Smícháte vločky, bílý jogurt, med a nasekané datle, případně můžete přidat rozinky, oříšky, kokos, mák nebo nějaká semínka. Vytvarujete hrudky a na 10 minut dáte do trouby.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 30.10.16 22:01
avatar
Tak si prostě dej normální poctivé cukroví. Jen ho holt nemusíš mít několik kilo, ale jen decentně.
Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 31.10.16 13:32

,,Já jsem diabetik a dávám trošku cukru a přidám Stevii v prášku a nikdo nic nepozná ,,Máslo používám jinak to nejde

Ohodnoceno: 0x
 
Od: balzerka
Datum: 31.10.16 23:34

Když zdravé, tak nepéct. Nakoupit fíky, datle, brusinky, sušené švestky, meruňky, ananas, udělat si křížaly z jablek, hrušek a mezi to na tácek rovnat ořechy všeho druhu od vlašáků přes kešu po paraořechy. Výborná je kandovaná dýně.A aby to vypadalo vánočně, tak třeba jen vanilkové rohlíčky.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 01.11.16 17:42
avatar

Asi tak nějak bych to viděla. A stejně se člověk musí hlídat, protože všeho moc škodí. I těch ořechů a kandovaného ovoce. Kandované, znamená vařené v cukru. Fíky a sušené datle mají velké množství cukru. Zdravé by byly asi tři čtyři kousky.Prostě na Vánoce pečeme cukroví, protože to k nim patří. Než specielně vymýšlet nedobré cukroví a myslet si, že když je ze "zdravých" ingrediencí,tak toho můžu sníst kolik chci, tak to je brána do pekel. Jakékoliv ovoce namočené v čokoládě, nebo jinak tepelně zpracované už přestává být zdravé. Leda tak sušené švestky, meruňky a ty křížaly bez další úpravy. Ale i tam se musí dávat pozor na množství. V sušeném ovoci je soustředěno nejvíc cukrů.

Podle mne je vánoční cukroví neodmyslitelné k těmto svátkům, jako i chlebíčky, různé chuťovky, bramborový salát s majonézou a řízky, nebo obalovaný kapřík. To všechno nemá nic společného se zdravým jídlem. Ale jsou to svátky, jsou jednou za rok a tak si těch pár dní dopřeji nezdravá jídla. Ale i tak s mírou. Ale znám kolem sebe mnohé, kteří si odříci nedokáží a když je na stole tác s cukrovím, tak jedí dokud na něm něco je. A to samé i s jinými pochoutkami. Takže ve výsledku mají po vánocích třeba 3 kila navíc a pak se jich dlouhodobě nedokáží zbavit a brečí. Je to prostě o osobní disciplině.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 01.11.16 17:48

Děkuji za všechny odpovědi, nejsem žravec cukroví na kila, ale ráda zkouším něco jiného a zdravějšího, takže zkusím nahradit ten cukr a k tomu ty další recepty.

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.