Nejste přihlášen/a.
Slupka nevadí. Jak je dcerka stará? Maximálně by jí mohla ta silice či postřiková látka nutit na zvracení, ale pochybuji. Buďte v klidu. Mně dvouletý vnouček spolkl jeden ten bodec od plastové vidličky. Hlídala jsem ho na Silvestra a povolila mu s tím jíst.To nikdy nedělejte! Na telefonickou radu lékaře jsem mu dala postupně všech deset mandarinek, co byly doma, aby se střevo vymetlo. Proplachovala jsem pokaždé obsah nočníku na zahradě. A dlouho nic! Ne druhý, ale až ráno třetího dne jsem si oddechla.Byla tam. To byl Silvestr!
Vždyť kandovaná kůra z citrusů se jí úplně běžně. Také ji občas dělám (tedy z citronů a pomerančů, protože ty mají tu slupku silnější), je to pochoutka. Jediná závada je, že byla chemicky ošetřena a zřejmě nebyla umyta. Pro jednou se nic nestane; horší by bylo, kdyby to pojídala častěji (ale jen kvůli tomu postřiku).
Za mého dětství se kůra z pomerančů běžně jedla. Je ovšem pravda, že se tenkrát nepoužívalo tolik postřiků. Kůru z mandarinky si nepamatuju, ty se tehdy vyskytovaly skutečně vzácně (on ten pomeranč teda taky býval akorát o vánocích).
Magdon, nad tímhle jsem mnohokrát už uvažovala. Píšete, že tenkrát se tolik postřiků nepoužívalo. Já si naopak myslím, že se používaly stejně tak jako dnes, jenom nebyl žádný zákon o tom, že by to muselo být zveřejněno na etiketě. Takže jsme všichni vesele strouhali citronovou kůru do těst a dělali kandovanou kůru z pomerančů a tak dál a nic se nedělo. Souhlasím ale s tím, že dnes je to ovoce přímo jakoby navoskované nějakým sajrajtem. Já jsem si koupila pytel rozinek. Zapomněla jsem na něj asi půl roku, jsem takový sysel co si dělá zásoby. No a nedávno jsem na ten pytel narazila. Nepřeji Vám vidět jak ty rozinky vypadaly. Byl na nich hodně tlustý povlak šedivé hmoty. Dala jsem je do horké vody a vymývala tu nalepenou sr..ku hodně dlouho. Mohla jsem je rovnou vyhodit, ale nakonec jsem dospěla k názoru, že to je vlastně jedno. Protože když je koupím teď, tak tam bude to samé, jenomže to nebude tak vidět. Jenom tomu nedám čas aby se to vysráželo na povrchu. Rozinky se za mých mladých let vůbec nemusely proplachovat a vymývat horkou vodou. Dnes to dělat musíme a stejně se toho chemického povlaku nezbavíme. Jenom ho nebudeme vidět, když je spotřebujeme ihned. A prozradím Vám, že vůbec nevěřím tomu, když je na citronech napsáno "chemicky neošetřeno". Stejně je drbu, protože nemám vůbec žádnou jistotu. Pouze tu, že za tyhle "bio" citrony zaplatím jednou tolik.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.