Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, je mi 15 a mám problém s mensturací. ( Nedostavila se mi už třičtvrtě roku.) Proto bych chtěla zajít na gynekologii, ale moje otázka z ní: Můžu tam jít bez doprovodu rodičů i když je to moje první návštěva? A můžou mi předepsat jakékoliv léky bez souhlasu rodičů? Díky za odpovědi
Běž klidně ke gynekologovi sama, dětských pacientek má kromě Tebe desítky a ani Tě nemusí vyšetřovat, jako dospělou. Navíc tam často bývá sestřička a s tou se bav, z čeho máš obavy. Ona Tě uklidní. Nejdeš s žádnou infekcí či jinou chorobou, ale jen s hormonálním problémem, který je ve Tvém věku skoro běžný. Někdy je to vyčerpáním, při hubnutí nebo nedostatkem červ. krvinek, ale především to souvisí s věkem. Lékař Ti nejspíš předepíše tabletky, které upraví cyklus. První, co budeš muset sdělit je datum posledních menses. A taky svoji váhu.
A vezmi si s sebou třeba dobrou kamarádku. Budeš se cítit jistěji a ona se aspoň přiučí, jak to tam chodí. Neboj, přímo u vyšetření nebude. A taky se Tě mohou ptát na nemoci, které jsi prodělala, zda máš slepé střevo ap.
Jestli nemáš žádné zkušenosti s gynekologem, tak počítej, že možná bude chtít , aby ses v kabince svlékla od pasu dolů. Aby ses necítila tak nahatě, když bys přišla v třeba v riflích, tak si s sebou vezmi nějakou sukničku a na nohy si v kabince obleč bílé ponožky, abys necapkala po tom studeném linu. Budeš se takhle cítit líp, než tam vejít jak plaváček, jen v halence. Vyšetření není příjemné, ale nutné. Tak se s tím smiř , zubař je horší . A s takto mladou pacientkou se zachází velmi šetrně.
No tak jsem tam volala a údajně musím dojít se zákonným zástupcem a přes to nejede vlak. Tak nevím no :/
Kk, vyzkoušej jiného gynekologa. Pokud vím, před nějakou dobou proběhl zákon, vyhláška, že do 18 (16?) k doktorovi na ošetření/zákrok pouze se zákonným zástupce, ale mnozí doktoři si - aspoň tehdy - předepsání antikoncepce vykládali jinak, někteří ji předepisovali a jiní ne. Určitě to zkus, za to nic nedáš.
A safra, omlouvám se, špatně jsem četla - myslela jsem, že jde o antikoncepci. Ale stejně si myslím, že u některých doktorů to projde.
Můžete jít sama, doprovod rodičů není nutný. Zrovna tak k předpisu antikoncepce se nevyžaduje u osob starších 15 let souhlas rodičů. Takže Vám ji lékař může předepsat, pokud půjdete sama.
Samozřejmě, že můžete jít sama, opravdu žádný souhlas nepotřebujete. Pokud máte problém s menstruací, neodkládejte to, prosím.
Připadá mi, že něco kuješ. Jinak by Ti nevadilo jít s matkou. Máma je přece kamarádka, pochopí Tě. Nebyla by, samozřejmě, přítomna přímo Tvé prohlídce, počkala by v předpokoji u sestry. Ale Ty nemáš žádné zkušenosti, ona ano a může se lékaře zeptat na mnohé otázky, které Tě hned v tu chvíli nenapadnou.
A léky bez souhlasu rodičů? Proč? Co chceš užívat za léky? Co před nimi chceš tajit?
Myslím, že kdyby se Tví rodiče chovali podobně tajně jako Ty, nelíbilo by se Ti to. Proto i Ty se chovej k rodičům vstřícněji.
Jen na doplnění - s mamkou bych tam šla, nemám žádné tajnosti. S taťkou ale ne, přece je to jen takové citlivé a pro muže zvláštní. Ostatně on by s tebou asi ani nešel. Jaga.
a co jiné lékaře, např. v případě žloutenky, či interního onemocnění nebo nádoru by děti mohly navštívit s mamkou, i když si " s ní tak nerozumí a mamka není kamarádka "?
K praktickému lékaři, zubaři a gynekologovi může dítě od 15 let jít samo. Oficiálně by mělo předložit souhlas rodičů, ale většinou to, myslím, není vyžadováno.
Jinak bych se na to ani neptala, s maminkou jsme měly vždycky výborný vztah, ale teď si bohužel musím poradit sama a co se týče léků neměla jsem na mysli antikoncepci, přítele ani nemám, ale myslela jsem, třeba kdyby řešili nějak tu nepravidelonou menstruaci léky tak jestli mi můžou něco předepsat bez souhlasu rodičů.
Ano, můžeš jít sama a bude to znít hnusně, ale matce do toho už v tomto případě nic není. Pohlavní život můžeš začít jak chceš a s kým chceš. Antikoncepci můžeš brát taky. Já osobně bych šla ale radši s kamarádou nebo přítelem. Nic na tom není a budeš se cítit lépe. Přece jen není nic příjemného roztáhnout nohy před nějakým doktorem!
podobně stará kamarádka nebo přítel asi moc nepodpoří,sami zkušeností z gyndy nemaje. a v ordinaci je na " roztahování nohou " před nějakým doktorem každý sám. " Matce do toho nic není " , zato kámošce ano? v případě vážných problémů? kdo nakonec asi zajistí pomoc
chodim s přítelem a myslím si, že je to super... když se to tak vezme, jste tam i kvůli němu, záleží jemu i vám na vašem zdraví atd..
mno, asi podle cíle té gyn. návštěvy. Jestli tam někdo chodí s přítelem pro antikoncepci, proč ne. Tam o nic nejde.
Zdravotní potíže vidím jinak. Mívala jsem velké problémy už od 13 let, několik operací, pochybuju, že v tomto by " zaskočil " za roli rodičů přítel nebo stejně stará neznalá kámoška. Nemá- li někdo problémy, proč ne, proč se na gyndu nevydat až s přítelem pro antikoncepci, to je jen taková sranda . Ale dotaz vyzněl tak, že tazatelka nějaký problém má ( vynechání menstruace na 3/4 roku už mi teda tak připadá )
a poprvé jste šla v kolika? v patnácti s přítelem?
Jestli je na to nějaká směrnice - nevím. Vnučce je šestnáct a až bude potřeba, neumím si představit, že by šla sama, s mamkou /mojí dcerou/ jsou jako kamarádky...ale třeba se pletu a až si najde kluka, tak tam zajde sama
Myslím, že jste již měla na gynekologii dávno být. Existuje totiž ,,dětská gynekologie,,. Pro každý případ, nenechávejte absenci menses dlouho. Hned po 2 - 3 vynechání to chtělo řešit. Pokud jste nedržela extrémní diety, a neměla náběh na anorexii, /to se zastaví menses/, nebo nezažila nějaký opravdu velký šok /únos, ženy v koncentračním táboře apod/, vlivem tohoto šoku se menses ztratí, tělo se brání, když jde o život. Což asi nebylo u Vás pravděpodobné.
Jinak se vždycky musí počítat i se špatným nálezem, tedy myomem, tumorem.
V zadání sice píšete bez doprovodu rodičů- množné číslo, tedy mělo být správně rodiče, proto potom byly některé odpovědi takové, jaké byly. Tak jestli máte jenom otce, tak s ním musíte řešit i jiné otázky, on za Vás zodpovídá, tedy i jemu se musíte svěřit a říci o svém zdravotním stavu. Naopak důvěra s ním by měla být o to větší. Na poli v zelí Vás rodiče nenašli, on měl mamku rád, a tedy jako ženu ji poznal velmi dobře i s jejími problémy.
Snad má nějakou novou přítelkyni, k té nemáte důvěru? Potom by zde mohly nastoupit babičky, nebudou tak staré, nebo v rodině jiný příbuzný. Najděte si někoho, ke komu budete mít důvěru, nejen pro tento případ, ale přijdou i jiné věci, jiné problémy a budete potřebovat pro klid v duši poradit, nebo jenom se vypovídat.
Člověk, který Vás doprovodí k lékaři, Vás psychicky podpoří, podrží, může za Vás i komunikovat. A věřte nebo ne, tak i pro toho lékaře je lepší po profesionální stránce, když vidí, že tam nejste na všechno sama. A jak zde již padlo, mnohdy ten dotyčný se zeptá, na podrobnosti, které by Vás nenapadly, případně si zapamatuje.
Lékař Vás vyšetří beze svědků, Vy se zatím upravíte v kabince a na poslední verdikt můžete být u lékaře spolu. Pokud budete chtít. Mnohdy není u vyšetření ani sestřička, podle toho, jak jsou zvyklí. Když uvidí, jak jste mladá, měla by u vyšetření sestra být, kvůli bezpečnosti všech přítomných.
Nebojte se toho.
Je gyn. pro holčičky, když mají úraz, nebo výtok, něco si tam strčí, takže asi tak.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.