Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak chutně upravit sumce?

Od: babajaga® odpovědí: 9 změna:

Dobrý den,

včera jsem úplně nečekaně dostala velikého živého sumce, měřil 98 cm. Byl krásný. Kluk, žijící sám, svobodný, bezdětný, bez rodiny, celé dny tráví u rybníka a chytá. Šel s rybou od rybníka kolem nás, já byla venku, pochválila jsem ji - a on mi ji dal. Že prý chytá jen tak a ryb už je přejedenej.

Měla jsem radost, myslela jsem si, jak ohromím rodinu dcery a syna, až jim kus sumce dám. Nechtěli, ani jedni. Dcera tvrdí, že větší sumec má velice tučné maso. Syn zase, že sumce jedl jednou a nic zvláštního to prý nebylo. A protože jsem rozumně uznala, že bychom s manželem ve dvou takovou velikou rybu nesnědli, vrátila jsem ji dárci. Byl dost překvapený.

Navečer zazvonil - prý mi nese aspoň kousek na ochutnání. Přinesl 2 tlusté podkovy. Maso není vůbec tučné, naopak krásně libové. Sumce jsem nikdy nejedla, ani nepřipravovala. Jak ho mám tedy udělat? Upéct s kořením? S kmínem? Klasicky smažit v trojobalu ho nechci, ráda bych něco mimořádného. Tak dobrého, abych začala pak litovat, že jsem toho chlapáka vrátila. *smich*

Pokud jste rybáři, či manželky rybářů, a sumce jste už připravovali, podělte se, prosím, o Váš osvědčený recept. Je to opravdu chutná ryba, nebo jen taková průměrná? Nemám s tím žádné zkušenosti. Děkuji za rady - Jaga.

doplněno 24.10.16 06:07:

Navíc, manžel nic nezabije, musím všechno já. A tahle ryba měla takovou veselou, širokou hubu, připadalo mi, že se na mě směje. Bylo by mi líto zabít veselou rybu. Tak je snad lepší, že jsem ji vrátila. I když - stejně ji pak zabil někdo jiný. Ale už jsem to nebyla já a neviděla jsem to.

Jak chutně upravit sumce?
Jak chutně upravit sumce? #2

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pb®
hodnocení

4x

Ryby dělám často a ještě nikdy jsem žádnou nezkazila, když jsem jí pokapala citronem, potřela olivovým olejem, osolila a okořenila kořením dle chuti a dala na chvíli péct do trouby. Žádné máchání v oleji, to si ryby nezaslouží. A báječný byl i sumec uzený. Vaše děti by zasluhovali po čuni :), pohrdat takovým darem.

hodnocení

Pb, máte velikou pravdu, souhlasím s Vámi. Proč pohrdat takovým kusem masa?

Měla jsem radost, že jim dám. Nechtěli, pitomci jedni. Nemají tedy nic. Dar byl vrácen!

Řekla jsem dárci - jsou to hlupáci, takhle, kdybys mi dal 120 kilové prasátko, které bys chytil, to by brali! On se smál a říkal, že mám pravdu.

No co už, nechtěli, tak nemají. Já ochutnám a ráda. Uvidím konečně, v závěru svého života, jak chutná takový sumec. Nikdy jsem ho nejedla. Jaga.

Jaguško i já se přidám se svou troškou do mlýna.Tatínek je vášnivý rybář.Vzkazuje Vám,že tahle ryba (mimochodem blahopřeje ) je nejlepší,když ji klasicky upečete.Máte dát pěkně sůl,kmín,česnek a popř.bylinky,které máte rádi..Je to prý velmi dobré maso a nemáte s ním dělat žádné šráky :-D

Dobrou chuť :)

hodnocení

2x

Listuji v knize Velký rybí receptář Miloše Štěpničky. Heslovitě opisuji:

Odstranit kůži, kůži nechat jen při uzení.

Nejlepší je na přírodní způsob dobře upečený s bohatou oblohou a studenou majonézovou omáčkou. Stejně výborný je obyčejně smažený či pečený se slaninou, rajčaty, cibulí, česnekem nebo houbami. Velmi vhodný na přípravu dušených pokrmů maďarského typu (guláše, paprikáše, ragú, perkelt, jídla na jehle).

Jsou zde tři podrobné recepty: guláš, sumec na paprice, špíz ze sumce.

V případě zájmu opíšu víc, případně se vnitřní poštou domluvíme jinak.

figurek*
hodnocení

0x

nakrájet na kostky, posolit a hodit na olej. Přesně tak, jak zpívá Michal Prokop v písničce Kolej Yesterday.

Kolega z práce mi jednou vydržel vykládat dvě hodiny o tom, jak skvělé to maso ze sumce je. Obzvlášť v téhle velikosti. Ani malý ani starý. Půlku bych vyudil. Něco upekl a nadělal pár řízků. Kdepak vracet dárci .. táááková škoda
hodnocení

Je mi to jasné, Totaku máte pravdu. Škoda to určitě je a veliká. Ale děti mám takhle zpovykané, hrůza. A sami s mužem bychom takového rybance sníst nezvládli. Tak než šeredit, raději vrátit. Byla to chyba, vím, ten kluk mi asi už nikdy nic nedá, když jsem mu to donesla nazpátek. A já mám ryby hrozně ráda. Tomu se říká: Zašlapávat si své štěstí. :-D

Dneska ty podkovičky upeču. A uvidím. Každá máma kouká dopřát dětem, aby se měly. Ale když to jsou takoví troubové, ať suší hubu a koupí si vepřové v supermarketu. Já se budu mít.

Jak mi poradil Wampík, budu to péct. A už se těším, ryby, to bylo odmalička moje. Nevím, po kom jsem se tak zvrhla. Nikdo v rodině nebyl rybář, ani taťka, ani děda, ale ryba - to je pro mě lahůdka. A už přemýšlím, že jsem to asi vracet neměla. Ale už je uděláno, hotovo, nedá se to předělat. Tak co. Ochutnám aspoň ten kousek a když to bude opravdu dobré, budu si asi parádně nadávat. Občas člověk něco prostě zvoře. Jaga.

tomas11*

Tak dobrou chuť , aspoň máte jistotu že neuvázne kostička - protože je nemá má jen páteř.

balzerka
hodnocení

0x

Jednou jsme měli sumečka ze sádky na vánoce jako řízek. Výborné!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]