Jak na kompot a čatni z dýně?

Od: Datum: 23.10.16 18:03 odpovědí: 2 změna: 24.10.16 19:33

Prosím, pomůžete?. Dostala jsem 18 kg a 22 kg dýni. Umím jen kandovanou dýni a to je vše. Recepty jsou všude i zde na poradně, ale mně nepomůže popis např ... naložím do octové vody (kolik vody, kolik octu )? Potřebuji rozpis jak pro osla a hlavně vyzkoušený recept. Našla jsem zde moc starý příspěvek, děláte dýni podobně? vylepšujete něčím? nemám ráda moc sladké a nechci recept s rumem (ten si dám samotný). Děkuji Uška

----------------------------

3 kg nakrájené dýně, 2 litry studené vody, 70 dkg cukru krystalu, 2 citrony nakrájené na kolečka bez pecek, 1 necelá zarovnaná lžíce kyseliny citronové

Nakrájíme dýni na kostičky a vložíme do studené vody. Vařit můžeme hned, nebo i za několik hodin. Přidáme nakrájený citron, cukr a kyselinu citronovou. Vaříme necelých 10 minut, až zesklovatí- záleží na odrůdě. Vyndáme kolečka citronu a dáme do sklenic. Zavařuji 0,7 l sklenice asi 20 minut při 80°C

Na ochucení před vložením do sklenic vmíchám 1 ananasovou tresť, nebo velký ananasový kompot. Hřebíček nepoužívám, ale záleží, jak kdo má co rád.
Zdroj: https://www.poradte.cz/domacn…127-jak-na-dynovy-kompot.html


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Od: balzerka
Datum: 23.10.16 18:36

Do octa ne! Namočte ji nakrájenou přes noc do vody s kyselinou citronovou.Ocet tam je nepříjemně cítit. Už to v té vodě nechám.Je příjemně kyselá, jak citronáda.Tak třetinu té kyselé vody sleju, protože dýně pustí. Mám ji do rezervy. Do částečně slité dýně přidám cukr, hodím pár trubiček skořicové kůry několik hřebíčků, nakrájím do toho celý citron a nechám to přejít varem.Pokračuji třeba další den, až to vpije.Pak zas doladím cukrem nebo citronkou. Někdy do toho dám ananasovou tresť, jindy pár oloupaných a nakrájených pomerančů. A zase krátce povařím, ochutnám a zas něco přidám, případně, když je tvrdá, zase povařím. Já nic nevážím a všem moc chutná. Pak ji steriluji asi půl hodiny při 80 stupních. Někdy dávám místo cukru ananasový sirup.S pomerančema je nejlepší.

Ohodnoceno: 3x
 
Datum: 24.10.16 07:57
avatar

Balzerka má pravdu. Na dýňovém kompotu je dobré to, že víte, co dáváte do skleniček. A když se vám to nelíbí, můžete to ihned napravit. U ostatních kompotů to zjistíte, až když skleničku otevřete a už se nedá nic dělat. ;) Navíc, není problém udělat část tak a další část onak. Ty sirupy jsou skvělé. Sama jsem, za komančů, dávala ananasový. Dýně je bez chutě, příjme jakoukoliv chuť a vůni. Jen tomu octu jsem se vyhla obloukem. To raději citron nebo grep, namočit na noc.

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.