Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
porcovala jsem ovci. Nemáme rádi, když je maso tučné, tak jsem všechno sádlo poctivě odstraňovala. Větší kusy jsem nechala na zavěšení pro ptáčky, zbytek jsem pokrájela a vyškvařila, klasicky, jako vepřové sádlo. Pěkně ztuhlo. Škvarky jsem pomlela a přidávám je do krmení slepicím.
Jak ale toto sádlo nyní využít? Není vůbec cítit takovou tou "skopovinou", jak to někdy bývá, ovce byla zřejmě mladá, chovaná venku na pastvě, tak to skutečně není cítit. Je možné na tomto sádle udělat třeba cibulku do guláše, nebo třeba jíšku? Co myslíte?
Uvažovala jsem i nějakou mast - třeba s měsíčkem apod.
Nemám s využitím skopového sádla vůbec žádnou zkušenost, jen mi to bylo líto vyhodit, tak jsem to prostě vyškvařila. Slyšela jsem že lidé používají klidně sádlo králičí či kozí /to já nikdy ne /, tak by mě zajímalo, zda a do čeho by se nechalo zpracovat toto ovčí.
Děkuji za nápady - Jaga.
Já teda nevím ,ale jako kluk když rodiče chovali ovce,tak se ten tuk-LŮJ část vyškvařila a odlíval se pak se semínky do kelímků pro sýkorky a jiné ptactvo na zimu , ale jinak na nic a ještě případně po částech z dalším, většinou vnitřnosti dával psům.
Jinak pojem sádlo-z prasátka,ze psů příp. drůbeží ,Kráva kůň skopové -jen lůj!
Jo ještě -lůj se dal použít jak mazadlo na kůži!
Diesel - také jsem to chtěla napsat. Ovce, stejně jako např. koza, má lůj. Kozí lůj, zvlášť když není příliš cítit, je celkem dobrý v buchtách, popř. na něm lze smažit; stejně bych asi zužitkovala i ten ovčí.
Je to opravdu lůj - mj. právě proto, že se špatně roztírá. To je obecně vlastnost loje - jakéhokoli. Jinak na tom nic není - normálně se dá použít třeba ke smažení. Na chleba bych si to také asi nenamazala, ale jiných využití je dost.
A ptáčci z toho také můžou mít radost, pochopitelně.
U nás na tom babička, dokud žila, smažívala koblihy; měly sice takovou trochu zvláštní "vůni", ale nebyly špatné...
Ne, koblihy byly dobré...zkuste jednou, uvidíte, možná vám zachutnají...a sádlo už nebude...
No a právě z té zvláštní vůně mám docela strach. Ačkoliv zatím to cítit není, ale nevím, zda by se to nezměnilo, až se sádlo následně rozpustí. Dík za odpověď. Jaga.
babojago, jak jsem ráno ještě nebyla rozkoukaná, tak čtu váš nový nadpis JAK VYUŽÍT SÁDLO Z OVOCE...fuj, to jsem se lekla, takže i ovoce obsahuje sádlo, to už se na to vykašlu...no ale pak jsem nasadila optiku a docela se mi ulevilo
To nic není, Maky, jela jsem autem přes jednu vesnici a zdálky nahlas přečetla velký nápadný nápis na vratech: KOSTELECKÝ SALÁM.
Když jsme přijeli blíž, vidím, že tam ve skutečnosti je napsáno: KOSMETICKÝ SALÓN.
Manžel se chechtal jako blázen. Ale na svou omluvu musím říct, že to bylo hodně podobné. A neměla jsem brýle. Jaga.
A má ovce opravdu sádlo a nebo lůj? Jedno je ovšem jisté, že dříve se v chalupě využilo téměř vše, moc málo se toho kupovalo , ale skoro nic se nevyhodilo. Být tak ještě moje babička, zlatí to lidé. A také i my jsme ještě leccos mohly co dnešní lidé odstrkují. Vnoučata už nechtějí ani houbu, kterou ochutnal plž. koblihách také vím, ale víc jsem bohožel v hlavě nezachoval.
A co zkusit namazat sádlo klasicky na chleba, s cibulí, podobně jako vepřové? Případně ho používat třeba při pečení na vymazání něčeho? Na smažení, nejen koblih, ale i třeba vajec nebo tak něco? Nebo pokud ho nechcete využívat, tak ho někomu nabídněte, někdo si jej určitě rád koupí/vezme, poptejte se u příbuzných. Případně dejte do menších skleniček a pošlete jako výslužku.
Dobrý den, díky, že jste se zabývali mou otázkou. Nasadili jste mi brouka do hlavy - je to tedy ovčí sádlo, nebo lůj?
Nevím proč, ale na chleba bych to namazat nedokázala. Prostě mám v sobě nějaký blok. Navíc se to sádlo chová trochu jinak, než vepřové. To se pěkně vláčně roztírá, to ovčí se jakoby odděluje, vytváří drobné štěpinky, nebo jak to nazvat.
Dcera mě s tím vyprovodila. A to jsem jí to nabízela jen na masti, nikoliv ke konzumaci. Že prý nechce.
Svíčky vyrábět nebudu a mazat tím boty? To bych si musela udělat smlouvu s vojenskou posádkou, abych to spotřebovala.
Vím, před 50 lety se žilo a jedlo jinak, než dnes. Lidé by za to byli vděčni. Je prostě už jiná doba. Asi to opravdu odliju se slunečnicí a jinými semínky pro ptáky. Jsem zvyklá na vepřové sádlo a tak k tomuto mám určitou nedůvěru. Co nadělám? Díky za nápady. Jaga.
Máš recht, Sebodko! A ostatní taky.
Včera jsem trochu přidala do zásmažky do dršťkové polévky, napůl s máslem. Polévka je chutná, není cítit něčím nepatřičným.
Použila jsem to i na smažení karbanátků. Ne všechno, ale napůl s řepkovým olejem. Kuchyní se sice linula taková trochu netradiční vůně, ale hotové karbanátky byly chutné, nebyly ničím cítit. Naopak mi připadaly takové jemnější, jako by byly smažené na másle.
Takže to určitě postupně sdělám a na ty ptáčky taky nezapomenu. Jsem ráda, že to našlo využití. Možná časem vyzkouším i ty koláče a koblihy, jak mi tady radíte.
Tak vám všem děkuji - Jaga.
Nejprve k tomu, zda se jedná o sádlo nebo lůj - jednoznačně je to lůj, a nápad mazat ho na chleba (jak tu někdo navrhoval), je bohužel nepoužitelný, neb lůj se pro vysokou teplotu tání spíše drobí, nejde mazat protože je tuhý a ani jeho chuť není taková, aby to bylo dobré. Ovšem běžně se přidává třeba do těsta při pečení bílého pečiva, dělá se to dodnes i u největších firem. Do šedesátých let se na něm smažily hranolky i u McDonalda, než to vegetariánští aktivisté zarazili (a způsobili tak v USA významný nárůst úmrtí na infarkty). Použití na smažení je sice zdravější než na rostliných tucích (a dík vyšší teplotě smažené ani tolik nenasákne), ale má nevýhodu v tom, že je to třeba konzumovat ještě horké, neboť lůj při chladnutí rychle tuhne na povrchu, což některým strávníkům vadí. Ovšem výškvařený lůj má vysokou trvanlivost a lze ho použít do různých jídel - například známé anglické pudinky (včetně těch sladkých, jako je vánoční puding, který všichni známe z literatury - vzpoměňte třeba na Agathu Christie, Vánoce Herkula Poirota) se tradičně dělají právě z loje. Není to špatné, dá se to i za studena nebo pak opečené, popřípadě s omáčkou. Receptů je na to spousta, jen si je třeba uvědomit, že tehdy se méně sladilo a omezaná byla i škála používaného koření - takže je vhodné recepty trochu přizpůsobit našim chutím. Ovšem pro Vás by bylo asi nejshůdnější začít s normálním sladkým bílým pečivem - lůj v něm není cítit a celé to zvláční a i to, myslím, déle vydrží.
Kdyby byl lůj tak dobrý a kvalitní tak by se používal a prodával .Pamatuji si z dětství,,padesátá léta" že se prodával v řeznictví a matka na něm snažila. Pokavaď potravina byla teplá dalo se,ale ze studené,koblih,králičí řízek se luj mazal v puse.
Moje dcera měla od mládí velké problémy s dýcháním, vyskoušeli jsme všecho možné i psí sádlo nebo černý bez a nic nepomohlo, ani doktor, až tchán vyčetl v odborném lékařském časopise,že pomáhá ovčí lůj. Zakoupil jsem tučné skopové a upekli na česneku s bramborovým knedlíkem, nejen že nám velice chutnalo, ale dcera od té doby již nikdy problémy s dýcháním neměla.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.