Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hliněná bábovka bez komínku - zkušenosti

Od: ildika® odpovědí: 36 změna:

Zdravím, :)

mám doma hodně starou hliněnou formu na bábovku, kterou (nakolik vím) prakticky nikdo nepoužíval. Já jsem ji dostala od mamky, mamka od babičky, babička asi od prababičky - a všechny vždy svorně tvrdily, že se v tom nedá péct. Sama jsem to také asi dvakrát vyzkoušela a zdá, že měly pravdu... Bábovka bývá z této formy i při největší snaze jakási sražená (což je zřejmě i vina absence komínku - ale třeba ve vysokém železném kastrolku jsem pekla bábovku již vícekrát a sražená nebyla). A hlavně - kolem drobného vzorku na dně formy je vždy poměrně dost připálená, i když je zbytek ještě polosyrový. Má někdo nějaký fígl, jak v takové formě péct, anebo je prostě k tomuto účelu opravdu nevhodná? :-D Mám ještě skleněnou bábovku klasického tvaru, s komínkem, takže běžně používám ji. S touto hliněnou se ovšem snáze manipuluje (mj. kvůli oušku).

Moc díky za případné postřehy.

(Na první fotce je vnitřek formy - zelený; na druhé je obrácená dnem nahoru. Ta černá skvrna je stín).

Hliněná bábovka bez komínku - zkušenosti
Hliněná bábovka bez komínku - zkušenosti #2

36 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

A není náhodou hlavní význam toho komínku ten, že teplo jde k těstu i středem formy?

Nemůže toto být forma na sulc?

doplněno 19.10.16 22:13:

Před časem jsem listovala ve starých kuchařkách. Zaujala mě domácí příprava sulcu. (Nikdy to nebudu dělat, nemám ho ráda.) Moc si už nepamatuji a nevěřím, že bych to znovu našla ale, určitě se naléval do ozdobné keramické nádoby.

hodnocení

Myslíte, že je to na sulc? No ono je vlastně možné všechno, i když jsem o tom nikdy neslyšela. Ještě tedy počkám, co koho napadne...

doplněno 20.10.16 00:20:

Opravdu zajímavé. Vyloučit takovou možnost pochopitelně nemohu, ale (jak už jsem psala níže Benovi) je tady trochu problém se vzorkem na dně - dost znesnadňuje vyklápění. Nicméně u toho sulcu by to možná až tak nevadilo, těžko říci.

idanova*
hodnocení

3x

Zdravím. Ildiko, já mám po prababičce a babičce takovouto formu taky. Jen uvnitř mám glazuru taky hnědou, vy máte hezčí. ;) K ní ještě 2 i s tím "komínkem" - bábovky. Ale ty komínky nejsou trubice, ale homole. Duté homole. Krásně se mi v nich bábovka peče. Podle mé mamky forma (bez homole) je starší a sloužila k pečení chleba a na převáření mléka (to my už dnes neznáme), kdy dno krásně přilnulo k tálu kamen na tuhá paliva. Ale pamatuju, že babička nám (vnoučatům) v ní pekla na podzim jablka (celá, jen slupka byla do spirály proříznutá) sypaná cukrem se skořicí + v hmoždíři tlučeným hřebíčkem nebo badyánem event. fenyklem. Krásně to vonělo a cukr byl zkaramelizovaný. Jdu vyfotit tu bábovku pro ukázku. Ida

doplněno 20.10.16 13:30:

Tak nevyfotím, půjčila jsem je loni ségře, ani nevím naco obě; a koukám, nevrátila.

doplněno 22.10.16 14:13:

Ildiko, přesně tak. Na chleba a mléko a žádný komínek k tomu nepatří. Ida

hodnocení

Teď už to alespoň vím přesně. *palec*

Každopádně, já jsem si také pomohla. :-DDoufám, že to bude fungovat. Tyto kalíšky se stejně na nic pořádně nehodí (alespoň pro mne ne), tak jsem z jednoho udělala komínek:

doplněno 21.10.16 23:53:

Počkat, teď jsem to možná nějak špatně pochopila - takže tato forma je na chleba/ převáření mléka a žádný komínek k ní původně nepatřil?

Hliněná bábovka bez komínku - zkušenosti #3

Hezký den ildika, taky jsem to tak nejdříve pochopila, ale protože to postrádalo veškerou logiku - v téhle vaší formě péct chléb a svářet mléko !?:-D. Chléb, aby měl tvar bábovky a mléko svářet de fakto v nádobě,která se rozšiřuje (aby mléko k bodu varu dospělo co nejdéle?) a stěna není není hladká? Pak jsem si ale ještě jednou pozorně přečetla idanovu a pochopila jsem to tak,že má 3ks. 2ks bez komínku a třetí kus s komínkem, čili má komlet a každá forma sloužila k jinému účelu. Ale stejně, dřív se přece pekl pořádný pecen chleba, protože patřil mezi hlavní zdroj potravy.Snad se ještě idanova ozve a vysvětlí nám to.Docela by mě to zajímalo..

mytrix*
hodnocení

2x

Nevím jak u takto staré formy, ale podle mě není kompletní. Matně si pamatuju, že jsem u babičky viděl nějakou formu a ta měla ten komínek extra. Sice byla určitě novější, ale jsem názoru, že tady to bude podobné.

hodnocení

Myslím, že k této formě komínek nepatří... to by zřejmě nebyl uvnitř ten vzorek (uprostřed). *nevi* Anebo že by se nějaký užší stavěl mezi ty kroužky?

Ony bývají i bábovky bez komínku - celkově by mě zajímalo, jaké s nimi má kdo zkušenosti (třeba i s novějšími).

doplněno 19.10.16 21:34:

Zajímavé - že by tam tedy přece jen něco patřilo? Fakt je ten, že ten prostředek je v současnosti takový zvláštní. Možná by tedy šlo tu chybějící část ještě dokoupit?

ladinpraha*
hodnocení

2x

Já si umím docela dobře představit, že původně k téhle formě patřily ještě kuželové vložky, které se postavily do středu. Zajišťovaly rovnoměrnější propečení a dalo se jimi ovlivnit i množství použitého těsta, tedy v podstatě velikost/váha výsledného produktu.

Podobným kuželovým středem bývala vybavena i Remoska, právě proto, aby se lépe propekla i vyšší vrstva těsta.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, já bych se zamyslel, jestli je to vůbec forma na bábovku, resp. zda máte tuto jistotu. Možná je vyžadován speciální (jiný) recept (jiné těsto). Zdravím!

doplněno 19.10.16 21:42:

Ano, v rodině se vždy brala jako bábovková, ale třeba to na bábovku není. Já bych vzal vhodně velké závaží z decimálky, dobře ho očistil a umístil na střed, Potom bych nalil těsto a upekl bábovku - a on tam bude otvor .

doplněno 19.10.16 21:54:

Závaží je těžké, ale nevložíte ho tam úderem (takže opatrn. No, je to jen nápad. Také tam můžete vložit něco keramického, resp. nechat si to vyrobit v keramické dílně (pokud to nekoupíte hotové).

Asi jde jen o to vyplnit střed formy.

hodnocení

Je to bábovka - když se vyklopí, je sice vršek takový podivný (na můj vkus tedy), ale po stranách má čistě bábovkový vzorek. Navíc u nás v rodině se ta forma opravdu vždy brala jako bábovková (akorát nikdo neví, jak je to vůbec staré). Těsto jsem v ní zkoušela péci různé - na bábovky je spousta receptů...

doplněno 19.10.16 21:42:

Je pravda, že lehčí piškotové těsto se v ní peče o něco lépe než nějaké hutnější, ale žádný ideál to také není. :(

doplněno 19.10.16 21:47:

No, to velké závaží také může být dost těžké :-D. Aby to forma potom přežila. Přemýšlím o těch kuželových vložkách (akorát nevím, jak to vypadá, abych se přiznala *hi*).

mytrix*

Vypadá to tak, jak byste čekala že by to mělo vypadat :) Prostě si představte normální formu na bábovku s komínkem, tak kdyby ten komínek a forma byly dva různé díly. Ale sehnat se to asi už nedá, takže bude nutné improvizovat.

pobrdny*

No já znám ten "komínek"-vložku akorát k Remosce, možná by se dala sehnat někde v železářství, kde prodávají Remosky?

hodnocení

Nj, zřejmě to dopadne tak, že se pokusím sehnat nějakou lehčí (ale stabilní) kovovou trubičku s dostatečně širokým průměrem, aby pěkně seděla mezi vzorkem na dně. Je pravda, že s otvorem uprostřed by bábovky z této formy byly mnohem pěknější. :)

doplněno 20.10.16 00:15:

No, trubička by nesměla být úplně lehká, aby ji těsto svou hustotou nevytlačilo příliš nahoru. S tím máslem je to také zajímavý nápad, ale problém je trochu ve vzorku na dně - myslím, že by šlo špatně vyklopit, protože to dělá potíže i s těstem. Opravdu, ten vzorek je tam jedině pro zlost. :-D Anebo možná jako záchytka na komínky (proti posunování do stran).

ben®

Dobrý den, plechovou trubičku Vám udělá klempíř ve své dílně možná i na počkání (nebo uřízne kus z okapového svodu). Jenže ono to těsto je docela tekuté a mohlo by se dostat pod tu lehkou trubičku (a až do ní), tak by to mělo být těžší. Možná by tam pasoval i keramický hrnek (bez ouška) nebo sklenička z varného skla. A mimochodem, může to být i forma na domácí máslo (na Google jsou krásné, ale myslím, že nejsou keramické). Zdravím!

doplněno 22.10.16 05:59:

ildika - myslím, že pátrat po skutečném účelu, pro který byla tato forma vyrobena, již nemá význam.

Mléko se skutečně muselo dříve převařovat, ale nemuselo to být v ozdobné formě (to zdobení nedává potom u převařeného mléka smysl). Také druh "ohniště" už není podstatný, protože použijete to, které máte doma v současnosti. A jsem rád, že jste použila ke spokojenosti moji radu s keramickým hrnkem (viz Vaše poslední foto) - tak jsem to také myslel.

doplněno 22.10.16 08:24:

ildika - ještě mě napadlo, že kdyby ta glazura na hrnku horkem popraskala, tak by ten hrnek možná lépe nahradil normální keramický květník (květináč). Ten nemá glazuru a má (jako bonus) ve dně dírku, tak by sloužil lépe jako komínek na odvod tepla. A až budete formu vymazávat, tak i ten střed.

hodnocení

Ano, s tím hrnkem to byl dobrý nápad, bezesporu. :) Já jsem si nejdřív myslela, že nic takového doma nemáme, a proto jsem uvažovala spíš o kovové trubičce. Hrnek jsem i pustila z hlavy, protože se mi ho speciálně moc shánět nechtělo (hrnek bez ucha je špatně využitelný k běžným účelům). Nicméně potom jsem ho uviděla v kuchyni v poličce (nepoužívaný), tak mě to hned "trklo".

Co se týče využití - no, mě zaujalo hlavně zmíněné pečení chleba v té formě, protože si myslím, že ty vlnky tam musely dělat neplechu. Ale třeba ne, při dodržení nějakých technologických zásad?

doplněno 22.10.16 08:23:

Lépe řečeno, ne vlnky, a vroubky na dně.

doplněno 22.10.16 08:40:

Myslíte, že ta poleva na kalíšku popraská? Podle mě by keramika, a to i glazovaná, měla vydržet vysoké teploty - koneckonců, je vypálená (+ bábovka je také polévaná, i když to může být jiný druh glazury - to je také pravda). U toho květináče je totiž takový nepříjemný problém, že zřejmě bude reagovat stejně jako ostatní nepolévané hliněné nádoby - při styku s tukem do něho ten tuk nasákne a už se ho nikdy nepodaří úplně vyčistit. Při opakovaném použití nastává situace, že pečivo z takové nádoby má sklon chutnat žlukle, právě kvůli tomu starému nasáklému tuku. :(

ben®

Dobrý den, ano, myslel jsem to tak, že jde o jiný druh glazury, která nemusí být tak odolná.

Ten květník bych obalil alobalem a až potom vymazával - to by šlo, ne? Zdravím!

doplněno 23.10.16 06:38:

Ano, něco vyzkoušejte a dejte vědět, jak to dopadlo.

hodnocení

Uvidíme - nejdřív zkusím, jak bude reagovat ten kalíšek, respektive jeho poleva. Podle mě by to mělo být v pohodě - ale musí se to vyzkoušet.

hahanaj*
hodnocení

0x

bábovky bez středu se i nyní vyrábí- měla jsem ji a běžně jsem v ní pekla a vždy se povedla

tradicnivyrobek.cz/...

tady má malou ,ale měla jsem normální velikost -vše bylo bez problémů

doplněno 19.10.16 23:18:

zkušela jsem hledat mojí upečenou vyfocenou-ale nedaří se mi to*nevi*

hodnocení

Ano, myslím si, že jsem též viděla takové formy, a proto jsem zpočátku ani neuvažovala o tom, že k oné formě mohl komínek patřit. Teď se mi to ovšem zdá mnohem pravděpodobnější, protože zubatý dekor, které je uprostřed formy, dělá ve skutečnosti s bábovkou pěknou paseku... možná to tedy ani není ozdoba, ale jakési záchytky proti posunování komínků různých velikostí? Nebo na té Vaší formě je také uprostřed nějaký podobný vzorek?

hahanaj*

ne nic tam nebylo- forma neměla žádné záchytky uvnitř

hodnocení

0x

Hezký večer ildika. hahanaj má pravdu,že i dnes existují formy bábovek bez komínku,ale jsou nižší nebo menší a z jiného materiálu. Vzpomínám si,že i moje babička takovou bábovku bez komínku měla také, ale né hliněnou.Ale jaký při tom měla fígl, to jsem vůbec neregistrovala, byla jsem moc malá, myslím si ,ale že žádný a bábovku mívala výbornou..Měli (myslím tím nás všechny včetně bena) bysme si ale uvědomit v jakých podmínkách( zařízeních-kamnech) ty naše babičky či prababičky bábovky pekly.Proto také formy mívaly těžká dna. A to tato forma bábovky asi nemá, nebo má?V kamnech totiž sálalo neregulovatelné teplo a těžké dno teplotu přece jenom trochu udržovalo stejnou. A to tahle hliněná forma zřejmě nesplňovala,proto ta tvrzení babiček,že se v tom nedá péct. Na druhou stranu, jestli má dno těžké, tak zase není vhodná do dnešních moderních sporáků a vlastně i do těch plynových a elektrických,v kterých pekly i naše maminky, pokud byste bábovku tedy pekly(teď myslím nás hospodyňky) tak, jak jste zvyklé cca 180°,tak odspodu prakticky peče jak to nastavené teplo, tak i rozpálené dno formy, proto se ta bábovka upeče tak, jak ildiko popisujete. Podle mě byste ji musela péci pomaleji -při nižší teplotě. To je můj názor, možná je blbý, ale alespoň já si to takto vysvětluji.:-D

hodnocení

No, Alenko, možná máte také pravdu. Myslím, že (vzhledem ke stáří) je bábovka opravdu určená do pece. Co se týče síly dna - nemohu porovnat: není slabé, ale extra silné opravdu také není. Takže skutečně nevím. Jinak forma není tak těžká, jak by se možná mohla z fotky zdát, je jakoby z trochu odlehčeného materiálu. Možná víte, co mám na mysli. O pomalejším pečení jsem už také uvažovala, ale to mám zase trochu strach, že "kecne" dříve, než se upeče. Největší neplechu každopádně dělá to vroubkované zdobení (nebo co to vlastně je) - tam se to nejvíc připéká. Aby to nakonec nedopadlo tak, že si kvůli formě budu muset postavit pec. *smich*

doplněno 20.10.16 01:01:

Popravdě - zatím plní podobný účel. Já mám podobného nádobí více - různé starodávné kameninové mísy, krajáče apod. Něco používáme celkem pravidelně (i když opatrně), něco ne, ale zrovna bábovka s uchem by se hodila. :-D

I to je řešení*smich*. Já bych si ji ale radši někde vhodně vystavila, jako památku na své předky.

doplněno 20.10.16 01:30:

ildika, ještě mě napadlo, ( na popud bena) a pak jdu už spát,co zkusit vložít na dno formy dnem vzhůru malou ozdobnou bábovičku,pasující se průměrem.Vytvořilo by to nejen hezkou ozdobu na upečené bábovce.ale bylo by i míň těsta na lepší propečení prostředku.Tož,tak. Přeji dobrou noc.

hodnocení

0x

Nejsem odborník na bábovky, ale i já bych se přiklonil k názoru, že k tomu chybí "vyndavací - zastamdací" komínek. Respektive že k té formě byly původně komínky dokonce 3, každý jiného průměru. Nasvědčovaly by tomu tři žlábky na dně formy, které by komínek požadovaného průměru udržovaly ve středu formy. Takže by se nejednalo o "ozdobu", ale o funkční záležitost.

hodnocení

Ano, zjevně to tak bude, i s těmi žlábky. Ona ta "ozdoba" navíc ani ozdobná moc není (na upečené bábovce). Pravý účel to ale plní dobře (kalíšek, který jsem použila místo komínku, pěkně drží uvnitř a neposunuje se).

idanova*
hodnocení

0x

Zdravím ještě jednou. Hrdaalena, ty 2 formy mají napevno dutou homoli (komínek) a jsou na bábovku, vyzkoušela jsem v nich péct, bez problémů. A ta třetí forma, jako má ildika (bez homole), je podle mé mamky na ten chleba. Moje babička (její mamka) v ní nechávala chléb kynout (ne v ošatce) a pak i upéct, nepřendávala ho. Pekla ho prý každý den (byly 4 děti) a chleba měl fakt na povrchu tvar bábovky. Ale neměl uvnitř ten bábovkový otvor. I na to mléko si pamatuje. Mám doma ještě jednu keramickou formu, novou, moderní, barevně malovanou. Přivezla mi ji kamarádka z cest po Asii a kupovala ji s tím, že je na chleba. V té jsem nikdy nepekla, používám ji prostě jako misku. S chlebem nemám zkušenosti, zkoušela jsem podle receptu péct v kónickém hrnci žitný a měla jsem trochu problémy s kynutím. Taky poklička se přiklopovala a odklopovala... Přišlo mi to složité, tak jsem od toho upustila. Ale teť mě napadá, Ildiko, pokud máte zkušenosti s pečením chleba, nevyzkoušela byste to? To jste mě tak nabudily, že mi to vrtá hlavou. Přikládám fotky. Ida

doplněno 23.10.16 12:46:

Ildiko, vroubky mám taky, forma je stejná jako ta vaše, jen místo zelené mám uvnitř hnědou glazuru. Tehdy asi nešlo o pochutnání si na kůrce (mně na chlebu taky chutná ;)), ale o to, vůbec uživit hladové krky, kůrka nekůrka. Dnešní domácí elektrické pekárny nevytvoří kůrku nikde, přesto v ní lidé pečou. V minulosti se vůbec hodně zdobilo (myslím tím ty vroubky). Třeba máslo se taky nekydlo jen tak na talířek, ale bylo fůra různých forem a formiček, aby máslíčko bylo hezké. Nebo jsou různé keramické hrnečky s vystouplými vzorky uvnitř, aby i jíška byla hezká. S modernizováním se zjednodušovalo, nevzorovalo, viz malovaná forma na fotce. Navíc mě fakt nenapadá, k čemu jinému by ta forma byla určená. To převáření mléka asi babička volila jako vhodné, když už měla po upečení chleba rozpálený i tál, keramiku formy teplou (dno formy dokonale rovné), tak než dohořela várka dříví, využila ještě to teplo. Prostě to použila jako hrnec. Ještě mě teť napadá použití na sýr. Ale babička a děda byli chudí, žádné hospodářství neměli, ani kravku ani kozu, jen 4 děti. Tak nevím. Ale jsem přesvědčená, že forma je kompletní a nic k ní nechybí. *nevi*

Hliněná bábovka bez komínku - zkušenosti #4
Hliněná bábovka bez komínku - zkušenosti #5
hodnocení

Chleba jsem péct zkoušela, a myslím, že se celkem podařil - ale mně třeba právě na něm chutná kůrka, která vznikne prostým pečením na vzduchu (ne ve formě). Opravdu nevím, ale zdá se mi, že zrovna ta moje forma není na chleba moc vhodná (kvůli vroubkům, které způsobují připalování a dost znesnadňují vyklepnutí upečeného výrobku). Vy tam ty vroubky na dně máte také?

doplněno 23.10.16 22:31:

Mě ještě napadlo, že to mohla být původně forma na tvaroh (a potom by tam ty vroubky vůbec nevadily, naopak by to bylo pěkné, protože tvaroh jde snadno vyklápět a vzorek by se tam dobře uchoval - na rozdíl od těsta, kde není pořádně poznat, co to tam vlastně je). On je tu ten problém, že to, že se u nás předpokládalo, že forma je na bábovku (a u Vás, že je na chleba), samozřejmě neznamená, že to tak opravdu muselo být určeno už z výroby. Prostě ji třeba k těmto účelům používali, i když v našem případě spíš neúspěšně.

(Jinak nevím, zda je to na první fotce vidět, ale ta moje forma je zvenku pořádně očazená, asi skutečně z té pece. Na fotce vypadá, že má na sobě šedé pruhy, ale ve skutečnosti jsou černé (zřejmě by to šlo vydrhnout, kdyby se opravdu přitlačilo, ale samo to rozhodně jen tak lehce nepouští).

doplněno 23.10.16 22:32:

Oprava - ne na první, nýbrž na druhé fotce.

hodnocení

Takže není očazená, nýbrž byla dříve natřena na černo a teď se ta barva olupuje. Co se týče využití, napadlo mě ještě, že se takovéto formy mohly užívat na pudink. Ovšem ne na ten práškový-škrobový, co dnes děláváme, nýbrž na pařený (moučný).

hodnocení

0x

tenhle nerez pohár by možná byl vhodný jako kominek zkraceno.cz/...

doplněno 23.10.16 02:52:

co bych neudělal pro krajanku :). Před týdnem jsem stál před valtickou vinařskou - nestudovala jste tam?

hodnocení

Také dobrý nápad. *palec*

doplněno 23.10.16 22:15:

Ne, ne, i když k Valticím má naše rodina také vztah. :) Já jsem studovala v Brně, v bývalém věhlasném pomologickém ústavu (za Rakouska-Uherska a za první republiky). Když jsem tam chodila já, už to byla běžná zahradnická škola, a zanedlouho poté, co jsem ji dokončila, byla zavřena a přesunuta. :( Takže jsem to tak akorát stihla.

hodnocení

0x

Já jsem přesvědčená, že to není forma na bábovku. Nejen díky komínku, ale díky kombinaci dvou materiálů. Hlíny a kovu. Je to velice nezvyklá kombinace. Protože forma musela být vyrobena hodně náročným způsobem, bude určena na něco hodně specifického. Myslela bych si, že ke chladnutí nebo naopak k rozehřátí. Obyčejné těsto určitě nedobře reaguje na rozdílnost chladnutí obou materiálů. Bude to něco hodně specifického. ;) V kuchyni po zdech, pod stropem mám 10 bábovkových forem, hodně starých. Kulaté, beránky, srdíčko, tmavé i světlé. Ale jsou hlíněné, jedna měděná a peču ve smaltované. Nějak, ani nevím jak, prostě se sešly. Když jsem si myslela, že si v bazaru s pozůstalostmi ještě nějakou vyjímečnou, pořídím, nikdy jsem nenarazila na nějakou, ze dvou a tak rozdílných, materiálů. Ta vaše, to forma na bábovku určitě nebude.

Hliněná bábovka bez komínku - zkušenosti #6
hodnocení

Jej, to jste špatně pochopila :) - ta moje forma je pouze hliněná, nic kovového na ní není... (pouze padla taková úvaha, že by se k ní mohl pořídit kovový komínek). Jinak třeba kombinace sklo + kov je u různých pečicích mis běžná. Myslíte, že spojení kameniny s kovem by mělo např. na bábovkové těsto špatný vliv? Sama nevím, nezkoušela jsem to nikdy (ale předpokládám, že snad ne...). Každopádně, já zřejmě využiju ten nápad, se kterým zde první přišel Ben a použiju na komínek onen hliněný kalíšek, jelikož ho mám doma a nemusím nic dalšího shánět. Navíc má vzhledem k formě vhodnou výšku.

Mimochodem, máte nádherné formy - hlavně se mi líbí ty bábovky (ale moc pěkné jsou všechny). *palec*

doplněno 30.01.17 14:03:

Máte pravdu, Martino, už jsem to také zjistila. Při cca 160°C se bábovka krásně upeče i bez komínku, spálená není. Prostě se na ni nesmí spěchat. :-D

martina*

Ahoj, já peču pouze v hliněné bábovce mám ji od tatínka. Mám velkou srdcovou a nic na tom není. Musí se péct hodně dlouho a na nízkou teplotu. Když vyskočí přikrejvám alobalem. Peču tak 100min. Ahoj

verjan

Dobrý den,

chci se zeptat, jak máte bábovky na zdi přidělané? Dostala jsem také jednu keramickou a nemá žádné ouško. Děkuji za rady :)

verjan, všechno má ouška, takže rybářský vlasec z ouška do ouška. :-D Ale bez oušek?! To nejspíš nepůjde.

hodnocení

0x
Jen takový blbý nápad: nevěděli by o tom něco v nějakém muzeu? Třeba v národopisném nebo v muzeu keramiky.( a teď mě napadlo zeptat se knihovny.)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]