1x



Vanilkové rohlíčky x linecké cukroví

Od: Datum: 17.10.16 12:00 odpovědí: 20 změna: 22.10.16 18:55
avatar

Zdravím,

do Vánoc je ještě dost času a péct se zatím nechystám. :-D Nicméně k této otázce mě přivedl jeden dotaz, který tady před časem zazněl. Tazatel se v něm zmínil, že vanilkové rohlíčky a linecké dělá ze zcela různých těst. To mě překvapilo, protože já vždy udělám hroudu lineckého těsta a část nechám "jen tak" (na linecké), do další části přimíchám mleté oříšky (na rohlíčky), do poslední pak koření a kakao (na tlapky). Zajímalo by mě, jak to dělají ostatní. :)


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 17.10.16 13:00

na každé cukroví mám jiný recept - nenapadlo by mne to dělat jako vy

ale to je asi zvyk


doplněno 17.10.16 15:02:

na cukroví má asi každý vyzkoušený svůj recept a hlavně máslo - tuky z toho cítím ...brrrr

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 17.10.16 13:04
avatar

Na ostatní druhy mám také zvláštní recepty, ale tyto tři dělám z jednoho základového těsta, ano. :)


doplněno 17.10.16 14:44: Nj, tak jsem asi sama, kdo to tak dělá... :-D Já mám ten recept od babičky - cukrářky, a ona to dělala právě takto. Já na něho také nedám dopustit, protože cukroví je hned měkké, i když ho dělám třeba den před Štědrým dnem (také už byly takové havarijní situace).Recept na jednu dávku:15 dkg mouky 10 dkg tuku8 dkg cukru1 žloutek vanilkový cukr
doplněno 17.10.16 14:45:

(bohužel nefunguje formátování textu)

Datum: 17.10.16 14:08
avatar

ildika, ono záleží jaké to základní těsto máte, měla byste napsat recept. Já mám speciální recept na rohlíčky,kde výhradně jako u jediného používám máslo.Nechci se chlubit, ale za vanilkové rohlíčky sklízím velkou pochvalu a rodina jiné, než ode mě, nechce. A na linecké cukroví mám recept, kde se přidává solamyl a šťáva z citrónu.;) Navíc oba recepty mají poměr ostatních surovin jiný .Takže u mne základní těsto nepřipadá v úvahu.Víte, myslím si, že každá z nás má na vanilkové rohlíčky svůj zaručeně ten nejlepší recept a kdybychom je předložily k ochutnávce, budou chuťově určitě rozdílné. A je to tak správné.To je můj názor*jasne*

Ohodnoceno: 0x
 
Od: pb®
Datum: 17.10.16 20:35
Máme tak dobrý rodinný recept na rohlíčky, že se už ani neobtěžuju s ochutnáváním jiných. Vždy to bylo jen zklamání a nechápala jsem, jak takovou nechutnost může někdo považovat za cukroví. Ale je fakt, že těsto je hodně křehké, nicméně ta námaha za to stojí. Na každé cukroví mám recept pochopitelně jiný. Žádné udělat základ, přidat ořechy a vydávat to za jiný druh a pak machrovat s 12ti druhy cukroví. Peču třeba jen 5 druhů, zato si je vymazlím.
Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 17.10.16 20:41
avatar

V pohodě, já Vám to neberu (ty Vaše jsem samozřejmě nejedla, nehledě na to, že každý máme jiné chutě). Ale, mimochodem, já jsem také neochutnala lepší rohlíčky, než jsou podle toho receptu, co dělám já. ;) :-D Každá na to máme jiný postup a myslím, že není nutné nikoho urážet...

Datum: 17.10.16 14:16

Přesně jak píše Alena. Co cukroví, to jiné těsto.


doplněno 17.10.16 14:49:

ildiko. Chutná všem u Tebe cukroví? Chutná. A to je to nejdůležitější.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: wamp®
Datum: 17.10.16 14:35
avatar

Také souhlas.Na vše mám jiná těsta *placni*

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 17.10.16 15:01
avatar

Jistě, hlavní je vždy výsledek. Každopádně, já jsem to měla doma tak zažité už od mamky, a proto mě překvapilo, že to někdo dělá jinak - teď vidím, že to asi většina dělá jiným způsobem než já. ;)


doplněno 17.10.16 15:02:

Ano, máslo je na cukroví nejlepší. Popř. ještě nějaká Zlatá Haná či něco podobného.

Od: fialka
Datum: 17.10.16 15:00

Vím od známých, že udělají jedno těsto a pak přidáváním mají třeba 4 druhy. To není náš případ. Na každé těsto samostatně, vanilkové rohlíčky máme skvělé a jak už někdo psal, zásadně z másla.

Mám zásadu, že na vánočním cukroví, aby bylo dobré, nelze šetřit.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 17.10.16 15:51
avatar

Zdravím. Připojuji se k těm, které mají na každé cukroví jiné těsto. Vaše "tlapky", u nás "pracky", se přímo jmenují Čokoládové pracky bez mouky; a nedávám ani kakao, ale hořkou čokoládu. No, myslím si, že všechny recepty na cukroví jsou většinou rodinné recepty, děděné z matek na dcery. A jak dcerunky před Vánocemi pomáhají maminkám při pečení, postupně se jim (nám) vštěpuje tradice, která k Vánocům patří. A to je, myslím, fajn, že v každé rodině mají jiné cukroví. Ty vzájemné ochutnávačky jsou v předvánočním čase moc příjemné, každý si rád ochutná. Bylo by divné, dávat příchozím ochutnat to, co mají doma úplně stejné. (Ikdyž se sem tam třeba jeden recept přibere, nebo vymění). :-P Ida

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 17.10.16 16:02
avatar

To je pravda - my jsme se sestrou mamce při pečení pomáhaly už někdy od tří let (i když tehdy jsme asi víc překážely). :-D Vždycky nám každé dala malý válek, na kterém jsme dělaly vlastní kousky. Jak jsme byly trochu větší (těch 10-12 let), některé druhy jsme pekly i samostatně. Myslím, že je to tak nejlepší - učit se takové věci hned odmala. *palec*

Datum: 17.10.16 16:51
avatar

Když jsem pekla, dělala jsem dva druhy vanilkových rohlíčků. Jedny takové obyč a jedněm jsme říkali vídeňské. Bylo tam máslo a mleté ořechy. Byly však velice křehké a obalit je, to bylo umění. Ty byly úžasné.*palec* Z jiného těsta, linecké, toho jsem dělávala poměrně dost, ale zdobila a mazala jsem je mnoha způsoby, než jen džemem. Krém, který je určen na išlerky, jako náplň mezi 2 kousky, kávový krém, citronový krém, zkaramelizované kondenzované mléko je tak nebo jsem přidala mleté ořechy, máslo a rum. A ještě asi dva krémy a na to nějaké polevy a ořech nebo kus datle.;) Packy, pracny, ty jsme nikdo nikdy neměl rád.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 17.10.16 16:56
avatar

Mně medvědí tlapky chutnají, když se napůl namočí do čkolády. :-D Jako malá jsem je ale také moc nemusela. Chutě se mění - např. mi v dětství nikdy nechutnala lomnická kolečka, a teď je to moje nejoblíbenější cukroví.

Datum: 20.10.16 00:08
avatar

Ildiko, u nas se take vzdy dela jine testo na kazde cukrovi. Konkretne na ty rohlicky je tam mene cukru. Jinak skoro stejne. A take pouzivame jen maslo. A kdy zacinate pect? Mne uz svrbi ruce :)

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 20.10.16 00:30
avatar

No, já peču až tak dva týdny před Vánoci, ne dříve. Nejprve stejně dělávám ořechové štangličky, protože ty jsou dobré, když se maličko uleží. Potom teprve to ostatní. Máme rádi čerstvé cukroví a třeba toto linecké je měkké opravdu hned, nepotřebuje odležení. :) Jednou jsem ho udělala asi 3 týdny napřed, a potom už nebylo tak chutné... Úplně nakonec peču lomnická kolečka (většinou 1-2 dni před Štědrým dnem), protože jsou z kynutého těsta - aby zbytečně netvrdla. Dělám je zároveň s vánočkami, jelikož mají podobné nároky na kynutí. Musím vždy pořádně vytopit kuchyň.

A Vy začínáte kdy?


doplněno 20.10.16 01:17:

Já po Mikuláši začínám dělat těsto na perníky (dělám do kostela na stromek pro děti + perníkový betlém). Jednou jsem dělala těsto podle nějaké opravdu hodně starého receptu a dělala jsem ho už počátkem října (radili tam dělat ještě dříve!). No a třebaže v něm bylo hodně koření, medu a cukru - a pochopitelně žádný tuk, těsto před Vánoci už nebylo dobré. Samozřejmě jsem ho celou dobu skladovala v chladničce, nicméně to bylo poprvé - a naposledy. :)

Datum: 20.10.16 01:05
avatar

Sice není dotaz přímo pro mě, ale já začínám péct po Mikuláši, musí mě sice k tomu donutit rodina.Když už ale začnu,tak každý rok přidám něco nového.Proto se už těším na osvědčené recepty zde na poradně.;)

Ohodnoceno: 0x
 

 

Datum: 20.10.16 05:19
avatar

Ja to taky rada procitam a vzdy mam velke plany, ale pak sotva upecu ty osvedcene druhy cukrovi na kterych jsme vyrostli. Ono to pak pred temi Vanoci nejak rychle utika a nevyjde na vsechno cas.*nevi*

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 20.10.16 05:12
avatar

Ildika, zacinam pernicky na konci listopadu, ktere si davame na stromecek. Ten kupujeme hned na zacatku prosince. Potom pecu take jako Vy, az tak deset dni az tyden pred vanoci. Napred naplnim lednici a udelam testa, potom jak to vychazi pecu tak dva az tri dny a potom par dnu pred vanoci dokoncuji. Kazdy rok si rikam, ze zacnu drive, ale nikdy to nedodrzim. Jde mi to dost pomalu. Jine zeny jsou podle mne o dost sikovnejsi.

Ohodnoceno: 1x
 
Od: faith
Datum: 21.10.16 14:12

Vzpomínám si, že mi maminka kdysi říkala, že s ní pracovala paní, která dělala jedno těsto. Starala se o rodiče ze své i manželovy strany, a tak chtěla mít asi rychle všechno hotovo.

A ta prý udělala např. z kila mouky typ lineckého, rozdělila na 4 díly, do jednoho zapracovala kokos, do druhého kakao, do dalšího oříšky a čtvrté bylo to základní vanilkové. A měla 4 druhy a pohoda.*tuc*

Já objevila vloni recept na rohlíčky od Hany Zagorové, omamžitě zmizely, tak jsem musela dvě dávky přidělat a letos už se na ně těšíme.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: chcivedet
Datum: 22.10.16 18:55

Dobrý večer.

Na každé cukroví dělám těsto podle receptu, jaké má být, jen všude nedávám máslo, jak je psané, protože se mi mnohdy těsto hodně lepilo a když jsem přidala mouku a ještě mouku dala na vyválení, těsto se znehodnotilo. Máslo dávám jen do některého cukroví, používám radši Smetol, Lukanu na cukroví. Těsto jsem válela na igelitovém sáčku, nyní je výborná teflonová podložka.

K cukroví, které jsem pekla každý rok, jsem vždy vyzkoušela 1 – 2 nové druhy přesně podle receptu.

Nyní již tolik nepeču, ale vyzkouším si nějaký nový recept buď k nějaké příležitosti a někdy třeba jen z ½ dávky ze zvědavosti. Když se mi recept nepodaří napoprvé, zkusím jej ještě 2x a buď jej vyřadím, nebo si jej uložím s poznámkou o původu a se svými poznámkami o pečení.

Linecké těsto jsem dělávala někdy obyčejnější a někdy jemné.

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.