Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
do Vánoc je ještě dost času a péct se zatím nechystám. Nicméně k této otázce mě přivedl jeden dotaz, který tady před časem zazněl. Tazatel se v něm zmínil, že vanilkové rohlíčky a linecké dělá ze zcela různých těst. To mě překvapilo, protože já vždy udělám hroudu lineckého těsta a část nechám "jen tak" (na linecké), do další části přimíchám mleté oříšky (na rohlíčky), do poslední pak koření a kakao (na tlapky). Zajímalo by mě, jak to dělají ostatní.
na každé cukroví mám jiný recept - nenapadlo by mne to dělat jako vy
ale to je asi zvyk
na cukroví má asi každý vyzkoušený svůj recept a hlavně máslo - tuky z toho cítím ...brrrr
Na ostatní druhy mám také zvláštní recepty, ale tyto tři dělám z jednoho základového těsta, ano.
(bohužel nefunguje formátování textu)
ildika, ono záleží jaké to základní těsto máte, měla byste napsat recept. Já mám speciální recept na rohlíčky,kde výhradně jako u jediného používám máslo.Nechci se chlubit, ale za vanilkové rohlíčky sklízím velkou pochvalu a rodina jiné, než ode mě, nechce. A na linecké cukroví mám recept, kde se přidává solamyl a šťáva z citrónu. Navíc oba recepty mají poměr ostatních surovin jiný .Takže u mne základní těsto nepřipadá v úvahu.Víte, myslím si, že každá z nás má na vanilkové rohlíčky svůj zaručeně ten nejlepší recept a kdybychom je předložily k ochutnávce, budou chuťově určitě rozdílné. A je to tak správné.To je můj názor
Přesně jak píše Alena. Co cukroví, to jiné těsto.
ildiko. Chutná všem u Tebe cukroví? Chutná. A to je to nejdůležitější.
Jistě, hlavní je vždy výsledek. Každopádně, já jsem to měla doma tak zažité už od mamky, a proto mě překvapilo, že to někdo dělá jinak - teď vidím, že to asi většina dělá jiným způsobem než já.
Ano, máslo je na cukroví nejlepší. Popř. ještě nějaká Zlatá Haná či něco podobného.
Zdravím. Připojuji se k těm, které mají na každé cukroví jiné těsto. Vaše "tlapky", u nás "pracky", se přímo jmenují Čokoládové pracky bez mouky; a nedávám ani kakao, ale hořkou čokoládu. No, myslím si, že všechny recepty na cukroví jsou většinou rodinné recepty, děděné z matek na dcery. A jak dcerunky před Vánocemi pomáhají maminkám při pečení, postupně se jim (nám) vštěpuje tradice, která k Vánocům patří. A to je, myslím, fajn, že v každé rodině mají jiné cukroví. Ty vzájemné ochutnávačky jsou v předvánočním čase moc příjemné, každý si rád ochutná. Bylo by divné, dávat příchozím ochutnat to, co mají doma úplně stejné. (Ikdyž se sem tam třeba jeden recept přibere, nebo vymění). Ida
To je pravda - my jsme se sestrou mamce při pečení pomáhaly už někdy od tří let (i když tehdy jsme asi víc překážely). Vždycky nám každé dala malý válek, na kterém jsme dělaly vlastní kousky. Jak jsme byly trochu větší (těch 10-12 let), některé druhy jsme pekly i samostatně. Myslím, že je to tak nejlepší - učit se takové věci hned odmala.
Když jsem pekla, dělala jsem dva druhy vanilkových rohlíčků. Jedny takové obyč a jedněm jsme říkali vídeňské. Bylo tam máslo a mleté ořechy. Byly však velice křehké a obalit je, to bylo umění. Ty byly úžasné. Z jiného těsta, linecké, toho jsem dělávala poměrně dost, ale zdobila a mazala jsem je mnoha způsoby, než jen džemem. Krém, který je určen na išlerky, jako náplň mezi 2 kousky, kávový krém, citronový krém, zkaramelizované kondenzované mléko je tak nebo jsem přidala mleté ořechy, máslo a rum. A ještě asi dva krémy a na to nějaké polevy a ořech nebo kus datle.
Packy, pracny, ty jsme nikdo nikdy neměl rád.
Ildiko, u nas se take vzdy dela jine testo na kazde cukrovi. Konkretne na ty rohlicky je tam mene cukru. Jinak skoro stejne. A take pouzivame jen maslo. A kdy zacinate pect? Mne uz svrbi ruce
No, já peču až tak dva týdny před Vánoci, ne dříve. Nejprve stejně dělávám ořechové štangličky, protože ty jsou dobré, když se maličko uleží. Potom teprve to ostatní. Máme rádi čerstvé cukroví a třeba toto linecké je měkké opravdu hned, nepotřebuje odležení. Jednou jsem ho udělala asi 3 týdny napřed, a potom už nebylo tak chutné... Úplně nakonec peču lomnická kolečka (většinou 1-2 dni před Štědrým dnem), protože jsou z kynutého těsta - aby zbytečně netvrdla. Dělám je zároveň s vánočkami, jelikož mají podobné nároky na kynutí. Musím vždy pořádně vytopit kuchyň.
A Vy začínáte kdy?
Já po Mikuláši začínám dělat těsto na perníky (dělám do kostela na stromek pro děti + perníkový betlém). Jednou jsem dělala těsto podle nějaké opravdu hodně starého receptu a dělala jsem ho už počátkem října (radili tam dělat ještě dříve!). No a třebaže v něm bylo hodně koření, medu a cukru - a pochopitelně žádný tuk, těsto před Vánoci už nebylo dobré. Samozřejmě jsem ho celou dobu skladovala v chladničce, nicméně to bylo poprvé - a naposledy.
Ildika, zacinam pernicky na konci listopadu, ktere si davame na stromecek. Ten kupujeme hned na zacatku prosince. Potom pecu take jako Vy, az tak deset dni az tyden pred vanoci. Napred naplnim lednici a udelam testa, potom jak to vychazi pecu tak dva az tri dny a potom par dnu pred vanoci dokoncuji. Kazdy rok si rikam, ze zacnu drive, ale nikdy to nedodrzim. Jde mi to dost pomalu. Jine zeny jsou podle mne o dost sikovnejsi.
Sice není dotaz přímo pro mě, ale já začínám péct po Mikuláši, musí mě sice k tomu donutit rodina.Když už ale začnu,tak každý rok přidám něco nového.Proto se už těším na osvědčené recepty zde na poradně.
Vzpomínám si, že mi maminka kdysi říkala, že s ní pracovala paní, která dělala jedno těsto. Starala se o rodiče ze své i manželovy strany, a tak chtěla mít asi rychle všechno hotovo.
A ta prý udělala např. z kila mouky typ lineckého, rozdělila na 4 díly, do jednoho zapracovala kokos, do druhého kakao, do dalšího oříšky a čtvrté bylo to základní vanilkové. A měla 4 druhy a pohoda.
Já objevila vloni recept na rohlíčky od Hany Zagorové, omamžitě zmizely, tak jsem musela dvě dávky přidělat a letos už se na ně těšíme.
Dobrý večer.
Na každé cukroví dělám těsto podle receptu, jaké má být, jen všude nedávám máslo, jak je psané, protože se mi mnohdy těsto hodně lepilo a když jsem přidala mouku a ještě mouku dala na vyválení, těsto se znehodnotilo. Máslo dávám jen do některého cukroví, používám radši Smetol, Lukanu na cukroví. Těsto jsem válela na igelitovém sáčku, nyní je výborná teflonová podložka.
K cukroví, které jsem pekla každý rok, jsem vždy vyzkoušela 1 – 2 nové druhy přesně podle receptu.
Nyní již tolik nepeču, ale vyzkouším si nějaký nový recept buď k nějaké příležitosti a někdy třeba jen z ½ dávky ze zvědavosti. Když se mi recept nepodaří napoprvé, zkusím jej ještě 2x a buď jej vyřadím, nebo si jej uložím s poznámkou o původu a se svými poznámkami o pečení.
Linecké těsto jsem dělávala někdy obyčejnější a někdy jemné.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.