Náhrada mouky při pečení(bez lepku)

Od: Datum: 17.10.16 15:44 odpovědí: 4 změna: 18.10.16 18:13

Dobrý den, pokud chce někdo péct buchtu a nemůže užívat obilné, pšeničné mouky kvůli lepku, čím to může nahradit, máte nějaké praktické zkušenosti?


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 17.10.16 16:02
Ohodnoceno: 0x
 
Od: cicko
Datum: 18.10.16 01:03

Na trhu je v běžné nabídce mouka "bezlepková"!

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 18.10.16 01:38

Existují různé bezlepkové mouky (kukuřičná, pohanková), ale peče se z toho špatně, protože nelepí (a nelepí proto, že v ní není lepek, který se jmenuje lepek - no proč asi).

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 18.10.16 18:13
avatar

Existuje celá škála jednodruhových muk (např. kukuřičná, rýžová, pohanková, jáhlová, cizrnová...), obecně ale platí, že na bezlepkové pečení je vhodnější jejich kombinace. Jednak se tím potlačí výrazná chuť po jedné surovině (např. u pohankové nebo amarantové mouky), jednak má každá mouka trochu jiné vlastnosti a dohromady se alespoň o trochu víc mohou chovat jako mouka lepková.
České bezlepkové mouky (Jizerka, Mantlerka, Procelia...) obsahují obvykle značné množství škrobu. Z výživového hlediska to nepovažuji za vhodné, proto je doporučuji kombinovat s výživnějšími jednodruhovými moukami (jáhlovou, pohankovou, amarantovou, kukuřičnou).

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.