Grenadýr marš a uhlířina

Od: Datum: 17.10.16 10:17 odpovědí: 11 změna: 21.10.16 13:57
avatar

Dobrý den všem kuchtíkům,

prosím vás, jaký je rozdíl mezi uvedenými jídly?

Přijde mi to hodně podobné, nebo je to jen krajový názem pro stejný pokrm.

Myslím tedy původní recept ne nijak upravený.

Moc děkuji za případné vysvětlení.


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Od: wamp®
Datum: 17.10.16 10:42
avatar

Zdravím.

Granadýr marš i uhlířinu dělávala má drahá babička.

Takže dělávám také.Je to šíleně žravé a výborné jídlo !

Dělávám jej také.

Ta první varianta jsou smíchané brambory s těstovinami a smaženou cibulkou.

Druhá varianta (uhlířina) jsou smíchané brambory s nočky a smaženou cibulkou.

Do obého dávám opravdu hodně cibule a slaninu.Někdy zaměním s uzeným.

Pro ty náročnější se toto jídlo dává jako příloha k masu.


doplněno 17.10.16 10:54:

"Babičko," zapomněla jsem dodat,že do toho Grenadýru dávávám i někdy zelíčko.Opravdu si to udělejte,je to velikáááá dobrůtka :-P

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 17.10.16 10:48
avatar

Paráda! A jak se jmenují brambory smíchané se zelím? A těstoviny, flíčky, smíchané se zelím? Neznám to, nikdy jsem to nejedla, ale vyprávěla kamarádka, které to uvařila příbuzná.


doplněno 17.10.16 11:14:

Dobré názvy :-D *smich**haha* Budu muset vyzkoušet. Asi to bylo vymyšleno do společné mísy uprostřed stolu. Tak jsme jedly, my děti, u stařenky, večer co večer, šťouchané brambory s hrnkem, se vzorem švestiček, chlazeného podmáslí.

A jak se jmenuje jídlo, stařenka tomu říkala "hnedka"? Slila uvařené brambory, zasypala hladkou moukou a hodně prošťouchala. Doprostřed stolu na veliký talíř z toho udělala jako bábovičku a polila cibulkou. Byla to dobrota. Na ostravsku to nikdo nikdy nedělal. Alespoň ne v naší rodině.

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 17.10.16 11:03
avatar

Znám šťouchané brambory s kysaným zelím říká se tomu lepenice.


doplněno 17.10.16 11:31:

Babi to mi připomíná škubánky?

Datum: 17.10.16 16:07
avatar

Asi ano, asi to škubánky budou. Jak to, všichni, s tím zelím, děláte? Uvařené zelí? A kolik? V jakém poměru?;)

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 17.10.16 11:40
avatar

Nudle ze zelím děláme, a říkáme tomu "nudle se zelím" :) Celkem dobré jídlo :)

Ohodnoceno: 0x
 
Od: wamp®
Datum: 17.10.16 11:56
avatar
To "hnedka" dělám také.
Jsou to škubánky.
Další skvělá dobrotka
Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 17.10.16 11:39

my dělávali brambory smíchané s flíčkama a s cibulkou a říkali jsme přesbidlo

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 17.10.16 14:42
avatar

U nás, podle původně madarského receptu, je granatér mars v podstatě brambory na paprice, promíchané s uvařenými těstovinami, původně babička ručně dělala fleky, ale v současnosti už jsem to v receptu nahradil vřetenama a je to stejně dobrá mňamka. U uhlířiny je to podle všeho ne na paprice a s noky, s možným přidáním slaniny.

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 17.10.16 15:01
avatar

Jo když se to udělá doopravdy, tak to jde, ale zkuste si to dát v nemocnici na Bulovce, takový blivajz jsem v životě nejedla, těstoviny i brambory plavaly v čeervené opaprikované vodě, cibulka žádná a dvě kolečka párku.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: balzerka
Datum: 18.10.16 18:06

Já znám jenom uhlířinu. Máti osmažila hodně cibulky, nakrájela do toho uzené, až se obojí opeklo, přihodila nakrájené noky a stejné množství brambor.Lehce promíchat. K tomu kyselý okurek nebo salát ze syrového zelí. Výborné. Dělám si někdy úmysleně víc noků, aby mi zbyly na uhlířinu.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: faith
Datum: 21.10.16 13:57

V podstatě je to tak, jak píšete. Ale myslím si (viz Dařbuján), že uhlíři zrovna slaninou ani uzeným neoplývali;). Oba recepty znám od babičky, uhlířina jsou brambory uvařené do poloměkka ve větším kastrólu s vodou a posléze se do toho stejného hrnce dělají moučné noky. Po zcezení se promíchá s osmaženou cibulkou. Miluju hodně noků:-D

Grenadýrmarš jsou brambory - ovšem uvařené ve slupce, a poté nakrájené na menší kousky a smíchané s uvařenou těstovinou a cibulkou osmaženou a zasypanou sladkou paprikou.

Brambory se zelím - lepenice, případně kočičák.

Dědeček míval rád i rozmíchánky (šťouchánky), vařené brambory (bez kmínu) jen trochu pošťouchané s osmaženou cibulkou, žádné mléko ani máslo a k tomu píval kyselé mléko.

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.