Nejste přihlášen/a.
Dobrý den všem kuchtíkům,
prosím vás, jaký je rozdíl mezi uvedenými jídly?
Přijde mi to hodně podobné, nebo je to jen krajový názem pro stejný pokrm.
Myslím tedy původní recept ne nijak upravený.
Moc děkuji za případné vysvětlení.
Zdravím.
Granadýr marš i uhlířinu dělávala má drahá babička.
Takže dělávám také.Je to šíleně žravé a výborné jídlo !
Dělávám jej také.
Ta první varianta jsou smíchané brambory s těstovinami a smaženou cibulkou.
Druhá varianta (uhlířina) jsou smíchané brambory s nočky a smaženou cibulkou.
Do obého dávám opravdu hodně cibule a slaninu.Někdy zaměním s uzeným.
Pro ty náročnější se toto jídlo dává jako příloha k masu.
"Babičko," zapomněla jsem dodat,že do toho Grenadýru dávávám i někdy zelíčko.Opravdu si to udělejte,je to velikáááá dobrůtka
Paráda! A jak se jmenují brambory smíchané se zelím? A těstoviny, flíčky, smíchané se zelím? Neznám to, nikdy jsem to nejedla, ale vyprávěla kamarádka, které to uvařila příbuzná.
Dobré názvy
Budu muset vyzkoušet. Asi to bylo vymyšleno do společné mísy uprostřed stolu. Tak jsme jedly, my děti, u stařenky, večer co večer, šťouchané brambory s hrnkem, se vzorem švestiček, chlazeného podmáslí.
A jak se jmenuje jídlo, stařenka tomu říkala "hnedka"? Slila uvařené brambory, zasypala hladkou moukou a hodně prošťouchala. Doprostřed stolu na veliký talíř z toho udělala jako bábovičku a polila cibulkou. Byla to dobrota. Na ostravsku to nikdo nikdy nedělal. Alespoň ne v naší rodině.
Znám šťouchané brambory s kysaným zelím říká se tomu lepenice.
Babi to mi připomíná škubánky?
U nás, podle původně madarského receptu, je granatér mars v podstatě brambory na paprice, promíchané s uvařenými těstovinami, původně babička ručně dělala fleky, ale v současnosti už jsem to v receptu nahradil vřetenama a je to stejně dobrá mňamka. U uhlířiny je to podle všeho ne na paprice a s noky, s možným přidáním slaniny.
V podstatě je to tak, jak píšete. Ale myslím si (viz Dařbuján), že uhlíři zrovna slaninou ani uzeným neoplývali. Oba recepty znám od babičky, uhlířina jsou brambory uvařené do poloměkka ve větším kastrólu s vodou a posléze se do toho stejného hrnce dělají moučné noky. Po zcezení se promíchá s osmaženou cibulkou. Miluju hodně noků
Grenadýrmarš jsou brambory - ovšem uvařené ve slupce, a poté nakrájené na menší kousky a smíchané s uvařenou těstovinou a cibulkou osmaženou a zasypanou sladkou paprikou.
Brambory se zelím - lepenice, případně kočičák.
Dědeček míval rád i rozmíchánky (šťouchánky), vařené brambory (bez kmínu) jen trochu pošťouchané s osmaženou cibulkou, žádné mléko ani máslo a k tomu píval kyselé mléko.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.