Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
mám hrozně ráda rajskou omáčku. Dělám ji ale sotva tak 2 x do roka, děda ji totiž nechce. No a právě dneska byl "rajský den". Děda ihned přešel do opozice a zahájil protiútok: Já ji jíst nebudu, mám rád sladkou a Ty děláš spíš kyselejší.
Není to pravda, dělám takovou navinulou, sladkokyselou. Přesto jsem nabídla, že mu ji ráda přisladím. Viděl, že se rajské nevyhne, tak přitvrdil: Když Ty ji máš takovou málo barevnou, málo červenou. To my ve škole, nebo na vojně mívali takovou krásně červenou! Vysvětlovala jsem mu, že omáčku vařím z domácích rajčat, která si rozvařím a následně steriluju. Tam nejsou žádná umělá barviva, proto barva hotové omáčky není až tak červená, jak si představuje.
Nakonec ve snaze vyhovět mu, nakrájela jsem do kastrolu s omáčkou červenou řepu a všechno to vařila. Řepa pokrm zbarví dočervena, je zdravá, tak co. Nakonec jsem řepu společně s omáčkou rozmixovala.
Můj, ty smutku, to vznikla barvička! Chuť dobrá, ale vzhled - žádná oranžová omáčka. Divná růžová, vypadalo to jako rozehřátá jahodová zmrzlina. A děda byl na koni: TOHLE JÁ JÍST NEBUDU! Projela jsem to.
Já ji se zavřenýma očima klidně sním, ale zajímalo by mě: když vaříte rajskou, máte barvu omáčky červenou, jako kdysi ve škole? Nebo spíš méně výraznou? Co tam přidáváte, aby omáčka měla pěkně červenou barvu? Nebo vám nevadí, když je bledá? Budu ráda, když mi poradíte nějaký trik. Byla jsem ráda za pokrm bez barviv a éček, bohužel, je to na úkor barvy. A taky mě mrzí, že děda ten proces vyhrál! Díky - Jaga.
A tady se podívejte na ten výsledek. Červenou řepu už nikdy víc!
Na obrázku to tak nevypadá, ale opravdu omáčka je sladce růžová.
Zkuste příště tohle dtest.cz/... u nás vaří manžel a dobře. Nekupuje protlaky, jsou hnusné, ale kupuje v Lidlu tohle a tvrdí, že je to nejlepší. Jsou to pasírovaná rajčata-99,5%+ jedlá sůl. Je to pěkně červené a žádná chemie.
Do rajské můžete dát řepu, nebo perník, skořici i karamel, vše je možné. Příště tam manželovi šoupněte něco sledkého a bude spokojený.
Ani se nesnažím vařit rajskou polévku a omáčku z rajčat, nikdo to totiž moc nechtěl. Já orestuji cibuli-ponorákem rozmixuji, přidám hl. mouku a máslo a udělám jíšku, pak vyklopím rajčatový protlak, přidám 2 plné polévkové lžíce cukru, trochu mleté skořice a zaleji vodou, za stálého míchání provařím 15min.Nikdo nereptá.
Krásný večer,já dělám už roky rajskou podle receptu 100 staré kuchařky ,kterou manžel podědil po babičce. Na másle zesklovatím nahrubo nakrájenou cibuli,bobkový list,celý pepř,nové koření,hřebíček, kousek citronové kůry a kousek celé skořice. Když to celé osmahnu,přidám 1-1,5 lžíce cukru a míchám do zkaramelizování. Potom přidám 2 lžíce hladké mouky a zasmahnu. Musí se pořád míchat,přidám krabičku rajčatového pyré,to z Lidlu je skvělé,nakoupím si ho když mají italský týden. Hovězí mám již uvařené,tak potom po částech přilévám vývar a míchám. Celé to vařím tak půl hodiny,mouka se krásně provaří a rajská rudne a rudne. Nakonec přecedím a dle potřeby dosladím nebo dokyselím citr.šťávou a dosolím. Zkuste to pyré,uvidíte,že to pomůže. Já mám poslední dobou zase problém udělat dobrý guláš, zažádám si v nové otázce o radu,tak třeba zase poradíte Vy mě . JISKRA
Každý má rád takovou, na jakou je zvyklý, někdo světlou, my děláme tmavou, hodně hustou, zahuštěnou strouhaným perníkem, sladkokyselou, navinulou. Zeťák brblá, že má rád sladkou, to bychom zase my nejedli.
Dávám raský protlak, kečup i čerstvá rajčata...
do rajské omáčky se přeci nedává řepa
vařím ji z pasírovaných rajčat z krabičky a přidám malý rajčatový protlak - přisladím , aby byla pěkně nasládlá
ze samotných domácích rajčat nikdy nebude mít tu barvu a chuť
Já to vím, že se tam řepa nedává. Ale řekla jsem si: chceš ji mít, dědo, pěkně rudou, budeš ji mít. A nemohla jsem vědět, že mi vznikne zmrzlinově růžová.
S tím pyré či protlakem vás, děvčata, poslechnu. Ale člověk do sebe dostává tolik chemie, že jsem si řekla: bude z domácích rajčat. Jinak ta řepa chuť omáčky neovlivnila. Barvu ano!
Inu, nevyšlo mi to, co nadělám. Jaga.
Možná ji obarvit trochou sladké mleté papriky? Jinak já rajskou také moc nemusím a nedělám ji; nemám ráda ani kečup. Raději si dám syrová rajčata.
S tou řepou - já jsem na tuto její nepříjemnou vlastnost (že když se povaří, nebarví) přišla, když jsem v ní loni chtěla barvit velikonoční vajíčka. Neobarvila se ani ta bílá.
Ještě jsem zapomněla podotknout, že rajskou omáčku - ale to se netýká barvy- dělám, že vařím přední hovězí s kořením /bobkový list, pepř celý, nové koření/ + cibule a když je maso měkké, tak přidám to ostatní, jak píšu výše a ještě povařím.
Z čerstvých rajčat rajská nikdy nebude červená. Ráda používám rajčatové pyré nebo pasírovaná rajčata z krabičky. Bývají vedle konzerviček s rajským protlakem. Když tu velkou, která je výhodně v Kaufu, nespotřebuji celou, šoupnu ji na mražák, dokud ji na něco znovu nepotřebuji. Cca 10kčs. Ty krabičky jsou vydatné a opravdu dobré.
Můj názor: barvu dělají rajčata. Takže buď použít opravdu vyzrálá, skleníková, od nějakého trhovce, nebo dobrou konzervu. My nakupujeme v kauflandu konzervy italské, PIZZA TOMATOES, 400gr, rajčata jsou to loupaná, buď celá nebo krájená, stojí asi 13kč, a zatím jsem nejedl lepší. Na plné, opravdu rajčatové chuti je znát, že jsou dělané ze zralých rajčat. Zkuste to. Riskujete jen těch asi 13 kč.
A druhá věc, která ovlivní barvu je zahuštění. Buď udělat tmavou zásmažku nebo zahustit strouhaným perníkem.
MOC červená svědčí o přibarvení surovin, chutné nemusí být vždy i krásné. Mimochodem, do rajské patří i halda bazalky, kromě tymiánu a kostky vývaru (nebo vývaru pravého, uvařeného). A také: Do dobré rajské se zavaří luštěnina sója a k tomu se podávají těstoviny. Jako v Italii, balada a navíc zdravá.
Děkuji všem, že jste se tak hojně zabývali mou otázkou. V blízké době chci dědovi udělat plněné papriky v rajské omáčce, u těch brblá míň, než u klasické rajské s hovězím. Tak vyzkouším to pyré, které mi tady radíte. Uvidíme.
Ano, mrkev jsem také v rajské viděla a jedla a to docela velké kostičky a nevadila mi.
Růžovou rajskou jsem dovezla své mamce, které často vozím obědy. Mám ji ke své tchyni jako bonus. Takže celkem dvě babky!
Tvářila se na barvu divně, ale když ochutnala, vykřikla radostně: ALE ONA JE DOBRÁ!
Takže jsem zase nedopadla až tak nejhůř. Bylo to jedlé, chutnalo to mně i oběma babčám a že si děda namazal chleba, to je jen jeho problém. Jaga. DÍK!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.