Vláčné těsto aneb Jak děláte loupáky?

Od: Datum: 01.10.16 13:02 odpovědí: 17 změna: 30.10.16 16:53
avatar

Pokouším se dělat loupáky. Ale vím, jak to dopadne: suché, nepevné a drobící se těsto. To na nich nesnáším. Sháním takový recept na loupáky, kde bude těsto vláčné - když vnitřek uchopíte prsty a zatáhnete, neulomí se, ale kousek se potáhne a pak se utrhne. Umíte to někdo? Popř. u vánoček?

Je fakt, že v domácí verzi jsem takové těsto ještě nikdy neochutnala, někdo mi někdy říkal, že vznikne jen průmyslovou výrobou. Ale ani ty kupované loupáky poslední dobou nejsou tahací.

Koupila jsem mouku na kynuté těsto, dala tam mléko, dost másla. Je lepší voda? Olej? Nechat kynout dlouho, krátce? Péct zprudka nebo zvolna?


doplněno 01.10.16 13:04:

Ještě jsem našla tohle: http://www.kublanka.cz/index/loupaky - Máte někdo zkušenost? Mohlo by to být ono?


doplněno 08.10.16 11:40:

Tak včera jsem dělala těsto podle receptu Kublanky. Loupáčky byly o něco lepší, než ty první. Hlavní rozdíly byly v mouce (hladká místo mouky na kynuté těsto), kvasnicích (sušené místo čerstvých), době kynutí (dost dlouho, potkala jsem kamarádku a šly jsme na pivo :-D) a pečení (na 220°C). Jo a taky jsem těsto vyválela opravdu hodně tence a tudíž jej hodně motala


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Od: maky®
Datum: 01.10.16 13:22
avatar

Loupáky

2 hrnky mouky polo

1 hrnek vlažné vody

1 lžička soli

2 lžíce rozpuštěného máSLA

5 g sušeného droždí

vypracovat tužší těsto, aby se nelepilo

1/2 hod,nechat kynout pod folií, pak ještě propracovat

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 30.10.16 16:53
avatar

Tak včera jsem dělala loupáky podle maky. Měla jsem doma jen prošlé droždí, ale stejně jsem to riskla. Vykynuly krásně, nechala jsem je nad topením dlouho před tvarováním a dost i po něm. Loupáky jsem trošku jiné, asi kvůli absenci vajec a nebo mléka. Připomínají mi domácí housky, které peče babička, ale něco mě na nich docela přitahuje, jen to neumím pojmenovat.

Jo a udělala jsem je s plátky mandlí na povrchu místo máku - mňam *palec*

 

Od: uska®
Datum: 01.10.16 13:41

U mne snad 1000 x vyzkoušeno. Je to recept do domácí pekárny, v ruce jsem na loupáky nezadělávala.

300 ml vlahého mléka

120 g povolené Hery

1 vejce

2 x van. cukr

citron. šťáva

100 g kryst. cukr

1 ČL soli

800 g hl. mouka (výběrová, nulka)

55g normálních kvasnic

Z vykynutého těsta udělat 7 stejných placek, každou placku rozkrojit na 4 díly a pak smotat rohlík. Těsto se vůbec nelepí, při rozvalování na placky se nemusí vůbec podsypávat. Znovu nechat na plechu vykynout, potřít rozšlehaným vejcem, posypat mákem. Péct na 220 st asi 12 minut. Když je nesníte hned, je lepší je dát na mrazák a vytahovat si po částech.


doplněno 01.10.16 15:48:

Mám malou klasiku = 220 st, pak horkovzduch = 200 st. Je lépe zkrátit čas jak ubrat teplotu. Tak je pečou v pekárně. Ale je fakt, že každá trouba peče jinak. Musíte zkoušet.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 01.10.16 14:40
avatar

Uško, 220°C? Ty současné jsem dělala na 175 a povrch byl hnědý, uvnitř lehce zaváněly syrovým... druhou várku (větší rohlíčky) jsem už dělala na 160... možná špatná trouba? Asi ne horkovzduch, ale klasiku?

Od: wamp®
Datum: 01.10.16 14:04
avatar
Zdravíčko,Naufrago.
Mám osvědčený recept.Ty loupáky jsou opravdu vynikající a to u nás mají velmi mlsné jazýčky
----
-3 hrnky hladké mouky
-Půl kostky droždí
-1 hrnek mléka /vlažné/
-Třetina kostky másla
-1 žloutek
-3 lžíce cukru krupice
-2 Vanilkové cukry,,citron.kůra
Těsto důkladně prohněteme a dáme kynout na teplé místo.
Po vykynutí rozdělíme cca na 12ks.
Pokud chcete větší,udělejte méně.
---
Vytvoříme loupáčky,potřeme žloutkem,posypeme mákem a necháme na plechu ještě cca půl hodinky kynout.
Vložíme do předehřáté trouby a pečeme na 160st. dozlatova.
---
Troufám si tvrdit,že lepší jste ještě nejedla
Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 01.10.16 14:13
avatar

Wamp, přesně tyhle (teda, množství jsem neporovnávala, ale ingredience sedí) dělám teď, akorát jsem tam zapomněla dát vanilkový cukr a s citronovou kůrou jsem nepočítala. První plech jsem právě vyndala. Jsou dobré, i ten vnitřek se trošičku tahá, ale ještě to není ono. A asi jsem tam dala moc cukru, jsou na loupáky dost sladké. Ale je fakt, že ke kakau po ránu budou moc dobré i bez tahání

Přemýšlím, v jakých to může být ingrediencích a postupu. U těch mých jsem si všimla, že se vnitřek tahá po obvodu dokola, jak jsou zamotané. Možná by tedy pomohlo vyválet těsto tenčí, aby tam bylo víc záhybů *nevi*


doplněno 01.10.16 14:13:

Jo a samozřejmě všem moc děkuji, postupně všechny recepty vyzkouším

Datum: 01.10.16 14:41
avatar

Cítím z loupáčků i po upečení kvasnice - měla jsem je nechat déle kynout? nebo jich bylo moc? (dala jsem půlku kostky)

Jinak ty větší se tahají o fousek lépe, třeba to nakonec bude v tom zavinování *ua**ua**ua*

Od: wamp®
Datum: 01.10.16 21:18
avatar
Kynutí před pečením je velmi důležité.
Nechejte je pod utěrkou třeba i hodinu.
Ony potom opravdu nádherně nabydou.
---
Když je tvoříte,tak válečkem rozválejte na tenoučko.
Celé kouzlo.
Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 08.10.16 12:27
avatar

Já kvasnice z pečiva cítím, když jsem jich tam dala moc, anebo jsem nechala překynout těsto.


doplněno 08.10.16 13:38:

Máte asi štěstí. :-D Ono je zřejmě nejhorší, když se jich tam dá hodně a ještě se to nechá překynout. To se mi stalo předloni na Vánoce, když jsem pekla vánočky - dala jsem tam větší množství droždí, protože těsto je poměrně těžké a protože už jsem byla unavená, nechala jsem pečení až na ráno (nakonec jsem se k tomu ale dostala až před polednem). Kvasnice tam byly cítit docela hodně a navíc, potvory, vyjedly velkou část cukru z těsta. No ale snědli jsme to a s marmeládou to ani nebylo poznat.

Jinak podle mě je nejlepší čerstvé droždí - ale musí být opravdu čerstvé, ideálně takové to balené v obchodě. Většinou používám práškové, ale nesypu ho rovnou do těsta, nýbrž do vlažného-teplého mléka s cukrem, stejně jako čerstvé.


doplněno 08.10.16 13:46:

Já jsem si to o tom suchém myslela taky, dokud mě asi dvakrát po sobě naprosto, ale úplně nezradilo. Paradoxně nejlepší dlouhodobé zkušenosti mám ovšem se sušeným droždím z Tesca (v rámci těch sušených). *sok* Tescové potraviny nevyhledávám, nicméně toto je čestná výjimka, co se týče kvality.

https://secure.ce-tescoassets…1053760/ShotType1_328x328.jpg

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 08.10.16 12:47
avatar

A dáváte čerstvé nebo sušené droždí? Já ho včera překynout nechala (a to asi pořádně :-D) a necítím je tam. Naštěstí *hi*


doplněno 08.10.16 13:40:

Jo, přesně tak jsem to dělala prvně, čerstvé droždí (kostka) do vlažného mléka s cukrem :-D

Já se někde dočetla, že sušené droždí kyne lépe. Nebo mám ten dojem možná ze školy, v příroďáku jsme dělali pokus s lahví a balónkem...


doplněno 08.10.16 13:48:

Fakt? Hm, možná vyzkouším. Já tedy s droždím ještě nepekla, tak uvidím, jeslti mě taky někdy nezklame. Ale včera jsem našla 3 prošlé sáčky, tak ty letěly hned do koše, to jsem nechtěla riskovat.

Datum: 08.10.16 13:54
avatar

Já myslím, že je to tím, že si ho vyrábějí sami a je opravdu čerstvé (podle data výroby mívá tak 14 dní apod. - a záruku ještě velice dlouho). Ta čerstvost má zjevně vliv i u toho sušeného droždí. Jiné vysvětlení pro to nemám a je to fakt asi jediný výrobek, pro který chodím speciálně do Tesca :-D.


doplněno 08.10.16 14:04:

Mimochodem, píšete o té vodě do těsta - já jsem to nikdy nezkoušela, ale nedávno jsem se dívala na jedno "kuchařsko-pekařské" video, kde kuchař upozorňoval, že voda je do kynutého těsta lepší, protože prý pečivo vydrží déle měkké. Jak ale říkám, vyzkoušené to nemám.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 08.10.16 14:05

Já tedy ze sušeného nikdy nic nedělala, jen z čerstvého. Loupáky jsem taky nikdy nedělala.

Ale k tomu droždí.. mám plechový hrníček-250ml, do něj dám tak cca 1/3 vlažného mléka, půl kávové lžičky cukru a rozdrobím do něj půlku droždí. Nebo necelou půlku, podle toho na co. Ten hrníček nechávám stát mezi plotýnkami sporáku, nebo kde je teplo a přiklopím ho víčkem ze zavařovačky. Když mi to nabyde a začne zvedat to víčko, vrazím to do těsta a potom to hotové jen nechám ještě nakynout na plechu. Nikdy mně tedy kvasnice z toho nesmrděly.;)

Ohodnoceno: 0x
 
Od: jetro
Datum: 08.10.16 16:51

Máte pravdu, čerstvé droždí vždy vykyne. Se sušeným mám velmi špatné zkušenosti, špatně kynou, těsto je takové tvrdší a vždy je tam, na rozdíl od čerstvých, cítím.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: veronica
Datum: 08.10.16 17:12

Vláčnost ovlivňuje množství tuku, čím méně tuku, tím jsou vláčnější. A doporučuje se míchat tuk v poměru máslo - olej 1 : 1.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 08.10.16 17:30
avatar

Díky, vyzkouším spolu s recepty, které jsem tady dostala

Datum: 08.10.16 18:13
avatar

Tak já přihodím jeden osvědčený recept.

kvásek:
1ks(42gr) droždí
0,25l mléka
mléko ohřát(trochu asi tak na koupání), přidat kvasnice o počkat až vzejdou,

Dáme do díže:

1kg hladké pšeničné mouky
kvásek,
0,25l mléka
1dl oleje, (nejlepší slunečnicový)
20dkg cukru krupice
1dkg soli
1 sáček vanilkového cukru(nebo 1lžičku domácího)

Vypracovat hladké těsto,
nechat v teple vykynout asi půl hodiny,
rozděilt a vyválet a stočit 24 ks,
nechat vykynout podle potřeby(až se nafouknou),
potřít rozšlehaným bílkem
péct 7 min na 250°C
otočit
péct 5 min na 250°C
Nechat vychladnout a sníst.

Kolega v práci je jí ještě teplé s pivem. Jak to chutná nevím, nenašel jsem ještě odvahu to s pivem ochutnat.


doplněno 08.10.16 18:30:

Zapomněl jsem dodat, že pečem v horkovzdušné troubě. Ty teploty sedí. Ale v té vaší nemusí sedět. Je potřeba si koupit teploměr do trouby, nebo sehnat nějakého kutila elektrotechnika, který má multimetr s teplotní sondou, a přesnost termostatu v troubě si přeměřit.


doplněno 09.10.16 19:39:

chybička se vloudila, mrška jedna:

potřít rozšlehaným bílkem a posypat mákem

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 08.10.16 18:15
avatar

Nikdo, i Vám díky, vyzkouším a dám vědět, jaké jsou.


doplněno 09.10.16 19:41:

No jo *zed* na to bych určitě zapomněla *haha*

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.