Nejste přihlášen/a.
Znáte nějaký jednoduchý recept na sušenky ve kterém se nepoužívají vejce a jiné přísady které se snadno kazí?
Dostal jsem nápad, že zkusím udělat sušenky podle složení jak to mají na kakaových sušenkách, které zrovna jím. Jsou to Zlaté věnečky od Mondeléz. Na obalu je uvedeno toto složení:
- kokos 2,6%
- kakao se sn.ob.tuku 4,4%
- tuk 25%
- cukr 21%
- sůl 0,53%
ještě je tam trochu lecitinu, sušená syrovátka a kypřící prášek. A z toho usuzuji že zbytek je pšeničná mouka (sušená syrovátka + kypřící prášek + mouka dělá 47%).
Kdybych tedy chtěl zkusit udělat sušenky s tímto složením, kolik mám dát kypřícího prášku? Nemám totiž tušení kolik se dává do těsta.
Při jaké teplotě a jak dlouho to péct? Dal jsem 180°C a zdá se že je to málo. Teda u receptu s Medvědími pacičkami bylo myslím 20 minut a 20-25 minut uplynulo a stále syrové.
Prdopeč je asi na půl kila mouky. Prodávají se v 8 g, 10 g i 12 g provedení.
Nechci vás odrazovat, ale já bych do tohoto receptu nešla, je to jen tuk a cukr. Jsou daleko lepší recepty na sušenky. Kdybyste uvedl proč nechcete v receptu vejce ( co by se kazilo?), zda sušenky musí vydržet třeba rok a jiné drobnosti, tak určitě pro vás najdeme chutný VYZKOUŠENÝ recept.
Oni jdou dělat sušenky bez tuku? No co, abych je nemusel skladovat v lednici.
To jsem si musel najít na wikipedii kypřící prášek, abych zjistil jak funguje a čemu tak sprostě nadáváte. Musím říct že tento vulgární název nesnáším. Zjistil jsem že kypřící prášek je směs jedlé sody, dihydrogenfosforečnanu vápenatého, mouky a škrobu. Ještě jsem našel tento článek kde se píše že k.p. se používá taky na čištění (aby ne když obsahuje sodu). Tahle část je zajímavá:
" Kypřicí prášek je vlastně jen jedlá soda smíšená s kyselinou, proto ho lze v domácích podmínkách vyrobit smícháním sody bicarbony s octem, případně s citronovou šťávou. Je-li v receptu zastoupeno podmáslí či jogurt, vystačíte si pouze se sodou. Smísí-li se zásaditá látka s kyselou složkou, vzniknou bublinky, čili oxid uhličitý, díky kterému máme těsto nadýchané."
No mě to vulgární přišlo, ale teď aspoň vím že je to zkratka. Stejně ale raději budu používat název kypřící prášek
h4ever - prdopeč není vulgární slovo, běžně ho používají kuchařinky, ale pro člověka, který o pečení vím prd, tak se mu to může zdát jako hanlivé slovo.
I na rádkyni reagujete podrážděně, navíc tvrdíte, že vejce jsou drahé, tak vám nemohu nabídnout odzkoušené recepty na mé sušenky, zdály by se vám předražené. Přeji vám, ať se vám v kuchyni líbí a výrobky se daří i bez vajíček a kvalitního (drahého) tuku.
Prdopeč slyším poprvé v životě a asi bych taky prohlásila"...nevím co to je ,ale uráží mě to..."
Jen pro doplnění...kypřící prášek je v postatě jedlá soda,ale není jednoduché jej doma vyrobit,správně smíchat suroviny,aby udělal co po něm chceme.Pan Oetker,dlouho dělal pokusy,než vyrobil prášek s ideálním poměrem,aby hospodyňkám nejlépe kynulu těsto.Proto byl průkopníkem kvalitních suroin pro pečení Dr.Oetker.
Já bych to nazvala-lidově vtipné pojmenování.Stejně jako prduch-pracjící důchodce.
Pokud Vám jde vyloženě o tu trvanlivost, tak třeba zázvorky? Já bych řekla, že vejce v upečeném těstě nejsou problém, horší je ten tuk (ten se opravdu může kazit). Jinak trvanlivost obecně vylepšuje přidání různého koření, medu, zvýšeného množství cukru apod. Extrémně sladké bych je pochopitelně také nedělala, není to zdravé.
Vejce jsou drahé, tím se pečení zbytečně prodražuje. Pro srovnání: sušenky co jsem napsal do otázky mají jen pětinu cukru. Zázvorky mají necelou polovinu. Jinak zázvor mi nechutná, mám rád kakao nebo vanilku.
Díval jsem se na svoje recepty vánočního cukroví co pečeme o Vánocích a zjistil jsem že tam nejsou vejce (nebo je nemám opsané v PC). Např. vanilkové rohlíčky a pracičky tam jsou mouka, máslo, ořechy, cukr (+kakao). Loňský rok jsem pekl kakaové sušenky s rumovou náplní. V sušenkách není tuk, ale v náplni jo.
Myslím, že jste si to vejce spíš nenapsal; neumím si představit linecké těsto bez vajec. Vejce funguje mimo jiné jako vazební materiál, bez nich by se to mnohem více rozpadalo. Vždyť i v těch koupených sušenkách máte lecitin (vejce ho také obsahuje vysoké množství), který zlepšuje vlastnosti těsta.
Já mám dobrý recept na linecké těsto, kde je na 15 dkg mouky 10 dkg tuku, 8 dkg cukru, 1 žloutek + vanilkový cukr. Dělám z více dávek a těch vajec tam pochopitelně nepadne kdoví kolik - ovšem bez nich by zřejmě nešlo (možná existuje nějaký veganský recept, to nevím). Jinak až tak drahá nejsou, pokud chcete používat kvalitní tuk, prodraží se to ještě víc (cpát do sebe nějaké šunty nedoporučuji).
Jedině snad, že byste místo vajec použil sójový lecitin v prášku. Nevím ale, kde se to shání a v malém množství asi levný nebude.
Tak jsem překontroloval. Na linecké těsto jsou 4 vejce. Máme ale několik druhů cukroví bez žloutků a bez vajec. Vanilkové rohlíčky (z ořechů a hl. mouky) jsou bez vajec. Asi díky tomu jsou tak křehké. Medvědí pracky (s trochou kakaa, skořice a citr. kůry) jsou bez vajec. To má podobnou chuť jako sušenky.
U těch sušenek tam má být jedno vejce. Důvod proč jsem to nezapisoval je ten, že jsem to opisoval z tabulky ve které jsem měl zapsané pouze váhy podstatných složek. Vajíčka nejsou na váhu ale na kusy, proto jsem to nezapisoval. Tabulka sloužila k roupočítání a odhadu množství cukru (aby cukroví nebylo přeslazené).
Lecitin mám a mohu použít.
Ještě jsem našel jeden recept na vyfoukance: mouka, ořechy, máslo, cukr, a půl lžičky sody (místo kypřicího prášku) na 105 dg těsta. Tady je zajimavé, že tam dávají jen tu sodu. Těsto nacpeme do formiček ořechů a to se v troubě vyfoukne. Je velmí křehké a dobré. Takže to dělá ten kypřící prášek - tedy vlastně soda! Tak i se sodou se dá vystačit když člověk ví kdy to použít.
U těch medvědích pracek jsou ještě ořechy je ještě prášek do pečiva na špičku nože a tj. na 64 dg těsta.
Vyložil jsem to všechno do tabulky, abyste si mohli udělat srovnání. Ty recepty jsou téměř identické,
jen malý rozdíl v tom jak jsou ochucené a u těch věnečků je více mouky. U sušenek s rumovou náplní neuvádím ingredience na tu náplň, ale jen na těsto.
Vanilkové rohlíčky, stejně jako třeba medvědí tlapky, se klasicky dělají ze základového lineckého těsta (s přidáním doplňkových surovin - jako mletých oříšků, koření apod.) Nevím, jak je kdo zvyklý, ale já zkrátka před Vánoci nadělám větší množství lineckého těsta a z toho různými úpravami udělám více druhů cukroví. Dělat ještě nějaké zvláštní těsto na rohlíčky a na tlapky... to bych nic nestihla (nehledě k tomu, že se domnívám, že jste si to opsal špatně - ale třeba ne, budiž).
Osobně peču vanilkové rohlíčky z těsta, které jsou uvedla výše, a křehké jsou nádherně, protože v nich jsou jen žloutky. Tvrdé těsto bývá z bílků. Jinak sodu používám taky, kypřící prášek moc ráda nemám. Popř. lze ještě užít vinný kámen.
A lecitin máte jaký - práškový?
Víte, co ale nechápu? Proč máte takový problém s vejci. Jediný relevantní důvod by byla nějaká alergie, to bych brala, samozřejmě. Vejce jsou totiž velice hodnotnou složkou potravy a není rozumné se jim bezdůvodně vyhýbat.
*kypřicí prášek
To co je v tabulce, jak jsem už psal je bez inkrediencí které se neváží. Sušenkové těsto je s jedním vejcem, ostatní jsou bez. To už jsem kontroloval ty recepty přímo opsané na papíru. Lecitin jsem kupoval v lékárně loni v zimě. Byl tam ne moc ochotný lékárník, asi muslim nebo Alžářan co já vím, dal mi to snad to největší balení co měl, což jsem nepotřeboval, ale chtěl jsem prášek a on mi dal granule. Doufám, že už tam nepracuje, alespoň jsem ho tam už neviděl. Dost mi vadí když si o něco řeknu že to nechci a on mi to přesto prodá.
S granulema je ta potíž, že se to musí trochu namočit a rozetřít v mysce. Pak teprve vpravit do těsta. .Dávám špetku na 160g těsta. Větší množství dokáže zkazit chuť i konzistenci těsta. Pokud má někdo zájem mohu trochu lecitinu prodat za dvě poštovní známky na dopis nebo za něco co se dá zpeněžit a poslat dopisem).
Nerad pracuji s vějci, mám radši recepty bez vejcí protože je to "jednodušší" a levnější. Ale musíte znát správnou míru toho lecitinu teda. Má to i delší trvanlivost nemusí se skladovat v chlaďáku.
Vajíčka si dám občas na snídani na tvrdo nebo na hniličko, taky květák s vejci a pokud buchtu peče někdo jiný tak mi to je jedno, ale já prostě nechci péct věci typu moučníky, buchty, cukroví které se zbytečně prodražují těmi vajíčky. Něco jiného je když si to dám jako hlavní jídlo. Vlastně ani klasické linecké mi moc nechutná, mám raději ty medvědí pracky a kakaové. Pak ještě děláme takové lité ořechové těsto, které se naleje na plech. Upeče se to, potře polevou, posype čokoládou a nakrájí na tyčinky. Nevím jak se to správně jmenuje, jsou v tom ořechy a to těsto je bez vajec. Moc dobré.
No nevím, zřejmě máte s vejci nějaký osobní problém. Lecitin mám doma v tabletkách, občas nějaký sním - do pečiva ho nedávám, na to mám vajíčka. A pokud máte lecitin v rozpustné podobě, nemusíte shánět recepty bez vajec; prostě to budete mít jako kupované. Já mám doma momentálně více než 20 slepic + ještě perličky a vejci šetřit určitě nemusím (ani nechci). Mimochodem, když pořád píšete o drahých vejcích, proč si též nepořídíte nějaké ty slepice? Dokonce i ve městě jdou chovat např. zdrobnělé wyandotky na balkoně. Pěkně snášejí a potřebují opravdu minimum prostoru.
Tento tazatel též s vajíčky nějak zápasí:
Nevím, co jste myslel tím, že bez nich je těsto jednodušší - já bych řekla, že je to přesně naopak; vajíčka ho krásně spojí a odpadá složité rozmíchávání jako u granulovaného lecitinu.
To s těma slepicema na balkóně dost pobavilo. Vajíčka se přece musí rozklepnout a rozmíchat, umýt skořápka, aby nesmrděla v koši, a pak se ten sliz musí zapracovat v těsto. Nedá se dávkovat na menší porce. Jak chcete recept na 65 dg těsta a jedním vajíčkem rozdělit na 32,5 dg s půl vajíčkem?
Já skořápky nevyhazuju, nýbrž suším na slunci, bez mytí; dávám je následně slepicím a jiné drůbeži. Je to výborný zdroj vápníku. Pokud nemáte slepice, ani jiné zvířectvo (mohou se rozemleté dávat třeba i psovi), tak skutečně nezbývá než je vyhodit nebo z nich vyrobit zálivku pro vápnomilné rostliny. Každopádně, nic pracného na tom nevidím - určitě raději rozbiju vejce, než bych rozpouštěla lecitinové granulky. S těmi menšími porcemi si není třeba dělat hlavu, protože jestli někam dáte dvě vajíčka (pokud nejsou příliš velká), nebo jedno, na tom příliš nezáleží. Vajíčka bývají natolik různých velikostí, že se to nedá brát jako měrná jednotka, popř. můžete dát jen žloutek + trošku bílku.
Jinak existují plemena, která jsou vyloženě vyšlechtěná pro chov ve velmi omezeném prostoru. Lidé běžně chovají ve městech papoušky - proč ne slepice? Některá plemena jsou opravdu nádherná, nikdo neříká, že si máte pořídit odrbané hnědé hybridky.
A co bych měl podle vás dělat s tím čtvrtkilem lecitinu? Je to vleká pixla a nebyla zadarmo, přece to nevyhodím. Rád experimentuju takže chci přijít na to kolik prášku na pečivo tam je třeba dát, aby pečivo bylo tak krásně křehké jako v původních sušenkách (věnečkách).
A co bych s těmi slepicemi dělat teď při nadcházející zimě? Nechat umrznout? Dát do bytu?
A trávu bych měl chodit kosit sekačkou? Ty slepice by zabrali mnohonásobně víc času, včetně uklízení, než upečení sušenek Ještě nejsem důchodce abych měl tolik času na starání se o domácí zvířata.
Nebojte se, slepice rozhodně neumrznou. Když se jim tam dá nějaká bedna, do které si mohou na noc zalézt, ani jim tam nebude zima. Navíc na balkon se vejdou tak 2-3 kusy menšího plemene, takže tráva se jim dá přinést nornálně v hrsti + krásně spotřebují zbytky z domácnosti. Ale nutit Vás k tomu tedy nemůžu, jenom říkám, že je to mimořádně užitečný a nenáročný tvor. Jinak já taky nejsem důchodkyně . Vlastně nemám až tak dlouho po škole (VŠ), takže na důchod se ještě hodně načekám (jestli se ho dočkám). Ty slepice opravdu nedají moc práce - zvlášť, pokud se vybere vhodné plemeno.
No a ten lecitin, když už máte, tak ho samozřejmě musíte spotřebovat. On se dá přidávat i do normálních jídel - je to velice potřebná látka pro správnou funkci mozku (ve vejcích ho je také velice vysoké množství, mj. proto jsou tak zdravá).
Kohouta nepotřebují, pokud jsou jen na vajíčka.
Leda bych je zavřel do skříně na balkoně protože balkon je plný krámů, které nejsou moje, takže na balkóně místo není. Ale stejně se k tomu nechystám. Slepice nepotřebují kohouta? Ten by při východu slunce v létě budil sousedy třeba v 5-6 ráno.
Spíš by se dalo hodně ušetřit při pečení Vánočního cukroví třeba na tom lineckém použít lecitin místo vajec. Tím odpadá potřeba kupovat vejce nebo slepice a stavění kurníku.
Počítal jsem cenovou náročnost na ten můj recept a je to mezi 6-10 kč na 150g výrobku (zatím těžko spočítat přesně ale víc než 10Kč to nebude). S tím že by to pro jednoho člověka mělo být na 5 dnů tedy 1-2kč na den. Lecitin jsem do toho nezapočítal, ten výjde na velmi mnoho pečení. Jo a místo sušeného mléka je možné použít normální mléko, apk by se tam už nepřidávala voda.
Základní těsto na sušenky: tvaroh, mouka, tuk na pečení(hera apod.) 1:1:1. Možno ochutit medem, kokosem, kakaem, drcenými oříšky atd. Fantazii se meze nekladou,
Pečivo z tvarohového těsta není určeno k delšímu skladování. Sice se nezkazí, ale trochu ztrácí na křehkosti.
Zkusil jsem první pokus se 100g těsta. Bohužel jsem to pekl moc dlouho (180°C asi 30 minut); jeden kousek se částečně povedl. Je ale málo křehký. Dal jsem do těsta málo kypřícího prášku protože nevím kolik ho tam přijde. Zdá se že to chce minimálně 6 špetek nebo víc. Lecitinu jsem dal 4 špetky.
S běžným moučkovým cukrem
44,5 mouka hl.
25 tuk
2,6 kokos
4,4 kakao se sn. ob. tuku
21 cukr
2 suš. mléko
0,53 soli
váha celkéem: 100g
lecitin cca 4 špetky na 100g
min. 6 špetek při 100g
voda do dlaně při 100g na zpracování těsta
péct při 180°C asi 25 minut,.při 190°C 15-20 minut?
:
lecitin cca 4 špetky na 100g
min. 6 špetek při 100g
péct při 180°C asi 25 minut.
při 190°C 15-20 minut?
S málo sladícím moučkovým cukrem (jen odhad, je tam více cukru)
42 mouka hl.
23,6 tuk (např. Hera)
2,5 kokos
4,1 kakao se sn. ob. tuku
25,5 m. cukr málo sladící
1,9 suš. mléko
0,5 soli
lecitin cca 4 špetky na 100gmin. 6 špetek při 100g
péct při 180°C asi 25 minut, při 190°C 15-20 minut?
Oprava:
kypřící prášek min. 6 špetek při 100g, sójový lecitin jen 4 špetky
Péct 10 dkg těsta půl hodiny na 180 st. v troubě je plýtvání energií. Na kolik vás ta sušenka přišla ? Hlavně, že ušetříte za vejce. Omlouvám se, nedalo mi to nenapsat.
A kdo říkal že jsem v té troubě pekl jenom sušenky? Měl jsem tam 3 plechy pečiva a v tom byly i ty sušenky.
Snad si nemyslíte že toho budu dělat 2 kila na neodzkoušeném receptu?
Má tam být 0.5g soli a já si říkám jestli to právě tím kypřícím práškem ve kterém jsou kyselé soli a jedlá soda (zásaditá látka).
Teď se dívám na tom balení je napsané 46,45% soli. Tzn. že bych v tom receptu měl použít cca 1% kypřícího prášku.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.