Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pít nebo nepít mléko?

Od: bait odpovědí: 33 změna:

Ahoj, četl jsem několik článků o tom, že časté pití mléka v dospělosti tělo špatně zpracovává a není tedy doporučeno ho pít. Někde dokonce píší, že ho není dobré vůbec pít. Jak to tedy je? Četl jsem také články, které to vyvracejí.

Osobně moc nepiju mléko samotné, dělám si denně dvě rozpustné kávy. Přesnou polovinu každého hrnku tvoří právě mléko. Škodí to takto tělu? Kávu takhle každý den piju asi rok. Bude mi 24.

Předem díky za informace!

33 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Já mléko nepiju od dětství vůbec, mléčné výrobky jím velmi omezeně. Je mi dost přes 1/2 století a zatím problémy nemám. A mám známého, tomu bude 40, který od dětství vypije i 2 litry denně a problémy taky žádné nemá. Takže nevěřte všemu, co se někde dočtete a pokud Vám mléko chutná, klidně ho pijte (mně nechutná).

doplněno 06.10.16 19:46:

h0nz490 - No vidíte, to já znám. Moje vnučka je na kravské mléko alergická a pít ho nesmí. A zakázanou má i většinu mléčných výrobků. Když byla docela malinká a dcera jí kojila, nesměla se ani dcera napít kravského mléka. Přes mateřské mléko se vnučce do těla dostaly alergeny a u vnučky se okamžitě projevila alergická reakce.

Takže s tou "neškodností" kravského mléka to není tak jednoznačné. Je to zkrátka "kus od kusu". Vnučka to možná zdědila po mně, já sice nejsem na mléko přímo alergický, ale brutálně mi nechutná a nedělá mi dobře.

hodnocení

3x

Njn, říká se -kafe a mlíko, do rakve víko.

Piji mléko a kafe x let, problém mně to nedělá a pořád jsem tady. Pokud mléko snášíte dobře, proč ne? Ono vždycky něco vyběhne, co bylo zdravé a najednou není, na to člověk nemůže dát.

A piji ho určitě déle, než jste Vy na světě ;)

doplněno 05.10.16 17:39:

pckop- asi tak nějak :-D

Každou chvíli je nezdravé něco jiného, takže jestli vám mléko chutná, klidně ho pijte a čekejte na studie, že je tělu prospěšné.

hodnocení

2x
Neznam nikoho komu by to skodilo. A lide na vesnici, co maji kravku tez zijou do krasneho veku. Vice skodi jine nahrazky v jidle. Zlate prirodni produkty.
tomas11*

S těmi doporučeními lékařů k mléku ( za posledních cca 65 let )je to jako - vyhnali jsme němce z lesa -němci nás vyhnali z lesa - hajnej se nas.al (r) a vyhnal nás z lesa všechny.

Piju mléko celý život , 68let , za mlada klidně 2l denně (ba i více), (rekord z pátku na sobotu do večera 8 slovy osm litrů)*smich*a mohu jej pít na třešně , na bramborový salát ,prostě ke všemu. Ale je fakt že po něm tloustnu , můj zdravotní stav není dobrý ale spíše kvůli vyxhuleným cigárům

Jenže mám problém- dřív jsem z legrace říkal že poznám jestli je od Stračeny nebo Maliny , ale dnes nevím jestli je to ještě vůbec mléko.

No tak jserm se hezky rozkecal tak zdar.

hodnocení

2x

Přestala jsem si dávat mléko do kávy, protože to prý škodí, přestala jsem pít instantní kávu, protože je tam prý chemie, aby se to rozpouštělo, přestala jsem pít vodu z plastových lahví, protože plast vypouští do vody jedy, přestala jsem pít vodu z kohoutku, protože chlor nám ucpává cévy, přestala jsem dýchat, protože je ovzduší znečištěné...a je mi čím dál hůř *blee*

doplněno 06.10.16 08:11:

Ale nyní vážně, místo mléka jsme začali pít doma vyrobené kefírové mléko, sehnala jsem si "Tibetské kefírové houbičky", zda je to opravdu tak zdravé, jak říká internet, jestli to skutečně pomáhá na nejrůznější neduhy, nevím, ale chutná nám to *tanec*

hodnocení

1x
Je to tak,jak píší rádci viz výše.
Jednou čteme,že není zdravé sádlo.Potom zase jak zdravé je a že ho máme jíst.
Potom zase máslo,olej slunečnicový nahradit řepkovým,pivo,víno,mléko,atd.,atd.
---
Klidně ho pijte dále.
Každý jsme jiný,vaše tělo Vám to poví samo.
Víte jak,že? :-D

hodnocení

1x

Je potřeba si uvědomit, že veškeré články v tisku, jsou názorem jednotlivce. Pouhým názorem, ikdyž použije větu: Vědci se shodli, výzkum ukázal, dlouholetá pozorování, atd. Nikdo však neuvede, kdo z vědců jakou studii, kolik zkoumaných lidí atd. Pisatel pouze zapřemýšlel, sám si potvrdil, protože jemu nedělá dobře, nechutná mu to, klidně se mine. Pisatel se musí něčím živit, nějak se zviditelnit. A v nás stále je :"Co je psáno, to je dáno" a máme velký sklon uvěřit i neuvěřitelnému. :-D Když to psali v novinách, říkali v rádiu a v televizi.

doplněno 06.10.16 11:19:

Magdon ;) :-D

"Nikdo však neuvede, kdo z vědců..."

*sok* Jak to, že ne?! Dříve to byli "sovětští vědci", v poslední době jsou to většinou "američtí vědci". Jiní vědci jsou uváděni jen výjimečně.

Američtí vědci zjistili, že lidé věří všemu, co američtí vědci zjistili.

K otázce: pít všechno, co ti chutná a dělá dobře. Pokud je to mléko, tak i mléko.

hodnocení

1x

Náš Primář ORL nedoporučuje pití mléka, že zahleňuje, a nejen on. To jsem slyšela od více lékařů. O vápníku výše, jsem taky četla v knihách o výživě, zaseč, že ho tělo neumí přijímat v "kravské podobě", neboť obsahuje hopdně kaseinu a my nejsme telata. No, tady fakt nevím. Ale 2 x denně půl hrnku Vás jistě nezahubí. Spíš možná bacha na tu kombinaci kafe - mléko, prý se to usazuje jako tuk v cévách, ale to říká internet. Jediné, co můžu potvrdit je, že brácha pil za mlada 2l mléka denně a trpěl zahleněním docela trvale a to nikdy nekouřil. Jak dopadl nemůžu sdělit, tragicky zahynul. Já mléko skoro nepiju, někdy hrnek b. kávy. Nenáviděla jsem ho od dětství.

bait
hodnocení

Díky moc ;)

Pravděpodobně zase nějaká propaganda. Dnes člověk neví čemu má věřit!

haf

Taky jsem cetl zajimavou studii, ze litr mleka uskodi telu vic nez litr ruske vodky :)

bait
hodnocení

Mockrát díky všem ;)

lidus*
hodnocení

0x

Švagrová,vegetarián říká, nejsem tele abych pila mléko. Miluju studené mléko a teplé kakao, já i zbytek rodiny ho pijeme.

hodnocení

0x

Objektivně řečeno, jsou lidé, kterým mléko opravdu škodí. Stejně jako spousta jiných věcí škodí jiným lidem. V populaci přežívá čím dál tím víc chcípáků a jejich názory zaplavují intermet, protože právě oni mají potřebu je cpát do hlavy ostatním.
Je ale poněkud nesmyslné aplikovat jejich zkušenosti, neb jsou aplikovatelné jen na ně ..

uska*
hodnocení

0x

Proč je člověk jedinný savec na světě, co v dospělosti pije mléko?

Že by proto, že si ho umí obstarat? Stejně jako tepelně zpracované jídlo ..

balzerka
hodnocení

0x

Jak komu mléko sedne. Nejmíň problémů by s ním měli mít ti, co mají krevní skupinu B. Já jako děcko jsem pila mléko hodně. Taky jsem byla samá angina. Teď si ho dám občas a ještě ve formě podmáslí či kefíru a i tak jsem ráno zahleněná. Je několik zajímavých faktů ohledně mléka. Např., že se na něj utváří závislost. Nebo, že to je snad nejčastější potravinový alergen. A taky, že kravské mléko má 10x více vápníku, než mléko mateřské. Samotný vápník ale všechen nepobere. Tím se vysvětlují "zanesené" cévy velkých konzumentů mléka. Z mléka se vyrábí máslo. A to má 3x víc nežádoucího cholesterolu, jako sádlo. Takže suma sumárum, pijte ho s mírou, když už vám tak chutná. A pokud možno čerstvé. Můj kamarád kdysi řídil provoz v mlékárnách a říkal otevřeně, že by svým děckám mléko nedal, že ví, jak to tam chodí. A vyberte si.

Zareaguji na poslední větu: pokud kamarád řídil provoz v mlékárně, tak poměry na pracovišti byly jeho odpovědnost, jeho triko, jeho (spolu)vina.

balzerka

Jethro, tady šlo taky o technologie. Nejdřív zbavit mléko tuku, pak ho do těch van zase vracet ve formě pasty, aby byla jasná procenta. Čím víc se potravina "devastuje", tím ztrácí na hodnotě. Určitě to bylo i o hygieně. Jak se třeba laxně vyplachovaly cisterny. Jak tam mohly pronikat mouchy. Ta mlékárna už skončila.

stir*

ten vapnik je u pasterizovaneho mleka anorganicky, pro telo cizi latka se kterou si neumi poradit. pak se usazuje v cevach nebo v podobe hemeroidu. kazda tepelne upravena strava je nevhodna. vyznam ma jen cerstve mleko, tepelne neupravene, pak jde o organickou, telu vlastni hmotu. Jinak v potravinarskem prumyslu jsem se pohyboval nekolik let, takze neni to jenom vyroba mleka, ale vsech polotovaru na pultech obchodu, ze zdravych potravin se v podstate vyrabi odpad.

hodnocení

0x

Fakt nevím, jako malé dítě jsem se cpala hlavně jogurty /to byly živé ve skleničkách/ a celkem dost odmítala maso. Nyní se často lidi diví, že v mém věku /66/ mám svoje hezké zuby. Jogurty a kyselé mléko /sedlé/ nebo z něho pak tvaroh, to jsem milovala. Zlomeniny také žádné, tak snad to nějaký význam mělo ;)

hodnocení

0x

Některé kočky mají z mlíka srajdu, jiné je milují a prospívá jim. Myslím si, že je to stejné u lidí. Někteří mohou, jiní ne. ;) Jako dítě jsem mlíko nemusela, táta řezník, sýr nepokládal za jidlo, tak sýry mamka moc nekupovala, jogurty občas. Když už naši byli staří, začali mlíko a mléčné výrobky jíst. A až teď, když jsem začala tuto odpověď psát, jsem si uvědomila, že já to tak mám také. Mlíko a mléčné výrobky jsem začala konzumovat až tak po padesátce. Karton mlíka mi měsíc nevydrží. Miluji jogurt, většinou ho snídám, sýry, prcmáslí miluji. Navíc, jakmile mám nějaké problémy s trávením, prcmáslí mi vždycky pomůže. Těším se na večeři, nějaký sýr na rohlíku a prcmáslí, tedy kyšce, podmáslí, acidofilní mlíko, ale bez jakýchkoliv příchutí. ;) Komu mlíko nedělá dobře, ať ho nepije.

jabraka*
hodnocení

0x

Ať se říká o vědcích cokoliv,věřím tomu spíše,než jedna paní povídala.Je podpořeno i statistikou,že přecitlivělost na mléčnou bílkovinu z kravského mléka trpí více Evropané,než asiaté.Ale největší problém není z kaseinu kravského mléka,ale mléčného cukru - laktozy.Proto ten,kdo má problémy s pitím mléka kravského,snáší mléko kozí,nebo kvasné produkty-acidofilní mléko, jogurt, kefír, či kyselé mléko.

JABRAKA

Jestli ono to není tím, ře Asiaté prost+ mléko nepijí. Aspoň tedy Indové, pro ty jsou krávy posvátné a navíc kravské mléko vůbec nesnášejí (ať už je to kaseinoem, laktosou nebo něžím jiným). A když ho nepijí, tak se u nich ta přecirlivělost těžko projeví. Tedy pokud jim ho Evropané nedovezou jako pomoc proti hladomoru a neukecají je, aby ho vypili.

*ee* žila jsem ve dvou indických rodinách a v obou mléko pili... dědeček v jedné rodině docela vydatně, asi litr denně :-D

fdhdh

já na to názor nemám, udělejte si ho na to každý sám, neodpovídejte odpovědi nečtu a nezajimaj me.. co je na tom pravda nevím, můj názor není totožný s přiloženým videem tak mi prosím NEVYSVĚTLUJTE ŽE TO A TO! díky ;)

Miluju lidi bez vlastního názoru *srdce*.

Jen nechápu, proč se zapojuj do diskusí o něčem, o čem sami přiznávají, že o tom nic neví a ani vědět nechtějí *nevi*. Jen víc takových *palec*.

Navíc si lehce odporujete:

"já na to názor nemám,... ...můj názor není totožný s přiloženým videem"
Tak jak to teda je? Máte, nebo nemáte?

nikdo*

Jaký smysl má, zveřejnit něco, s čím nesouhlasím, co není můj názor? K čemu to je? Nechápu...

Děkuji za informaci. Ještě nevím, jak ji mám ppro sebe vyhodnotit, ale registruji ji.

hodnocení

0x

Každý sem může napsat svůj názor či zkušenost, když to bude k věci a slušně napsané, žádná pravidla poradny tím neporušíme. Po shlédnutí videa si nepřipadám o moc chytřejší, než dříve a že se nemá nic přehánět si myslím již dávno.

fram
hodnocení

0x

Není to náhodou tak, že části lidí zůstává schopnost dobře ztrávit mléko z dětství a ti je pak rádi pijí i v dospělosti a části se tahle schopnost do dospělosti nedochovala (snížená hladina laktázy - vis např. cpzp.cz/... a mléko jim tůdíž dobře nedělá? Já si leju též plnotučné do neskafe (bez kofeinu) po litrech - bílá káva mňam. A mám občas mléčný absťák, zakoupím litr a - na ex. Je to určitě dobré na kosti.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]