Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Plněné brambory

Od: babajaga® odpovědí: 5 změna:

Dobrý den,

v roce 2005 jsem byla na dovolené v Primorsku. V mnoha stáncích podél ulic nabízeli takovou specialitu - plněné brambory. Velké brambory i se slupkou, povařené, rozpůlené, vydlabané, plněné nějakou hrozně dobrou náplní - více druhů - sýrová, šunková, rajčatová...Pak asi zapečené a už se prodávalo.

Měla jsem tehdy dovolenou se stravou, proto jsem této lahůdky neokusila tolik, kolik bych si přála.

Uběhlo 11 let, letos jsem se do Primorska podívala znovu, tentokrát i s manželem. A chtěla jsem, aby i on ochutnal tu velikou dobrotu. Primorsko se za ta léta zdvojnásobilo. Všude nabízeli kebab, gyros, palačinky, gril. kuřata, carevicu, ale po plněných bramborách už ani památky. Nenašla jsem je nikde. Už je tam, kdovíproč, asi nedělají.

Vzpomínáte si na ně? Když jsem nepochodila, ráda bych je zkusila udělat doma. Děláte je také? Máte nějaký nápad, jak na to? Na ty náplně? Aby byly stejně pikantní a chutné, jako kdysi v tom Bulharsku?

Děkuji za Vaše případné recepty. Prodloužila bych si plněnými bramborami dovolenou. :) Jaga.

A dědovi dokázala, že nekecám! :-D

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Já si je občas dělám. Brambory i se šlupkou trochu povařím, aby změkly, vydlabu vnitřek. Někdy tu bramboru obalím v troše olivového oleje s kořením nebo bylinkami (tymián atd.). Vydlabaný vnitřek trochu rozmačkám, dám tam, co je po ruce (nejčastěji slanina, cibule, rajčata, paprika...) a zamíchám do toho vajíčko, ať se to líp slepí, opepřím, osolím, opět nějaký ten tymián. Naplácám do vydlabaných brambor, posypu nastrouhaným sýrem a šoupnu na půl hoďky do trouby. Je to taková rychlovka.

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, našel jsem pro Vás tři recepty (u toho prvního je přímo uvedeno, že jde o bulharský recept), tak snad to zvládnete - asi bych to zvládl i já . Zdravím!

toprecepty.cz/... .

recepty.vareni.cz/... .

toprecepty.cz/...

doplněno 16.09.16 08:03:

Nemáte zač. Já jsem to jedl na nějaké návštěvě a bylo to super - jen už nevím, jaká byla ta náplň (ale, ono se to ani nedá zkazit).

hodnocení

Díky, Bene, za radu. Líbí se mi všechny tři recepty. Vyzkouším postupně. I já zdravím a děkuji! *slunce*Jaga.

lidus*
hodnocení

2x

Velké brambory povařím, vydlabu a naplním směsí na sekanou, posypu sýrem a zapeču, stejnou směsí plním i cuketu nebo lilek. Také je dobré, naplnit mletým uzeným masem nebo varianta bez masa (na kostičky Hermelín, trocha čili omáčky, na drobno cibule, smíchat a ochutit sůl, pepř, bylinky(co zrovna je doma), povrch překrýt plátkem uzené slaniny nebo plátkem Hermelínu. A nedělejte chutě *haha* k tomu bych si dala*pivo*.

tomk
hodnocení

1x
Hezký den,
už to bude asi pozdě , ale do Primorska jezdíme od roku 2018 a ty brambory mají vždy přímo na severní pláži . A jak píšete, jsou fakt výborné a je to fajn plážový oběd. Tak snad se to k vám dostane…
Recept co jsem tam odkoukal: Velká brambora zabalená v alobalu, pokapaná olejem, sůl, po změknutí rozpůlit, vydličkou rozmačkat, sůl, pepř, hodně másla, a pak bylo více variant, hlavně strouhaný sýr, buď nějaký čedar, eidam, balkán, grilované maso na plátky nebo šunka, slanina, rajčata, kečup… Většinou jsme si dávali jen se šunkou a sýrem a to bylo nejlepší.
Hezký den TK

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]