Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
v roce 2005 jsem byla na dovolené v Primorsku. V mnoha stáncích podél ulic nabízeli takovou specialitu - plněné brambory. Velké brambory i se slupkou, povařené, rozpůlené, vydlabané, plněné nějakou hrozně dobrou náplní - více druhů - sýrová, šunková, rajčatová...Pak asi zapečené a už se prodávalo.
Měla jsem tehdy dovolenou se stravou, proto jsem této lahůdky neokusila tolik, kolik bych si přála.
Uběhlo 11 let, letos jsem se do Primorska podívala znovu, tentokrát i s manželem. A chtěla jsem, aby i on ochutnal tu velikou dobrotu. Primorsko se za ta léta zdvojnásobilo. Všude nabízeli kebab, gyros, palačinky, gril. kuřata, carevicu, ale po plněných bramborách už ani památky. Nenašla jsem je nikde. Už je tam, kdovíproč, asi nedělají.
Vzpomínáte si na ně? Když jsem nepochodila, ráda bych je zkusila udělat doma. Děláte je také? Máte nějaký nápad, jak na to? Na ty náplně? Aby byly stejně pikantní a chutné, jako kdysi v tom Bulharsku?
Děkuji za Vaše případné recepty. Prodloužila bych si plněnými bramborami dovolenou. Jaga.
A dědovi dokázala, že nekecám!
Já si je občas dělám. Brambory i se šlupkou trochu povařím, aby změkly, vydlabu vnitřek. Někdy tu bramboru obalím v troše olivového oleje s kořením nebo bylinkami (tymián atd.). Vydlabaný vnitřek trochu rozmačkám, dám tam, co je po ruce (nejčastěji slanina, cibule, rajčata, paprika...) a zamíchám do toho vajíčko, ať se to líp slepí, opepřím, osolím, opět nějaký ten tymián. Naplácám do vydlabaných brambor, posypu nastrouhaným sýrem a šoupnu na půl hoďky do trouby. Je to taková rychlovka.
Dobrý den, našel jsem pro Vás tři recepty (u toho prvního je přímo uvedeno, že jde o bulharský recept), tak snad to zvládnete - asi bych to zvládl i já . Zdravím!
Nemáte zač. Já jsem to jedl na nějaké návštěvě a bylo to super - jen už nevím, jaká byla ta náplň (ale, ono se to ani nedá zkazit).
Velké brambory povařím, vydlabu a naplním směsí na sekanou, posypu sýrem a zapeču, stejnou směsí plním i cuketu nebo lilek. Také je dobré, naplnit mletým uzeným masem nebo varianta bez masa (na kostičky Hermelín, trocha čili omáčky, na drobno cibule, smíchat a ochutit sůl, pepř, bylinky(co zrovna je doma), povrch překrýt plátkem uzené slaniny nebo plátkem Hermelínu. A nedělejte chutě k tomu bych si dala
.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.