Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat. Pracuji rok v drogerii a teď koncem září mi končí smlouva. Ale od června jsem na nemocenské kvůli rizikovému těhotenství. A termín mám až v lednu. A tak jsem se chtěla zeptat zda mi mohou ukončit smlouvu ted koncem září nebo ne?
Někdo mi říkal, že mě nemohou v době nemocenské vyhodit, ale jak nastoupím na mateřskou tak ano. A někdo zase, že mi mají držet místo minimálně 3roky po dobu mateřské. Máte s tím prosím někdo nějakou zkušenost. Budu moc ráda za rádu, protože s tímhle já zkušenosti nemám a tak nevím zda mám podepisovat pak nakonci září smlouvu o ukončení prac. poměru nebo smlouvu o prodloužení prac. poměru třeba do konce roku. Moc děkuji
"Nemohou Vám ukončit smlouvu", kterou jste si sama dobrovolně sjednala na dobu určitou.
Smlouva sjednaná na dobu určitou skončí uplynutím sjednané doby.
Nemoc, těhotenství, mateřská ani rodičovská dovolená to nemohou nijak ovlivnit.
Jak už jsem napsala, Váš pracovní poměr skončí uplynutím doby, kterou jste si se zaměstnavatelem dobrovolně sjednala. Nejde o výpověď a už vůbec ne o "smlouvu o ukončení pracovního poměru" → nic takového neexistuje. Existuje pouze dohoda o rozvázání pracovního poměru, ta se ale na Vaši situaci nevztahuje.
———
Ani já nepředpokládám, že by Vám zaměstnavatel nabídl prodloužení stávající nebo uzavření nové pracovní smlouvy. (Zaměstnavatel potřebuje lidi na práci.)
"Držení místa" se týká pouze zaměstnaných matek/rodičů. Po skončení Vašeho zaměstnání už vůči Vám zaměstnavatel nebude mít žádné závazky, nebude Vám muset poskytnout mateřskou ani rodičovskou dovolenou a samozřejmě nebude povinen Vám držet místo.
———
Mateřskou ani rodičovskou dovolenou už Vám nebude mít kdo poskytnout, pravděpodobně (zajdete-li si s pracovní smlouvou na OSSZ, řeknou Vám to přesně) ale splníte podmínky pro přiznání peněžité pomoci v mateřství (PPM, dávka nemocenského pojištění, vyplácí se zpravidla 28 týdnů). Poté si budete moci zvolit variantu rodičovského příspěvku (RP).
Budete rodičem pečujícím celodenně o dítě a pobbírajícím napřed PPM, později RP. Zdravotní pojištění za Vás v době nemoci i následné péče o dítě bude hradit stát, ale doporučuji si ověřit u své zdravotní pojišťovny (všechny změny jste povinna jí hlásit do 8 kalendářních dnů), jak Vás má vedenu, případně se s ní dohodnout, co/jak máte doložit. [Nezapomeňte oznámit změnu z neschopenky na celodenní péči o dítě.]
_________
Poznámka:
V tomto případě nejde o výpověď, ale zaměstnavatel by Vám stejně výpověď dát mohl. Nemoc/těhotenství Vás chrání pouze před některými výpovědními důvody, nikoliv před všemi. Ochrana před výpovědí platí i pro rodiče na mateřské a rodičovské dovolené, ale stejně jako v případě nemoci či těhotenství pouze před některými výpovědními důvody. [Zaměstnavatel v této době nemůže dát výpověď např. pro nadbytečnost. Pokud by se ale firma stěhovala, byla by situace jiná.]
Upřesňuji:
Napsala jsem, že v době nemoci hradí zdravotní pojištění stát. To není úplně přesné. Správně jsem měla napsat, že stát hradí zdravotní pojištění za osoby pobírající nemocenské (to nemusí být vždycky totéž).
Přesně jak bylo zmíněno, nejedná se o výpověď, ale skončení pracovního poměru na dobu určitou. Ten končí datem uvedeným ve smlouvě bez ohledu na aktuální stav zaměstnance. Nástup na PPM je však možný do 180 dní od skončení pracovního poměru, což tedy v tomto případě vychází v pohodě. Až vám tedy lékař dá žádost o PPM, zanesete ji svému, v té době bývalému, zaměstnavateli. Budete tedy pobírat PPM a následně si budete moct zvolit délku pobírání rodičovského příspěvku.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.