Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Džem z mirabelek

Od: babkazov® odpovědí: 14 změna:

Dostala jsem nečekaně menší tašku mirabelek. Protože už mám asi 20 skleniček zavařeno a doma mám želírovací cukr, rozhodla jsem se, že z části udělám marmeládu. Jen mě trápí myšlenka, jak dostanu ty pecky ven, abych se v horkém nemusela hrabat rukama. Mám si sehnat cedník, takový plechový, který se používá na noky? Nebo síto a přepasírovat? ;) Poraďte mi, prosím. Děkuji a hezkou neděli přeji.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Zdravím,

jestli myslíte malé mirabelky (žluté, červené nebo i modré), které nejdou od pecky, také jsem z nich kdysi dělala marmeládu. Povařila jsem je, pomačkala vařekou, co to šlo a pak přecedila přes cedník. Rozvaří se perfektně, není potřeba nijak pasírovat. Bylo to rychlé, málo pracné. Stejný postup jsem zvolila i u višní. Není to pak džem, ale marmeláda. Mně to nevadí.

slon

Souhlas, léta to takto praktikuji a je to rychlejší a méně pracné.

hodnocení

2x

Když chci mirabelky zpracovat na džem, snažím se je vypeckovat hned. Nožem oříznu dužinu od pecky. Jedna mirabelka - asi tři říznutí. Na třetí či čtvrté mirabelce se získá zručnost a jde to celkem rychle. Sice na peckách nějaká dužina zůstává, ale ne mnoho. Ta ztráta mě nijak netrápí, protože je to zdarma - buď natrhané na mezi, nebo od sousedů, kteří si s úrodou nevědí sami rady.

Jen pro upřesnění - mám trochu zmatek mezi mirabelkami a špendlíky. Jedny jsou vypeckovat docela dobře, jedny ne.

doplněno 04.09.16 09:13:

Pro maky - tak nějak to bude. Ale otázka je především o "nějakém" ovoci, které nejde od pecky. Na takové ovoce používám při vypeckování nůž.

bimbam, moje babička mívala na zahradě pravé mirabelky a proto vím, že je to strom. Mám dojem, že i šly dobře od pecky.Špendlíky nám rostou za plotem a je to keř, ale špendlíky jsou různé, žluté a modré, myslím, že je to vždy keř a tyhle, co tu máme, nejdou vůbec od pecky, je to takové křovisko.

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, určitě to bude lepší odpeckovat před přípravou marmelády - jedna zapomenutá pecka potom může poškodit chrup. Zkuste metodu podchlazení ovoce a jeho následného umístění do vroucí vody - mělo by popraskat a po vychladnutí vody či vylovení ovoce cedníkem bude odpeckovávání až zábavou. No, a po odpeckování si už poradíte klasickou metodou přípravy džemu. Zdravím!

P.S. Nevyzkoušeno, ale pouze odposlechnuto, tak případnou reklamaci neuznám .

doplněno 05.09.16 16:25:

babkazov - tak, to jste šikulka a vzorně připravená na zimní (marmeládové) období .

hodnocení

Bene ;) :-D A kluci vnuci, budou mít úžasné amoletky. ;)

hahanaj*
hodnocení

0x

já bych vypeckovala před vařením

annaa*
hodnocení

0x

Tenhle nástroj je k nezaplacení na třešně, špendlíky a mirabelky. To i na ty, které nejdou snadno odpeckovat. Jen se vloží plod a stiskne. Pecka dole vystřelí rovnou do připravené nádobky a plod zůstane celý, jen uprostřed má prostřelenou dirku. :)

Džem z mirabelek

neznám odpeckovávač, co by byl schopný odpeckovávat mirabelky - jejich pecky jsou totiž výrazně větší než u třešní; i když díra vypadá, že je velká, nakonec se ukáže malá (vím to celkem dobře - mám už dva tyhle druhy ručních odpeckovávačů - jeden s vizuálně podobně velkou dírou jako tenhle - pořád je to málo (to samý platí i o větších odpeckovávačích, kam se třešně sypou do násypky a samy postupně sklouzávají pod vypeckovávač); samozřejmě, nějaká ta pecka projít může, ovšem jakmile to není bezproblémový proces, nýbrž přerušovaný se zasekáváním pecek, je to celý úplně na nic - porušuje se tím rytmus práce a nakonec to vyjde nastejno jako odpeckovávání nožem (už jenom důsledné štelování mirabelek dírkou po stopce nahoru (na rozdíl od třešně má mirabelka pecky výrazně protáhlé) je hodně zdržující, na šířku pecka smysluplnou dírou nemůže projít vůbec - to by totiž prošla většina z mirabelky...;
jediný, co mě napadlo, je zkusit vyvrtáním zvětšit otvor (jsou i ruční odpeckovávače s plastovým košíčkem, tam by to šlo snadno), ještě jsem to nezkusil; je ovšem už předem jistý, že do odpadu by s peckou přišla nemalá část dužniny...;

konkrétně - rozměry větších pecek mirabelek: na na vejšu mají pecky mirabelky ve větším profilu (jak jsem napsal, jsou nepravidelné, protáhlé a placaté) běžně několik desetin mm přes 1 cm (až tak do 11 mm) - neboli ani díra o 1 cm průměru nestačí
(naplocho mají pecky běžně 15, 16 mm - neboli na takto nasměrovanou pecku už smysluplná díra neexistuje (aspoň ne napevno udělaná, u systému, kde se rozevírá pružná guma, by to mohlo být jinak (ovšem jak jsem napsal, ani u těchhle větších odpeckovávačů neznám takový, co by byl na mirabelky použitelný, ale představit si to jde, zvlášť když ta gumová rozevírací vložka může být výměnná pro různé druhy ovoce - budu rád, když mě někdo dá informaci o konkrétním odpeckovávači, co je na mirabelky použitelný))

hodnocení

Zdřímla jsem po obědě a k pc se dostala až teď. *hi* Děkuji vám všem za odpovědi. když se podívám na to množství, tak se mi odnechce vypeckovávat je, zvláště, když to od pecky nejde. Zkoušela jsem to i s nožem, ale fakt to nejde. Prozatím je mám v ledničce a zítra s nimi udělám pořádek. Uvařím je a proženu řídkým sítem. ;) Ale když pánbíček vymýšlel ovoce, dal si záležet. Povedlo se mu, že?

holouler
hodnocení

0x

a co předem milý lojzo

chcivedet
hodnocení

0x

Dobrý večer.

Mirabelky jsem zkoušela odpeckovat přes plechový cedník na noky (má vetší otvory než nerezový), ale šlo to špatně. Tento způsob se mi osvědčil na višně a na protlačení pecky jsem použila trubičku z jednorázové propisovačky (bez náplně). Na mirabelky používám dál nožík. Obříznu mirabelku nožíkem dokola, každou půlku chytnu a protočím kolem pecky. Pecky potom ovařím v trošce vody a obsah přecedím k ostatním mirabelkám. Mirabelky povařím a část přecedím na marmeládu a ve zbytku nechám i slupky(chutnají mi) a vařím jako džem. Se slupkami dám do menších skleniček, které si pak označím "slupky z mirabelek" a používám do bílých jogurtů , nebo když mě honí mlsná i samotné. Marmeláda je dobrá na cukroví apod.

A k těm špendlíkům: měli jsme na zahradě strom se žlutými švestkami, stejného tvaru jako klasická modrá švestka a říkali jsme jim špendlíky.

hodnocení

Nevím proč, ale dnes od pecek to šlo krásně, nožem. Vypeckovala jsem a spolu se 3mi lžícemi cukru jsem ponorným mixerem a pak se želírovacím cukrem namixovala dohladka. A podle návodu 5 minut povařila. Horké nalila do skleniček a ihned uzavřela a otočila dnem vzůru, na 15 minut. Parádně skleničky chytly a co jsem si ulila do misky i ve skleničkách dobře ztuhlo. Džem není úplně hladký, ale mi to nevadí, mám ráda zrnička v malinových i jahodových džemech. Je to kyselkavé a moc dobré. A ještě zbylo na 6 malých skleniček 0,3 l zavařeného kompotu. Až příjde zima a zeptá se. ;) Děkuji všem za rady.

rudek

Merabelky nechám přezrát,jsou hodně tmavé ,potom slopnu slupku nožem a zustane dužina s peckou tu v dlani zmáčknu pecka je venku čistá důležité je sklízet když začína praskat slupka pak to jde samo

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]