Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer,
chtěla jsem se zeptat: koupila jsem v úterý žampiony, a dnes jsem je zpracovala. Nechala jsem je v pytlíku, byly trošku oslizlé, pytlík byl pootevřený.
Chtěla jsem se zeptat? Můžu se otrávit? Slyšela jsem, že je to možné.
Děkuji za bleskovou odpověď.
žampiony trošku zhněhly, malinko. Mám je raději vyhodit?
Děkuji
- všichni Vám poradí, abyste je vyhodila - ale já jsem prase - pořádně bych je vyprala a usmažila (pokud tedy nejsou zplesnivělé, zapařené, nebo shnilé). Ale příště už bych je raději uschovala v lednici.
jak už jsem řekla - jsem prase - takové žampiony už jsem jedla a nic se mi nestalo, ani jsem je neloupala. Já bych je asi všechny osmažila (po vyprání) a normálně zamrazila jako smaženici, pokud je nesním najednou. Ale - třeba nemáte takový "kachní" žaludek, a dětem bych to asi taky nedávala - takže moji odpověď nemůžete brát jako radu, spíš jenom jako zkušenost. Otrávit se nemůžete.
Mona - hezky řečeno..
No nevím, se bojím.
Jsem prostě koza, jsem to nevěděla.
Ach jo. Mám jich hodně. 1,3 kg, ještě mi tu zbylo.
Tak nevím, zamrazit zbytek?
Plesnivé nejsou, byly jenom oslizlé, ne všechny, ty jsem omyla, očistila, oloupala. tak opravdu nevím.
Chtěla jsem se zeptat: můžu houby podusit od doby varu, 10 minut a ten "vývar" s těma houbama zamrazit a pak z toho udělat omáčku?
Já opravdu nevím
Nesmějte si, jsem z toho šíleně vystresovaná!
Takže ten vývar z těch hub mám vylít? A zmrazit jenom ty povařené houby. Já fakt nevím. Jsem z toho na nervy.
No tak jak to dusím, je tam voda. Tak ji mám tedy vylít?
- já bych je přivedla k varu - minutku spařila - vodu vylila a pak teprve podusila.
- když něco spařím, tak to není snad vývar? - nebo jo?
Dalo by se říct, že bych vylila tzv. první vodu - jenom co by houby přešly varem, pak bych na ně nalila novou a normálně podusila.
zuhud
- tak už ji tam nechte - pokud jsou houby vyprané a očištěné, tak je to v pořádku.
zuhud
- určitě Vám nic nebude, i ten vývar bude asi v pořádku. Pokud máte zkušenosti jenom se sterilovanými houbami, tak se Vaší panice ani nedivím - alespoň budete mít zkušenost pro příště. Tak dobrou noc.
Houby jsem omyla, oloupala, podusila. Nakrájela, dala máslo, trošku opekla, podlila vodou a dusila od bodu varu 10 minut. Oddělila jsem houby a vývar od sebe. Houby jsem přecedila, schladila, usušila a zamrazila. Vývar, to co mi zbylo, z toho dušení jsem slila a zamrazila taky. . Jestli je to špatně a ten vývar se nemá schovat, tak jej mám zvlášt a vyhodím ho. Snad jsem to nedokopala moc. Takhle jsem nezmrvila v kuchyni snad ještě nic. Neměla jsem o tom všem tušení, byl to pro mne šok. Vyčetla jsem radu, že zdravé houby mají být na řezu matné, a porezní, že nemají být sklovité. Když jsem to krájela, sklovité nebyly. Snad se nám nic nestane, sníme to s přítelem. Ale ten mi dá zítra určitě nobelovou cenu ne za mír, ale za hloupost. Kdyby nám bylo po houbách zle, vyhodím vše.
STRAŠNĚ MOC VŠEM TADY DĚKUJI ZA RADY, JÁ NEVĚDĚLA, KAM SE OBRÁTIT, CO DĚLAT, NEDOKÁZALA JSEM SI PORADIT, NEMĚLA JSEM ANI ÁNUNG, CO S TÍM. Z čerstvýma houbama jsem dneska bojovala poprvé. Vždy jsem si koupila sterilované.
To mi věřte, že ponaučení mám, a na toto prostě nezapomenu.
Každopádně - děkuji za pomoc, moc a moc a moc.
Dobrou noc. I když já asi neusnu :-/
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.