Nejste přihlášen/a.
ahoj, kde je chyba pokud se mi nedaří uvařit červené fazole aby byly jako v konzervě?
namočím přes noc, uvařím ale buď jsou rozvařené nebo strukturou jiné než z konzervy
máte někdo zkušenosti, jak fazole vařit v papiňáku? (prý se papinák zavírá až když se přivede k varu?)
díky
Papiňák můžete zavřít se studenou vodou, nebo nechat vodu ohřát a zavřít pak. To je úplně fuk. Důležitý je čas který odpočítáváme až od chvíle, kdy se utvoří uvnitř tlak a pískátko začne syčet. V tom momentě se hodně sníží stupeń teploty, aby pískátko nesyčelo hlasitě, jen tak lehce a nastaví potřebný čas. Ale zase ho nesnižujeme natolik, aby tlak v hrnci klesl. Je na to ve víku ukazatel. Jakmile je ten špuntík dole, zvýšit na hcvíli teplotu, aby tam byl prostě stále stejný tlak. Píšu to složitě, ale je to jednoduché. Také záleží na papiňáku, já mám "Tefal Clipso" ale v podstatě je princip u všech stejný, je tam prostě červený špuntík a ten po dosáhnutí potřebného tlaku vyskočí nahoru. V tom momentě snížit teplotu. (píši to tady proto, že jsem pokaždé překvapená v pořadu o vaření na Primě, že tam lidé neumí používat "tlakáč" a při tom ho mají doma. Pokaždé jim to tam syčí a oni blbě skáčou kolem hrnce a třesou se strachy kdy jim to vybouchne, místo toho, aby jednoduše snížili teplotu plotýnky. A také jsem ani jednou neviděla nikoho, kdo by tento hrnec správně otevřel. Tak nevím jestli to tam předvádí schválně, nebo jestli jsou doopravdy tak tupí a nevědí, že se hrnec před otevřením musí ochladit a právě ten červený špuntík musí zapadnout dolů.
Já teda v tlakáči luštěniny nevařím, připadají mi jiné, než když je vařím normálně. P5es noc namočím, a pak vařím bez soli. Jinak by se neuvařily, byly by pořád tak nějak polotvrdé. Sůl se přidává až ke konci vaření, když jsou luštěniny skoro měkké. Já pak nechám ještě dojít pod pokličkou.
"...v podstatě je princip u všech stejný, je tam prostě červený špuntík..."
Ano princip je stejný, ale zdaleka ne u všech je nějaký (tím méně červený) špuntík.
Tak já mám teda tři. U toho Tefal clipso špuntík je, pak mám pákový Genius, červený špuntík-tyčinka je také, ale u toho co mám už třicet let a je to značka SEB tak ten má opravdu pouze to pískátko na odpouštění páry, které se strašně rychle točí a řve to, když je hrnec přetlakován . Ale měla jsem ho moc ráda. Už ho nepoužívám, protože není na indukci. Ale ten byl naprosto spolehlivý a vydržel. ten Genius je šunt.
Já se třeba papiňáku bojím a nepoužívám ho - ani ho nemám. Rodiče ho tedy dříve měli a potom ho zrušili, protože u nás v okolí se stalo jedno neštěstí způsobené jeho nesprávným užívám. Možná je to iracionální strach, ale pořizovat si ho z tohoto důvodu nechci...
Ildiko, docela Vás chápu, ale dnes už to jsou úplně jiné hrnce než co tady byly dříve. A hlavně, když se správně používá, nemůže se nic stát a složité to opravdu není. Ale i já si pamatuji jak kamarádce mé matky před asi padesáti lety hrnec bouchnul. Ale ona byla úplně pitomá, protože vařila polévku a dala do hrnce i nudle a navíc ho asi naplnila nad rysku, protože se ta nudle dostala nějak do toho pístu, ucpala to a pára nemohla unikat a jí to nebylo vůbec divné. No a hrnec bouchnul a udělalo to díru do stropu jak vyletěla ta poklice. Když oni jsou lidi děsně hloupí, už název sám napovídá o co se jedná. Je to tlakový hrnec a je přece jasné, že ho nesmím nechat přetlakovat. Navíc je tam návod jak ho používat. Ale je fakt, že se bez něho také klidně obejdete, než vařit s hrůzou za krkem, to raději nic.
Dnešních papiňáků je zbatečné se bát. Vzpomněl jsem si ale na jednu starší filmovou povídku (možná Bakaláři), kde plynař hledal v bytě plynoměr kvůli odečtu. Obyvatel bytu o plynoměru nevděl a zrovna vaříl v papiňáku nudle. Plynař se ho ptal: "To se nebojíte, že ta nudle ucpe ventilek?" "Ne, víte co udělá 5 atmosfér s vařenou nudlí?" ...BUM... "Jo, tak teď už to vím. A víte kde jste měl ten plynoměr? Původně za sporákem".
Nikdy jsem nevařil fazole v papináku . Vždy jen v obyčejném hrnci na pomalo (minimum) . Pak jen ochutnávat až jsou . Nedávno bylo na i-dnes vaření luštěnin hobby.idnes.cz/...
To zavírání u papiňáku až při varu, je proto, že některé luštěniny pění. Horká pěna ventilem stříká jako blázen a chvíli trvá, než se var a tedy i pěna zredukují. Když se, při vaření některých lustěnin počká, až voda začne vařit a nepění, případně až pěna spadne, hrnec se zavře a bez rizika se plamen pod ním zredukuje tak, aby syčel co nejméně. Někdy pění i čočka a hrách.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.