V čem a jak děláte hranolky?

Od: Datum: 20.08.16 16:17 odpovědí: 18 změna: 29.08.16 23:10

Dobrý den, otázka je daná, ještě přidám - jaké hranolky kupujete, do trouby nebo do friťáku nebo si děláte hranolky doma ze syrových brambor?

Klasický friťák už nemám, nepoužívala jsem jej z důvodu, že jednou za 3 měsíce mě chytne obsťák na hranolky a pak vylít 2 l oleje je přepych. Má někdo zkušenosti s friťákem s minimum oleje ( 1 - 2 lžíce)? U pánve se mi nechce stát a z trouby mi nechutnají, asi je neumím udělat. Děkuji za rady. Uška


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 20.08.16 17:17

Hranolky děláme minimálně, ale pouze v tom multifunkčním hrnci- zakápneme zlehka olejem. Jinak spíš americké brambory- také v tom hrnci, nebo na pánvi bramborovou slámu. Friťák jsme dávno zlikvidovali.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 20.08.16 17:29
avatar
Delam ve fritaku , sem tam v troube.
O dost vic mam rad ale americke brambory. Brambory nakrajim a dam do trouby. S korenim paradicka.
Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 20.08.16 17:36
avatar

Jasně, měla jsem stejný problém, buď mi olej žluknul, než jsem ho spotřebovala, nebo jsem ho musela přefiltrovat a zabíral místo v lednici a po řízcích byl na vyhození. Už dlouho mně to štvalo, až jsem přestala fritovat. Pak mi zjistili vysoký cholesterol a bylo vymalováno. Žádné smažení. Objednala jsem frit. hrnec Tefal free (jsou různé objemy), rovnou na 1?5 nebo2kg? hranolků a je to úžasná záležitost! Jedna lžíce oleje na všechno, můžete dát méně, nebo nic. Pokud potřebujete větší množství než pořádné 2 - 3 porce, tak uděláte 2x a před obědem jen na 2 minutky vrazíte ty první zpátky a máte všechny horké. Dělám si je sama z brambor, mám na ně struhadlo na robotu, dříve ruční hranolkovač. Fakt hrnec skvělý, za 46 min. hotové. Ohlásí signálem.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 20.08.16 17:46
avatar
To je to, co mi vadí.46 minut je pro mě v situaci kdy mám teď chuť na hranolky šílené. Jinak často dělám v troubě, tam se sice taky čeká, ale používat stále nové oleje je prostě přepych.
Ohodnoceno: 0x
 
Od: jmlc®
Datum: 20.08.16 17:44
avatar

Nesnáším tuk - jen na plechu v troubě s trochou sádla, aby se nepřilepilo... vlastní brambory na 1/4 až 1/8 podle velikosti.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 20.08.16 17:51

kupuji vlnky co se pečou v troubě na plechu

Ohodnoceno: 1x
 
Od: wamp®
Datum: 20.08.16 18:05
avatar
Dobrý deníček Uško
Friťák sice ještě mám,ale hluboko zastrčen...
Hranoly dělávám domácí z brambor,když je čas.Když není,tak kupuji hranolky do trouby,vlnkovaté.
Troubu předehřát na 200st.a péct cca 15-20min.
Jinak moje nejdobrovatější záležitost jsou pečené brambory.
Nevím,proč tomu všichni říkají americké,když se u nás dělávaly dáááleko dřív !
To bude trend,vše,co je americké je cool *zed*
Takže tyto brambory prostě miluju.
Můžu je jíst jen tak,samotné.
S tím rozdílem,že je oškrábu.
Zakapu Oliváčem,trocha kmínu,bazalky a grilovací koření.
Péct cca na 150-160st do křupava.
Bože,to je dobrůtka :-P
doplněno 20.08.16 18:56:

Ještě podotknu,že brambory mám své,ze zahrady.

Ohodnoceno: 1x
 
Od: pt®
Datum: 21.08.16 20:49
avatar

Friťák jsem zlikvidovala a když máme někdy chuť na hranolky, tak si zajedeme na jídlo hotové...už je fakt nedělám

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 21.08.16 20:52
avatar

"Nevím,proč tomu všichni říkají americké,když se u nás dělávaly dáááleko dřív ! ... ...S tím rozdílem,že je oškrábu".

Netuším, proč se jim říká "americké" (když se to tak vezme, tak jsou americké všechny brambory), ale "americké brambory" se od těch, co "...se u nás dělávaly dáááleko dřív,,," liší právě v tom, že nejsou oloupané. Takže to, co máte tak ráda, se u nás dělá sice od nepaměti, ale nejsou to americké brambory.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 20.08.16 18:55
avatar

Asi se na mně mnozí budou zlobit, ale friťák jsem dala pryč, nebavila mě ta spotřeba oleje a čištění, navíc hranolky jsou nezdravé. Když už, tak se dají koupit mražené přímo do trouby. Ale já už přes rok dělám pečené btambory, rozkrájím brambory na půlky nebo měsíčky, oloupané i neoloupané, podle kvality brambor, lehce je naolejuju, opravdu velmi lehce a dám je upéci do trouby na pečící papír, je to rychlé, dobré a daleké zdravější než hranolky. A často do druhé půlky plechu přidáom cukety a rajčata.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 21.08.16 11:48
avatar

Doma mám fritézu na 1l oleje a tak zásadně dělám hranolky, řízky, koblihy... ve fritéze. Zrovna včera jsem ale dělala hranolky a smažený sýr na chalupě v obyčejném kastrolu a výsledek byl stejný, jen oleje jsem potřebovala víc jak 1l. Použitý olej sleji do petky od mléka, napíši co se na něm dělalo abych třeba na koblihy nepoužila z řízků a opačně, uchovávám v lednici a používám dokud je olej dobrý.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 21.08.16 19:11
avatar

To ale moc zdravé není, moje tchýně si skladováním použitého oleje zadělala na žlučník a vředy celé rodiny

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 21.08.16 20:13
avatar

Ajo, chtete říct, že po každém fritování vylejete olej: To snad ne, kam bych přišla a kam by přišli provozovatelé restaurací a stánků.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: uska®
Datum: 21.08.16 18:47

Děkuji všem kuchtíkům za odpovědi. Asi vyzkouším ty americko-české *smich*brambory v troubě. Jen dělat jednu porci (manžel to nemusí) v obr troubě se mi moc nechce.

Děvčata, zmiňujete se o hrnci Tefal free, kde lze hranolky udělat na lžíci oleje. Ten už se nevyrábí a jak si jej mám představit? Je to hrnec s míchací lopatkou, třeba něco takového?

http://fritovaci-hrnce.heureka.cz/tefal-fz-750030/

http://fritovaci-hrnce.heureka.cz/de-longhi-fh-1163/

 

Datum: 21.08.16 19:10
avatar

No já to dělám taky pro sebe, dávám to tam hned, nečekám až se toba rozpálí a je to za 15 až 20 i. hotové

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 21.08.16 19:15
avatar

hranolky do trouby Nowaco.. a v remosce stojici na male el. plotynce, za 20 minut jim, hranolky jsou krupave a tak suche, ze na nich nedrzi sul :) Dietni jidlo ;)

Ohodnoceno: 0x
 
Od: ruze®
Datum: 21.08.16 20:39
avatar

Hranolky dělám ve friťáku,ale tak 1-2 x do roka.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: uska®
Datum: 29.08.16 23:10

Děkuji všem a nakonec jste mě rozhýbali abych se rozhodla a dnes došel nový hrnec, kde na osmažení 1,5 kg brambor je spotřeba oleje pouze 25 ml .. Tím pádem žádný smrad z přepalovaného oleje, brambory jsou křupavé, chutné, nejsou suché. Já masař jsem kupodivu ani maso nepotřebovala, jen tatarku. Zjistila jsem, že do konce života se bez hranolek neobejdu a z friťáku nemůžu .Proto ten nákup nového hrnce.

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.