Jak využít sušenou mrkev

Od: Datum: 14.08.16 20:56 odpovědí: 4 změna: 17.08.16 20:00
avatar

Měl bych jeden dotaz na místní hospodyňky nebo kuchaře.

Jelikož mám rád šťávu z mrkve a ta z obchodů je (když chcete kvalitní) vcelku drahá, tak jsem si letos na zahrádce vypěstoval kotouč mrkve*ua*v odšťavňovači vylisoval, šťávu uložil v lednici a mám dva týdny co pít. Získal jsem asi šest litů báječné šťávy, ale také pěknou hromádku vysušených pilin z mrkve, tak jak je nechá odšťavňovač jako "odpad".

Myslím že je škoda tuto hmotu vyhodit, něco jsem dal do sušičky, ale navím jestli to bude k něčemu dobré. Nemá někdo nápad, nebo vlastní zkušenost jak využít vylisovaný zbytek této mrkve? Určitě v těch mrkvových drobounkých pilinách je spousta dobrého a je škoda je vyhodit.

Děkuji za případné názory či zkušenosti.


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 14.08.16 21:40
avatar

Tak já bych samozřejmě dala sušenou drť do polévky, hlavně hovězího vývaru. Nebo do zeleninové, nebo bramboračky.

Myslím, že potom nemusíte celou zimu mrkev kupovat.

Další využití by mohlo být namočit ve troše vlažné - studené vodě a přidat do leča, nebo pod čínu. I do té polévky možná bude lepší mrkev dopředu také namočit ve vlažné vodě, aby se lépe uvařila a nebyla zatvrdlá.

O mrkvovém koláči neuvažuji, protože to nevím, to by se muselo vyzkoušet, třeba se drť v těstu ztratila a nebyl by žádný problém.


doplněno 14.08.16 22:21:

I ta odšťavená drť se z něčeho skládá a něco tam ještě zbylo. Nějaká vláknina, je to červené, tak i barvivo. Samozřejmě, vitamínů tam bude méně, když většina odtekla.

Jo, co to nabídnout králíkům a slepicím?

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 14.08.16 21:57
avatar

Já tu drť i z ovoce vyhazuji, vypadá to sice hezky, ale myslím, že už v tom nic neník to základní je ve šťávě.

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 15.08.16 07:13
avatar

Já bych tuhle drť zapracovala do zeminy na zahradě nebo do kompostu. Pro pár korun za čerstvou mrkev bych neskladovala to, po čem už nic. ;) A o tom skladování všichni víme své. Je nám to líto vyhodit a tak překládáme, přesypáváme, zlobíme se, že to napadli živočichové atd. Jednou za čas, na velké svátky, uděláme velký úklid. Někdy tu věc ještě přeložíme jinam a krátce se nad ní zamyslíme. Při dalším velkém úklidu ji konečně vyhodíme. Třebas jsme ji už nikdy nepoužili, ale slovíčka "co když" nám nedovolí vyhodit ji hned. *jasne*

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 17.08.16 20:00
avatar

Je to jenom suchá drť, odpad. Kromě té barvy v ní z vitamínů už nic není. Ale je to vláknina a i ta je dobrá třeba k zahuštění té polévky, nebo omáčky.

Ohodnoceno: 2x
 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.