Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nárok na mateřskou u DPČ

Od: jullie odpovědí: 5 změna:

Dobrý den,

jelikož pracuji na DPČ, mám smlouvu a vydělávám okolo 8 tisíc / měsíc v čistém.

Zajímalo by mě, pokud bych otěhotněla, zda bych měla nárok na mateřskou dovolenou, když jsem pracující již více jak 1 rok?

Děkuji pěkně

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

2x

Nárok na mateřskou dovolenou (= omluvené volno od zaměstnavatele) bude záviset na tom, jestli Vám ji bude mít kdo poskytnout. [Je možné, že zaměstnavatel DPČ vypoví, jakmile se o těhotenství dozví.]

Ptáte-li se však na peněžitou pomoc v mateřství (PPM, dávka nemocenského pojištění), tak pro její přiznání byste mohla podmínky splnit. Bude záležet na tom, jestli, případně kdy zaměstnání skončí.

jullie
hodnocení

Dobrý den,

děkuji vám za radu. Chtěla bych se trošku informovat a poradit. Jaké jsou ty podmínky pro získání mateřské?

Děkuji moc

iz*

Pro vznik nároku na PPM je potřebná účast na nemocenském pojištění v délce minimálně 270 kalendářních dnů v posledních dvou letech a existence nemocenského pojištění v době vzniku nároku na PPM nebo nástup na PPM v ochranné době po zániku nem. pojištění.

Nejsem si jista, jestli se ochranná lhůta vztahuje i pro zaměstnání na základě DPČ.

Problém může být v tom, že při práci na DPČ nejste na rozdíl od pracovní smlouvy v době těhotenství ani nemoci chráněna před výpovědí. Výpovědní doba u DPČ navíc činí jenom 15 dnů.

Podle mne by bylo pro Vás mohlo být lepší si najít "klasické" zaměstnání s pracovní smlouvou a rodinu začít plánovat nejdříve po skončení zkušební doby. Pak by Vám nehrozila možnost skončit bez nároku na PPM, "jen" s rodičovským příspěvkem od porodu do čtyř let věku dítěte.

jullie
hodnocení

Dobrý den,

máte nejspíše pravdu abych si našla zaměstnání s normální smlouvou.

Však náhodou nevíte kde bych se mohla dozvědět jak by to dopadlo kdybych otěhotněla u té DPČ?

Zda na mateřskou opravdu nárok nemám, či se mi to nevyplatí nebo nárok by byl?

Děkuji

iz*

Zdá se, že odpovídám nesrozumitelně. I v době práce na DPČ s odměnou od 2.500 Kč měsíčně jste nemocensky pojištěna. Tzn., že byste pravděpodobně splnila podmínku 270 kalendářních dnů nemocenského pojištění.

Pro nárok na PPM je ale nutné splnit i druhou podmínku, a to existenci nemocenského pojištění (trvání zaměstnání) v době vzniku pojistné události.

Splnění druhé podmínky podle mne není jisté, protože se na Vás při práci na DPČ nevztahuje ochrana před výpovědí.

Podle mého odhadu zaměstnavatel, který Vás nezaměstná na základě pracovní smlouvy, nebude brát ohled na Vaši situaci ani v době těhotenství a DPČ klidně vypoví...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]