Cukína, máte nějaký dobrý recept?

Od: Datum: 11.08.16 10:09 odpovědí: 33 změna: 17.08.16 17:47
avatar

Dostala jsem, i přes vehementní protesty, velkou cukínu. Fakt velkou, cca 2-3 kg. Vypadá jako pokroucená hruška. Cukína mi nikdy nic neudělala, ale je mi nesympatická, vyhýbám se jí. Až teď! Vyhodit ji nemůžu, darovat také ne. :-D Máte někdo nějaký dobrý recept? Našla jsem na netu, vím že se z ní pečou buchty, dělají bramboráky, taky že se z ní vaří zelí. Smažíte ji někdo? Zapékáte s mletým masem? Poraďte mi, prosím. *klik*


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 11.08.16 10:12
Zkuste lasagne s mletým masem.
Já bych se toho ujedl
Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 11.08.16 10:17
avatar

Cukina je super , bramboraky , cuketovy nakyp , nebo omacka na testoviny. Je to zadarmo a bude toho hodne a pritom to je chutne. Cukety i patizon mam rad.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: lola®
Datum: 11.08.16 10:18
avatar

Jako bramboráky ji mám nejradši..=) Ale také ji dělám v klasickém trojobalu akorát do mouky přisypu ještě trochu grilovacího koření..=) Mňamka s tatarkou a bramborem..=) Nebo dělám pepřový salát..=) Nastrouhat na hrubo, jednu červenou, jednu žlutou a jednu zelenou papriku pak jednu cibuli to vše nakrájím na úzké plátky a zamíchám s cuketou. Poté dám 1 lžíci pepře a vše zamíchám..=) Pak zaliju sladkokyselým nálevem na okurky a zavařím..=) Boží pak k masu a nebo ke grilování..=) Bomba prostě..=)

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 11.08.16 10:20
avatar

Prosííím nevyjmenovávejte! Dejte ten nejlepší recept! Jaká omáčka? Jak se vaří? A lasaně? Syrovou, nakrájenou cukínu prokládat mletým masem? Smažená? Nakrájet, nechat vypotit nebo ihned obalovat? Já se skoro stydím, ale cukínu neumím. A to tak, že vůbec!

Od: lola®
Datum: 11.08.16 10:44
avatar

Obalovaná cukína se dělá tak, že se škrabkou oloupe, nakrájí na kolečka cca 1 cm a pak ji zbavím semínek uprostřed. Takto ji osolím a pak obalím a usmažím..=) A nemusíte se stydět..=) Každý kdo ji dělá poprvé se ptá..=))

Ohodnoceno: 2x
 
Od: wikin*
Datum: 11.08.16 10:42

Zkuste například tento recept - cuketový nákyp - vynikající:

300g nastrouhané cukety, 150g eidamu/nivy (může být jakýkoliv jiný druh oblíbeného sýra), 2/3 hrnku polohrubé mouky, 1/4 prášku do pečiva, 2-3 stroužky česneku, petrželka, pažitka, sůl, pepř, koření dle vlastních chutí, 3 celá vejce, 1/3 hrnku oleje. Vše se smíchá a dá na plech. Pečeme na cca 180 °C

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 11.08.16 10:48
avatar

Wikine, to vypadá moc dobře! Možná z poloviční dávky? Že?!


doplněno 11.08.16 11:44:

Hahanaj, i s tou slupkou? Ta se taky rozpeče?

Od: wikin*
Datum: 11.08.16 12:07

To záleží, pro kolik jedlíků budete vařit

Ještě přikládám jeden recept - tentokrát sladký - cuketové Míša řezy

Těsto: 2 hrnek polohrubé mouky, 2 hrnek nastrouhané cukety 1 vejce, 1 hrnek cukru krupice, 1/2 hrnku oleje, 1 prášek do pečiva, 2 lžíce kakaa, 2 lžičky sody
Krém: 500 g tvarohu, 250 g másla, 200 g moučového cukru, 1 ks čokoládové polevy/čokolády na vaření

Cuketu nastrouháme do mísy, přidáme všechny ostatní ingredience a těsto nalijeme na plech vyložený papírem na pečení. Upečeme. Po upečení a vychladnutí korpusu pomažeme tvarohovým krémem a ozdobíme čokoládovou polevou.

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 17.08.16 17:47
avatar

To musím vyzkoušet.*hej*Míša řezy

Ohodnoceno: 0x
 

 

Datum: 11.08.16 12:07
avatar

Když jsou cukety malé, ne ty obří, co zahrádkáři zapomenou utrhnout a pak z toho vyroste i pětikilový obr, tak ty se rozhodně neloupou, protože pod ní je nejvíce vitamínů a pak, slupka je křehká. Ale tyhle přerostlé ano, mají už slupku tvrdou. proto se pak z nich spíše dělá to zelí, nebo bramboráky, nebo do všelijakých buchet se přidává strouhaná. Já jsem také zapomněla a a našla takového obra, že jsem ho skoro ani neunesla. ta měla určitě tak 7 kilo.

Ohodnoceno: 3x
 
Datum: 12.08.16 11:14

Tenhle nákyp s mletým masem jsem dělala minulý týden. Byla jsem v situaci jako vy, obří cuketa darem a já nevěděla co s ní. Pubertální synové i manžel si pošmákli. (Ovšem dopředu jsem jim to neříkala, co to je, aby si předsudkama nezkazili chuť).

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 11.08.16 11:01

Omýt cuketu, rozkrojit podélně - vydlabat vnitřek . Vložit do vymazaného pekáčku . V misce si umíchat mleté maso ochutit tak jak máte ráda kořením - naplnit cuketu - dát do trouby a péct a před koncem zasypat sýrem a zapéct .Nebo se může sýr přimíchat do mletého . K tomu vařený brambor a je to pochoutka.Pokud nechcete vařit brambory lze i dobrým chlebem .


doplněno 11.08.16 11:58:

ano se slupkou

Ohodnoceno: 1x
 
Od: nikc®
Datum: 11.08.16 12:24

Nedávno jsem si dělala cuketovou polévku se zakysanou smetanou a brambory. Byla to mňamka. Recept je na Seznamu. Druhý den jsem si jí dělala znovu a už tak dobrá nebyla. Asi protože jsem tam dala tu zakys. sm. dřív, chvíli to povařila. Raději nepovařit.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 11.08.16 13:53

Cukínu jsem pěstoval na zahrádce už v roce 1983.Je tu někdo kdo ji pěstoval už dříve?

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 11.08.16 14:18
avatar
Jedine klasicky v trojobalu + chleba a hodne zeleniny a nebo s bramborem jako bezny rizek.. vsechno ostatni je vicemene nepozivatelne.. aspon pro me :)
Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 11.08.16 14:29
avatar

Už jsem nevěděla co s cukety udělat a tak jsem je a cibule nakrájela na kousky .To vše jsem promíchala se sáčkem koření na gril a upekla v troubě.K tomu jsem uvařila brambory a manžel s dcerou to vše snědli a dokonce jim to chutnalo.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 11.08.16 16:20
avatar

Páááni, tolik receptů a rad. Píšete to tak nadšeně, že asi uvěřím a vyzkouším. Protože je veliká, tak rozříznu, připravím se na to, že bych mohla i hladovět, když se nepovede, a vyzkouším několik receptů. Zítra ještě mám šunkafleky z dneška. Ale o víkendu určitě. To jsem zvědavá, jak to dopadne. Napíšu. ;)

Datum: 11.08.16 16:31
avatar

Dobrý den. Letos se cuketám daří. Takže dneska jsme měli cukety smažené v trojobalu. V pondělí jsem dělala cuketový bramborák: Vezmu cuketu, mladou ani neloupu, a půlku nastrouhám nahrubo, půlku najemno. Pak přidám 2-3 menší brambory najemno strouhané. Zasypu dětskou krupicí, osolím, opepřím, přidám majoránku, česnek a kmín. A taky měkký tvaroh - půlku vaničky. Umíchám těsto a smažím na pánvičce bramboráky. Když není doma tvaroh, tak to dělám bez tvarohu a taky je dobré.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: balzerka
Datum: 11.08.16 19:54

1/Cuketové zelí. Výborná příloha. Na cibulovou jíšku dát oloupanou a hrubě nastrouhanou cuketu, osolit, lze i lehce přisladit, trochu kmínu, promíchat, podusit kratší dobu, než klasické zelí. Na závěr lžíci octa dle chuti.Někdo dává i smetanu. Vhodné k pečenému masu, bramborám či nokům.

2/ Cuketová kolečka pod rybu. Pokrýt pomaštěný plech cuketovými kolečky, slabě posolit a na to položit posolené a okořeněné ryby. Lze zapékat zároveň s červenými paprikami.

3/ Nakrájené do leča, jako další ingredienci.

4/ Jako bramborák. Nastrouhanou cuketu posolit promíchat a po chvíli vymačkat tu přebytečnou vodu.Tu použít do jakékoliv polévky, obsahuje vitamíny a minerály. Pokračovat, jako s bramborákem. Dost saje olej , vyndávat na ubrousek .

Ohodnoceno: 0x
 
Od: bekycek
Datum: 11.08.16 20:35

Vyzkoušejte matesy z cukety, ti, co je ochutnali se shodli, že to fakt tak chutná.1000 g cukety, 70 g soli. Cuketu oloupeme, rozpůlíme, pokud by měla velká jádra, tak je odstraníme. Nastrouháme na plátky a promícháme v míse se solí a necháme v ledničce 1 hodinu uležet. Potom scedíme přes cedník a ještě rukou důkladně vymačkáme. Vodu vylijeme, pak dáme do misky a přidáme 8 celých pepřů, 8 nových koření, 3 bobkové listy, 1 lžíci hořčičného semínka, 2 nahrubo nakrájené cibule, 2 lžíce oleje. Vše promícháme.Dáme do sklenice, zavíčkujeme a necháme 3 dny odpočinout v ledničce, pak konzumujeme. V ledničce vydrží i delší dobu, ale u nás to nehrozí.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 11.08.16 21:18
avatar

Nejraděj mám smaženou v trojobale, rovnou z pánve, nebo na kostičky nakrájet, přidat cibuli na drobno, na drobno 30dkg uzený bůček nebo jakékoliv uzené, osolit, opepřit, trocha drceného kmínu, 1 dětský hrnek krupice, 1 smetana ke šlehání , já dávám někdy 2 vejce ale nemusí být, dcera i vnučky to raděj bez vajec. Zamíchat v míse a dát do plechu vymazaného sádlem a vysypaném strouhankou nebo krupicí a zapect, těsně před zapečením posypu nastrouhaným uzeným aidamem asi jen 10dkg.

Zelí jsem dělala a nechutnalo nám, cuketovou buchtu dělám občas.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 12.08.16 07:12
avatar

Jeden recept lepší než druhý! A každý vypadá úžasně. Určitě nejprve usmažím v trojobale. *palec*


doplněno 12.08.16 11:04:

Potkala jsem dvě mladé sousedky a půl té obrovské cukety jsem jim nabídla. Ta cuketa byla zelená, ale zbledla. Mám ji od neděle. Nevadí, že?


doplněno 16.08.16 10:58:

Suzy, děkuji za pěkné povídání. Nevím proč, ale tahle zelenina mi nikdy nebyla sympatická, ikdyž mi nic neudělala, ale od víkendu se mi to potvrdilo. Ne že by se mi zvedal žaludek, ale už se jí vyhnu. Jsou jiné krásy na světě, než cukína. ;) Jak pokračuje výzdoba, obkládání, domečku? Dej fotky, prosím. *hej*

Datum: 16.08.16 10:17
avatar

Babko, tak to jsi ji musela dostat už hodně dlouho po utržení, když zbledla. Já měla cukety utržené určitě 14 dní a ani jedna nezměnila barvu, spíše anopak zelená barva ztmavla. Jenom jedna na jedné straně zežloutla, protože na ni svítilo slunce. Tak asi proto Ti nechutnala, už byla moc přezrálá. Nejlepší jsou cuketky malé, které nemají ještě vyvinutý jadřinec. Ty se chroupou jako okurky čerstvé. Jinak z těch větších dělám zelí. Ale čím větší cuketa, tím méně chutná. Mladou přidávám také do zeleninových polévek. Jako obalovanou ji teda nedělám nikdy, protože je taková bez chuti a je v ní hodně vody. Ona je to zelenina která vlastně opravdu žádnou chuť nemá. Jen ta mlaďoučká, tak maximálně 20- 25 cm dlouhá, tenká a tvrdá. Tak ta má trošku zvýrazněnou chuť za syrova. Letos mi začaly plodit jako první zelenina, tak jsem je jedla malé syrové, i se slupkou, trochu posolené a popeřené s domácí majonézou. (rozkrájené na proužky, samozřejmě i s jadřincem, protože není vyvinutý)

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 16.08.16 20:02
avatar

Já taky nemám ráda cukety (vadí mi tam to dýňové aroma - dýně taky moc nemusím). Něco jiného jsou třeba patizóny. :-D

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 17.08.16 07:20
avatar

Ildiko, patizony, to jsou taková jako ufo, létající talíře? Jaký je rozdíl mezi patizonem a cukínou? Proč vám příjde lepší? Co z ní děláte? *hej*


doplněno 17.08.16 15:49:

Ildiko, děkuji. ;)

Datum: 17.08.16 13:01
avatar

Ano, ano to jsou ony. :) Dá se z nich dělat úplně to stejné, co z cukety (obalovaná kolečka, karbanátky, z nastrouhaných a vyždímaných "barmboráky" apod. :-D ) A výhody oproti cuketě - no, u mě je to v prvé řadě to, že vůbec a ani trochu nejsou cítit po dýni, jako by to ani nebyla příbuzná zelenina. Mají tak příjemnou chuť, že je klidně jím syrové. Také nejsou ani zdaleka takové mokré jako cukety; strukturou spíš připomínají hutnější brambory. Výhodou též je, že mají jen maličký semeník, který tím pádem zabírá minimum místa a lehce se odstraňuje.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 17.08.16 16:00

no vidíte co člověk to jiná chuť ,mně zas patizony nechutnají*smich*

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 17.08.16 16:35
avatar

A cukety nebo dýně ano? Možná je to tak, že kdo nemá rád klasické dýně, má rád patizóny - a naopak. :-D

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 12.08.16 11:02

Babko a taková nahrubo nastrouhaná cuketa, uvařená stejně jako fazolové lusky na paprice a na smetaně... mňááám. Jinak my jsme darované obří cukety rozkrájeli a šoupli do mrazáku a vařilo se až později.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 12.08.16 11:25

Cukety pěstujeme na zahradě ve velkém, největší úspěch má vždycky krémová polévka.

větší cuketa, 3 brambory nakrájené na kostičky, 1 zakysaná smetana, jedna malá cibule, bylinky podle chuti, troška soli

-všechno uvařit, pokud nechcete kousky tak pomixovat

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 15.08.16 07:26
avatar

Slíbila jsem, že napíšu, jak moje cuketa dopadla. V sobotu jsem ji usmažila jako řízek. Tož, bylo to dobré a s tatarkou i dost jedlé. V neděli byl nákyp, podle receptů, které jste mi dali. Dala jsem strouhaný sýr do i nahoru, kousek nakrájené šunky, vejce, bylinky, česnek, dohustila krupičkou. Nákyp naskočil a byl i velice dobrý. Ale jen na jedno jídlo. Ještě tam kousek mám, ale bojím se, že ho, ikdyž strašně nerada, vyhodím. Nevím proč, ale budu ho určitě v ledničce chvíli překládat z místa na místo a nakonec ho stejně nebudu jíst. *zed* Bezva a kvalitní suroviny, výsledek lepší, než jsem předpokládala, ale to jedno jídlo úplně stačilo.

Děkuji za recepty všem. :)


doplněno 15.08.16 16:01:

Dodnes jsem nejedla čaj s mlékem a sojové maso. Jinak naprosto všechno. A teď na ten seznam přidávám cukínu. A přitom mi nic neudělala. *sok*

Datum: 15.08.16 08:01

Hezký den- myslím, že nemá cenu to přesouvat sem či tam - pokud Vás to neoslovilo, tak to vyhoďte.Je jasné,že každý nemáme rád stejné věci.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: dako®
Datum: 17.08.16 17:21
avatar

Je tu takových lákavých receptů, já též některé z nich vyzkouším, mám cuketu moc ráda. Nejčastěji ji dělám tak, že z cukety nakrojím kolečko-nedokrojím a druhé kolečko dokrojím. Vznikne prořízlé kolečko a do toho dám plátek tvrdého sýra a plátek anglické slaniny, nebo šunky, osolím, opepřím, obalím v trojobalu a smažím. :-P Příloha vařený brambor .

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.