Kvašáky a rychlokvašky

Od: Datum: 09.08.16 12:31 odpovědí: 5 změna: 11.08.16 08:06

Dobrý den,
máte nějaký oblíbený rodinný recept na kvašáky? Je vinný list důležitý?

díky


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Od: wamp®
Datum: 09.08.16 13:33
avatar

Dobrý den.

Mám,teď se doma zrovinka kvasí ;)

- Okurky omýt,propíchat vidličkou a dát do sklenic.

- Proložit koprem,višňovým listem a vinným listem.( Není nutné).

- Přidat celý pepř,nové koření a bobkový list.

- Zalít převařenou horkou vodou se solí ( 1 polévková lžíce na litr vody).

- Nahoru dát patičku chleba,urychlí kvašení.

- Za 3-4 dny jsou k jídlu.

Tenhle recept dělám léta a je výborný

Ohodnoceno: 4x
 
Datum: 09.08.16 19:03
avatar

Já jsem za loňské léto snědla 3 láhve kvašáků. Letos mám už jednu láhev. Já mám ráda jen: na dno láhve cca vinné listy a kopr. A totéž mezi 2. vrstvu. Svařená voda se solí, jen maličko jakoby přesolená, zalít. Kůrka chleba nahoru. A láhev na hluboký talíř, do rohu na desku kredence. Když jsem ji dala do tepla, nahoru na skříňku, kvašky díky té rychlosti, změkly. Když jsou dobře vykvašené a vysoce jedlé, vyliju všecko do dřezu, okurky opláchu a naskládám je do umělohmotné, vysoké krabice spolu s novým koprem, A zaliju novou, slanou, převařenou, ale vychladlou vodou. A dám je do ledničky. A pak ujídám! A mám žízeň jako dromedár! *hi* Paráda!

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 10.08.16 07:53
avatar

Okurky propíchám vidličkou. Propíchané jsou kvašáky, nepropíchané jsou močáky. Na to pozor, plete se to.

Svařím vodu s cukrem a solí. Cukru trochu - od oka, soli 2 lžičky na litr vody. Vlažným nálevem pak zalévám /ne horkým!/

Prokládám koprem, vinným a višňovým listem. Někde se radí i dubové listí, to jsem zatím nezkoušela. Nedávám žádné divoké koření, bobkový list ani česnek. Jen několik koleček křenu. Tu patku chleba pro lepší kvašení jsem zkoušela, je to s tím dobré.

Zhruba za 5 dní, či za týden je to jedlé. Vyndám ven ze soudku, vytahám listy, přecedím ten lák a dám i s okurkami do menší láhve. Uchovám v chladném špajzu, pak se jen chodí s miskou a odebírá se.

Léto budiž pochváleno! *slunce* Jaga.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 10.08.16 19:33
avatar

Takto jsem to zkoušela několikrát a nikdy nemám kvašáky tak dobré a hlavně křupavoučké jako se prodávají na tržišti, čím to je, díky za radu

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 11.08.16 08:06
avatar

Ajo, to máte pravdu. Kvašky dělávala maminka ve velikém kamenném hrnci, dělávám je já, ve sklenici a nikdy nejsou tak pevné a přitom křehké, jako ty od prodejců. Mi občas, ve stejné sklenici, některé změknou a ve slupce je téměř tekutina a některé ne.. Někdy uvnitř, jakoby vyschly a mají dutinu. Není to solí, není to rychlostí s jako vykvasí. Nepřišla jsem na to, čím to je. A dělávám je snad už 45 let.*sok*

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.