Sušené houby

Od: Datum: 03.08.16 13:37 odpovědí: 9 změna: 04.08.16 06:47

dobrý den , možná jsem nasušila mezi hřiby, hřib satan, raději jsem ho dnes vybrala, nemůže se mi něco stát, když je pak uvařím? díky eva


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 03.08.16 13:41
avatar

nezkoušela jsem to, ale četla jsem, že při tepelné úpravě apoň 30 min. by měl být poživatelný bez problému - uvidíme, co poradí zkušenější rádci...


doplněno 03.08.16 13:58:

našla jsem satana - je to on?

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 03.08.16 13:45

Mě by docela zajímalo čemu říkáte satan a hlavně jak jste jej dokázala vybrat z ostatních sušených hub.

Ohodnoceno: 1x
 
Od: evsimkova
Datum: 03.08.16 17:27

tmavě hnědý klobouk, vespos temně červený,noha modrala, mezi světlými hřiby tmavý byl dobře vidět, nohy nesuším

Datum: 03.08.16 19:39

podle tohoto popisu to není ani satan ani žlučník,ale spíš jedlý hřib kovář http://www.houbareni.cz/houba.php?id=14

Sbírejte jen to co spolehlivě znáte,mohlo by se Vám to vymstít.

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 03.08.16 14:07

Často se jako satan označuje tzv hořčák - hřib žlučník, který najdete podstatně častěji. Byl to určitě satan?

Po satanu budete mít při nedostatečné tepelné úpravě otravu, hořčák vás otráví taky, protože zničí chuť celého jídla.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 03.08.16 16:19
avatar

Ba druhou stranu jeho pronikavá chuť vyloučí otraavu zdravotní.

Jinak, pokud vím, na karlštejnsku satana běžně jedí

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 03.08.16 17:57
avatar

Ať je to satan nebo horčák, já bych to teda nejedla.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 03.08.16 18:27
avatar

Zdravím. Evo, podle vašeho popisu houby bych tipla, že to nebyl satan, ale hřib kovář nebo koloděj. Mrkněte tady: http://zkraceno.cz/qgt17 :) Ida

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 04.08.16 06:47
avatar

Satana jste našla velice těžko. Roste velmi zřídka, je poměrně vzácný, hlavně roste na vápencovém podloží.

Asi jste našla hřiba žlučového /někdy také hřib žlučák, žlučník/. Nestane se Vám nic, ale jídlo bude nepoživatelné, příšerně hořké. Vyhodit to asi budete muset všechno. I maličký kousek žlučáku zničí celý kastrol jídla. A všechny kousíčky ze sušené směsi zaručeně nevyberete.

Příště raději ochutnávejte hned v lese, pokud se Vám něco nebude zdát. Rozhodně se po něm ale neotrávíte.

Pokud noha modrá, mohl by to být hřib kovář, nebo koloděj, rozdíl je hlavně v síťce na nožce. Oba jedlé a chutné. Oba krásně do červena zbarvené /červené rourky/.

Modrá i poměrně vzácný hřib medotrpký. Našla jsem ho před pár dny u fotbalového hřiště. Věděla jsem, s kým mám tu čest, rostou tam občas pod duby. Tak jsem si zajela domů pro foťák. Po mém návratu tam už nebyl. Kruciš! Sníst ho stejně nikdo nemohl, proč to tedy ti lidé nenechají růst? *bzum* Jaga.

Ohodnoceno: 1x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.