Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
nejsem žádný velký znalec kávy, ale dosud jsem si myslel, že kvalitní kávová zrna by měla mít pokud možno všechna stejnou barvu. Žádné spálené, co nejméně úlomků apd. Ale našel jsem PR článek, kde jsou zrna barevná jak karneval.
Tak jak to je?
Ta káva z obrázku je shit. To je hodně špatná, nejlevnější káva. Tak 10 až 20 bodů ze 100. Je to ta nejlevnější káva. Ty špičkové kávy, od takových 75-80 bodů nahoru jsou opravdu ručně přebírané. Aby bylo zrnko jako zrnko. Pak taky stojí 10dkg od 250kč výše. A to nehovořím o těch 90-95ti bodových. Kde je kilo za 10.000kč a víc.
Ad PR. Nesmíte věřit všemu. Ani těm fotkám. Když mi kdysi člověk, který nakupuje kávu přímo na farmách v Jižní americe vyprávěl o vlivu dodržení teploty a času pražení na výslednou kvalitu, a pak vám jedna z reklam na kafe v TV je schopná říci, že díky dvojnásobné době pražení je káva lepší, tak máte chuť TV vypnout.
Mám zkušenost, že ta větší světlejší zrna jsou z Arabiky. Ta má jemnější chuť. Ta menší tmavá jsou Robusta. Ta dává sílu, ostrost chuti. Zpravidla se obě míchají v různém poměru. Převažuje Arabica. Třeba 80 : 20. Já mám ráda jemnější kafe, tak si kupuji 100% Arabicu. I zde jsou obrovské rozdíly. Je dobré zkoušet značky, dát na reference. Jenže pokaždé je to trochu jinak. Prostě jedna a tatáž káva má najednou jinou chuť, než loni. Skoro podezdřívám výrobce, že nejdřív navnadí na dobré kafe, ale po čase kvalita klesne.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.