Nejste přihlášen/a.
Poraďte, prosím. Udělala jsem dětem višňovou šťávu za studena a začala mi kvasit. Je mi ji líto vyhodit, nejde z ní udělat víno? Mám 6 l tekutiny - obsahuje lisovanou šťávu z 3 kg višní, 3 kg cukru a 3 l převařené vody + kyselinu citronovou. Co s tím? Přelít do demižonu, kvasinky, kvasnou zátku a na slunce s tím? Na jak dlouho? Nikdy jsem nevyráběla, poraďte. Jde to vůbec? A jaký je přesný postup? Děkuji Katka
Naopak, do stínu a chladu a po týdnu ochutnat. Popíjet můžete hned, je to vlastně burčák a později "rychlé špunty". Jak přestane kvasit, slít a sedlinu pryč, tak se "víno" postupně vyčistí. Nemusíte vymýšlet kvasnice ani kvasnou zátku, když to začalo samo kvasit, máte dobrý poměr kyselin, cukru a šťávy Potíž je, co s tím dál. Ukončit kvasný proces včas (jinak to bude samý alkohol a žádný cukr) vyžaduje síru, pasterizaci nebo mrazák. Dobrou chuť.
My takové mírně zkvašené šťávy pijeme doma běžně - jsou moc dobré. Buď je kvasíme pomocí koupených kvasinek, anebo se to povede "samo do sebe", jako ve vašem případě. Ochutnejte šťávu, jestli se tam nenamnožilo něco nekalého (pokud je chuť dobrá, nic tomu není) a můžete pít už teď. Víno by z toho také určitě šlo udělat - záleží, kolik toho máte. Na slunce bych to nestavěla - při vysokých teplotách při kvašení unikají ze šťávy aromatické látky.
Tady jsem našla jeden užitečný odkaz - lk22.sweb.cz/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.