Nejste přihlášen/a.
Ahojky, poradíte? Kolem nás jsou půl km pásy malin, lemucí potok. Lidé z vesnice už ani na maliny nechodí, mě je to líto a už zase mám v lednici 4 l malinové šťávy bez semínek. Co s ní? Sirupů a marmelády mám snad na dvě generace Za jakýkoliv nápad děkuje Uška
P.S. Manželovi dám zákaz sběru, já se z té kuchyně snad v létě nevyhrabu ( v předsíni mám kýbl borůvek).
Uško, já bílek nedávám.
Na sorbet je potřeba ale i celé rozmixované maliny, jelikož vše dělám od oka zkusím cca co a kolik. 1/2 kg malin, 1l šťávy, šťáva z jednoho citronu, cukr podle chuti (dávám jemný krystal asi 2-4 lžíce). Rozmíchat a dát do mrazáku na 30 min, pak znovu promíchat a zase mrazák, před podáváním nechat venku asi 5 min. Já nemívám tolik malin a tak šťávu dávám půl na půl s rybízem.
Ještě bych si dala koktejl, malinová šťáva, 1zakysaná smetana, dolít mléko a v mixéru pomíchat.
Když to nezamícháte, bude to prostě zmrzlé na kost
a nebude to sorbet.
Dobrý den, kdybych věděl přesně jak (našel bych si recept), tak bych z malinové šťávy udělal chutný malinový likér. Jinak, pokud nespotřebujete nebo nerozdáte či neprodáte, budete za čas malinovou (zkaženou) šťávu zřejmě vylévat (za stálého míchání) do WC. Snad není povinnost zpracovat celou úrodu a tvořit zásoby jako pro regiment vojáků . Zdravím!
P.S. Možná by šla udělat z kupované vodky i vodka malinová.
uska - možná by sladká malinová šťáva šla použít i jako lepidlo na tapety nebo na výrobu mucholapky .
uska - no, snad Vás alespoň má doplňující rada pobavila, když už ji (nevím proč) nepovažujete za radu zde nejlepší .
Marečku - dobrý nápad, ale já bych nedokázala jít do restaurace nebo kamkoliv a něco nabídnout k prodeji.
Bene - likéry nemám ráda, to raději nefalšovanou slivovičku a uznáte, že z malin nejde udělat. U nás se nic nevyhodí, při návštěvách dětí s rodinami vyfasují výrobky a přestěhují je do svých špajzek ve městech. Děkuji za snahu pomoct. Dnes udělen manželovi zákaz sběru malin
Liduš - sorbet neznám, nemůžete mi prozradit Váš odzkoušený recept. Našla jsem nějaké recepty a dokonce se syrovým bílkem, brrr.
Malinová šťáva se Vám v láhvích kazit nebude, vydrží klidně rok, i déle. Vzpomínám, když jsem byla jako dítě nemocná, na tu hustou rudou malinovou šťávu, z které mi babička dělávala nápoje. Ta chuť lesních malin se nezapomene!
Já nemám nic, kromě šťávy a džemu z višní. Borůvky prý letos byly. Ale před pár lety, když jsem na nich byla, nebyl shodou okolností právě v lese nikdo /pokaždé předtím tam bylo dost ženských/ a mě tam přišel obtěžovat chlap. Zdaleka jsem ještě neměla nasbíráno a musela jsem vyklidit pole. Manžel od té doby nechce, abych na ně chodila, jít se mnou nemá kdo.
A maliny? Ty u nás buď zaschly, nebo byly zplanýrované. Pokud jich pár je, jsou takové maličké, s černými tečkami. To ke sběru neláká, mají asi nějakou nemoc.
Jak ráda bych si k Vám zajela na chutné dary přírody! Ale jak znám život, bude to určitě nejmíň 200 i víc km od Pardubic. Jako ta paní Benule, která mě zve na lišky do Krušných hor!
Zavářejte, každý rok není stejný, může se stát, že příští rok ovoce nebude a Vy budete mít dostatek chutných výrobků z letoška. Jaga.
Moje babička dělala z ovoce domácí víno. Bylo sladké, výborné. Takže ovoce do demižonu, přidat cukr a nechat kvasit.Po prvním kvašení stočit, přidat kvasinky , dát bublák a nechat kvasit podruhé. Nebo poslat manžela na maliny znova a pokud nasbírá alespoň 250 litrů, vypálí vám to v pálenici. A pokud to nepijete, tak to lehce prodáte. Já také sbírám švestky na zahradě a po vykvašení dávám pálit. Ale nepiji to, tak to hned v té pálenici prodám.
Zdar všem, návrhů už padlo dost, mě napadlo vyrobit si, jen tak pro legraci, ocet. Nebo, pokud se ještě vleze, tak do mražáku v malých petkách a nebo zmrzlina, nanuky. Ať se daří!
Děkuji vám za nápady, od každého jsem si vzala trošku, už je vše zpracované kromě Benova lepidla na mucholapky / vy šprýmaři jeden. Nejde vás ohodnotit všechny, pouze mohu 3x a bylo by to nespravedlivé obodovat jen někoho. Díky Uška
Liduš, děkuji, tak jsem se ukecala ješětě na jednu dávku a zkusím podle vás. Jen mi nejde do hlavy proč po částečném zmrazení se to musí zamíchat?
Bene, pobavil jste nás . Manžel byl nadčený, že může donést ještě jeden kbelík a na otázku - co z toho budeš vyrábět - jsem odpověděla: Benovu mucholapku Nepochopil, ale přeložila jsem mu to do češtiny.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.