Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chci se zeptat někoho zkušenějšího, letos poprvé zavařujeme okurky v zavařovacím hrnci. Když vyndáme první várku, musíme vodu opět ochladit a zahřívat znovu, nebo můžeme vložit do té horké od předchozí várky a vlastně je tam nechat jen tem požadovaný počet minut. Děkuji všem za přínosné odpovědi
Připravím si sklenice,okurky,víčka a nálev.Receptů je fůra.Umyté sklenice připravím,na dno nakrájím dvě kolečka cibule,několik koleček mrkve,kousek kopru,čtyři zrna pepře,jedno nové koření a malou lžičku hořčičného semínka.Pak do sklenice naskládám co nejtěsněji okurky.Malé těsně na sebe,velké i nakrájím na plátky.Pak vše zaleju nálevem 1 cm od hrdla a zavíčkuji.Šroubovací víčko neutahuji,jen volně.Vložím do mikrovlnky,podložím talířem,aby vyvařený nálev netekl do MW. Nastavím asi 5 min(počkám,až obsah začne vařit) Pak sklenici vyjmu ,utáhnu v rukavicích víčko a otočím víčkem na stůl.Za hodinu mám hotovo 7 - 10 sklenic.
JABRAKA
Vyndáte první várku a ihned vložíte druhou.Nic nechlaďte, nic nepraskne. Musíte počkat až se vyrovná teplota vody a obsahu lahví, hrnec dá zřejmě vědět, že je požadovaná teplota pro zavařování a ponecháte požadovanou dobu zavářet. Okurky dělám na 80 stupňů 20 minut.
Ne.Teplota vody by měla být stejná jako je teplota uvnitř sklenic s okurkami.Tzn.,že studená.Já je vždy nechávám projít pouze varem.Jen tak docílíte krásně křupavých okurek.
Mrkněte se : ezavarovani.cz/...
Já se vždycky bojím, že sklínky prasknou, tak té horké uliju a přidám studené. Včera jsem ulila trochu a trochu dolila studené, ale stejně voda byla horká. Dopadlo to dobře.
Wamp, to povídání je moc fajn, ale já jsem z domku, kdy jsme mívali opravdu stovky zavařenin a okurek nakládaných i sterilizovaných. Nebyl Jar a myčky, mylo se, já vlasteně ani nevím v čem. V sodě? Nepamatuji, že by okurky byly měkké. Jen kvašáky. Hodně lidí zavařuje v troubě nebo v mikrovlnce. Okurky jsou hodně odolné. A když je dobrý nálev, povedou se vždycky. Ikdyž se dával celofán místo víčka. Tak si přemýšlím, kdo ví, jestli by šly zavařit kvašáky. Já je miluji a můžu je v létě i v zimě.
Jednou jsem v pračce, ve sklepě paneláku, zavařovala třešně, v pračce. Asi 40 sklenic. Pračka byla s plynovými hořáky a s teploměrem. Vytáhla jsem buben a sklínky narovnala dovnitř. To bylo v době, kdy se jedly zavařeniny často. Dnes už ne. Moji mladí je nemusí a pro sebe zavařím, když se dorvu k levnějšímu ovoci. Teď jsem se dostala ke stromu, s bezva žlutými, slaďoučkými mirabelkami. 20 skleniček už si hoví ve spížce. Kamarád zavařuje v troubě. Říkal, že když okurky změní barvu, troubu vypne a nechá 5 minut. Na lince, na útěrce obrátí dnem nahoru. A hotovo.
Zavařovat v myčce se bojím. Když začne oplachovat studenou vodou, sklínky neprasknou?
Wamp, príma príma. Vyzkouším. Bude to o nervy, ale když to tak jistě tvrdíte, uvěřím. Bude to pro mě pohodlnější, šoupnout třeba 3 skleničky do myčky, než nahřívat celý zavařovák. Ještě se těším na rajčata. Ty nakrájím a našlapu do skleniček bez ničeho, jen tak. Pak pod maso, do polívky nebo jen tak, na pánvi vysmahnout šťávu a vklepnout vajíčko, sůl, pepř. Príma večeře. A švestky, ty já také můžu. Občas se stane, že ze švestkové šťávy se stane bezva sulcík.
Léto je príma!
Wamp, ahááá, ocet! Já je, po vykvašení vyklopím do dřezu, opláchnu a naskládám do větší umělhmotné krabice s koprem. A zaliju převařenou, studenou slanou vodou. A dám do ledničky dolů. Občas i tak začnou znovu kvasit. Ten ocet, ten by měl zabrániot novénu kvasnému procesu, po němž okurky změknou, zhadrovatí. Vida! Děkuji vám i tatínkovi.
Ildika, já jsem ve staré školní zahradě před několika lety objevila několik mirabelek, které opadávaly a nikdo o ně nestál. Posbírala jsem pod jednou, žlutou, a při jiném zavařování jsem udělala několik skleniček. Byly úžasné. Lepší, než čerstvé. Voňavé, plné chutí. A tak jsem, za ty roky dohnala techniku.zavařování, k dokonalosti. 2,5 lžic cukru na skleničku. Nesvařuji vodu s cukrem. Nasypu na dno, kápnu vodu, aby cukr nezabíral místo, nasypu ovoce a zaliju studenou vodou. Nenervuji se, jestli mi nálev pochybí nebo zůstane. Na té zahradě jsou ještě takové podlouhlé a taky kulaté mirabelky, ikdyž dozrají, jsou kyselé a trpké. Jakoby bez chuti a vůně.
Až se zima zeptá. . .
Babičko, a nemáte ty mirabelky po zavaření kyselé? Já mám právě s nimi tu zkušenost, že jsou to pěkné potvůrky. I když jsou za syrova sladké doslova jako med, po zavaření jsou tak kyselé, že jsou samotné až nepoživatelné (a to říkám já, která si na kyselé věci potrpím ). Dobré tedy jsou třeba v tvarohové buchtě, v žemlovce nebo rýžovém nákypu - právě kvůli té kyselosti. Píšu proto, že si pochvalujete, jak jsou slaďoučké - aby vás to potom nepřekvapilo... Ale možná jste to už zkoušela a počítáte s tím.
Jojo, bude to tak. Tady chodí dědeček s vozíkem, na opačné straně silnice a ty špendlíky-mirabelky sbírá na nějakou pálenku. Nevím, jestli na slivovici nebo meruňkovici. Ale ten "můj" strom ještě neobjevil.
ildiko, mamka mela po zavaření mirabelky vždy sladké...mirabelky rostou na stromě a ty špendlíky na takových keřích, tak jestli fakt nemáte špendlíky, ale jestli máte klasický strom, tak by to mely být mirabelky a ty jsou sladké, ale jesti záleží na odrůdě, to nevím
rod také na další várku vodu trošku zchladím, též se bojím, aby sklenky neprdly...
nečekám, ale přileju kapku studené vody
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.