Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Zavařování, chladit předchozí horkou vodu?

Od: rod24* odpovědí: 19 změna:

Dobrý den, chci se zeptat někoho zkušenějšího, letos poprvé zavařujeme okurky v zavařovacím hrnci. Když vyndáme první várku, musíme vodu opět ochladit a zahřívat znovu, nebo můžeme vložit do té horké od předchozí várky a vlastně je tam nechat jen tem požadovaný počet minut. Děkuji všem za přínosné odpovědi

 

 

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

jabraka*
hodnocení

1x

Připravím si sklenice,okurky,víčka a nálev.Receptů je fůra.Umyté sklenice připravím,na dno nakrájím dvě kolečka cibule,několik koleček mrkve,kousek kopru,čtyři zrna pepře,jedno nové koření a malou lžičku hořčičného semínka.Pak do sklenice naskládám co nejtěsněji okurky.Malé těsně na sebe,velké i nakrájím na plátky.Pak vše zaleju nálevem 1 cm od hrdla a zavíčkuji.Šroubovací víčko neutahuji,jen volně.Vložím do mikrovlnky,podložím talířem,aby vyvařený nálev netekl do MW. Nastavím asi 5 min(počkám,až obsah začne vařit) Pak sklenici vyjmu ,utáhnu v rukavicích víčko a otočím víčkem na stůl.Za hodinu mám hotovo 7 - 10 sklenic.

JABRAKA

Vyndáte první várku a ihned vložíte druhou.Nic nechlaďte, nic nepraskne. Musíte počkat až se vyrovná teplota vody a obsahu lahví, hrnec dá zřejmě vědět, že je požadovaná teplota pro zavařování a ponecháte požadovanou dobu zavářet. Okurky dělám na 80 stupňů 20 minut.

A to to nejiskří, když je na sklenici víčko z kovu? Nebo to už u dnešních mikrovlnek neplatí?

 

 

ladinpraha*
hodnocení

0x
Nechat a davat do horke.

Ne.Teplota vody by měla být stejná jako je teplota uvnitř sklenic s okurkami.Tzn.,že studená.Já je vždy nechávám projít pouze varem.Jen tak docílíte krásně křupavých okurek.

Mrkněte se : ezavarovani.cz/...

 

hodnocení

0x
avatar babkazov

Já se vždycky bojím, že sklínky prasknou, tak té horké uliju a přidám studené. :-D Včera jsem ulila trochu a trochu dolila studené, ale stejně voda byla horká. Dopadlo to dobře.


doplněno 30.07.16 12:14:

Wamp, to povídání je moc fajn, ale já jsem z domku, kdy jsme mívali opravdu stovky zavařenin a okurek nakládaných i sterilizovaných. Nebyl Jar a myčky, mylo se, já vlasteně ani nevím v čem. V sodě? Nepamatuji, že by okurky byly měkké. Jen kvašáky. Hodně lidí zavařuje v troubě nebo v mikrovlnce. Okurky jsou hodně odolné. A když je dobrý nálev, povedou se vždycky. Ikdyž se dával celofán místo víčka. :-D Tak si přemýšlím, kdo ví, jestli by šly zavařit kvašáky. Já je miluji a můžu je v létě i v zimě.


doplněno 30.07.16 17:00:

Jednou jsem v pračce, ve sklepě paneláku, zavařovala třešně, v pračce. Asi 40 sklenic. Pračka byla s plynovými hořáky a s teploměrem. Vytáhla jsem buben a sklínky narovnala dovnitř. To bylo v době, kdy se jedly zavařeniny často. Dnes už ne. Moji mladí je nemusí a pro sebe zavařím, když se dorvu k levnějšímu ovoci. Teď jsem se dostala ke stromu, s bezva žlutými, slaďoučkými mirabelkami. 20 skleniček už si hoví ve spížce. *vtip* Kamarád zavařuje v troubě. Říkal, že když okurky změní barvu, troubu vypne a nechá 5 minut. Na lince, na útěrce obrátí dnem nahoru. A hotovo. ;) Zavařovat v myčce se bojím. Když začne oplachovat studenou vodou, sklínky neprasknou?

Babčo,také zavařuji v myčce.
Ale,momentálně a to nevím vlastně proč,jsem je prdla do hrnce :-D
Nechávám je opravdu jenom projít varem.
Dělám to tak léta a všichni po mých okurkách mlaskají.
To se nechlubím,je to fakt.
Ještě tam přidávám samozřejmě cibuli,mrkev a kopr.
Kvašáky dělávám sporadicky.
O jejich zavařování nepřemýšlejte,nejde to,bohužel.
Mirabelky,to jsou ty žluté,štavnaté slívy,že?
Tak ty jsme mívali na zahradě také.
Utloukla bych se po
nich.Děláte mi chutě :-D
---
Sklenice v myčce neprasknou,nebojte a zkuste !
Na mou duši,na psí uši,na kočičí svědomí :-D

Wamp, príma príma. Vyzkouším. Bude to o nervy, ale když to tak jistě tvrdíte, uvěřím. Bude to pro mě pohodlnější, šoupnout třeba 3 skleničky do myčky, než nahřívat celý zavařovák. ;)Ještě se těším na rajčata. Ty nakrájím a našlapu do skleniček bez ničeho, jen tak. Pak pod maso, do polívky nebo jen tak, na pánvi vysmahnout šťávu a vklepnout vajíčko, sůl, pepř. Príma večeře. A švestky, ty já také můžu. Občas se stane, že ze švestkové šťávy se stane bezva sulcík. :) Léto je príma!

Babčo,opravdu se nebojte.Mám to vyzkoušené ;)
Co se týče rajčat,tak těch máme letos kvantum.Krásné,zdravé plody.
Zatím je baštíme jenom tak a do salátu s okurkami a paprikami.
Chystám se po úplném dozrání na rajčatový protlak,protože minule mně bylo strašně zle z toho koupeného !
Četla jsem na netu testy a tam jsem nestačila zírat.
Kromě chemie tam dávají z valné většiny pouze rajčata shnilá a plesnivá *blee*
Také miluji léto.
Sice si musím více plánovat čas,kterého moc nemám,ale mám príma muže,který tyhle BIO dobrůtky absolutně zbožňuje,tak mi také pomáhá ;)
----
Mám pro Vás super zprávičku !
Právě jsem se dozvěděla od tatínka,že ty kvašáky lze uchovat a baštit třeba i v zimě.
Když už je máte hotové,tak dejte zhruba do té tří a půl litrové,plné sklenice dvě lžíce octa a uzavřete.
Tím zarazíte další kvašení *ua*

Wamp, ahááá, ocet! Já je, po vykvašení vyklopím do dřezu, opláchnu a naskládám do větší umělhmotné krabice s koprem. A zaliju převařenou, studenou slanou vodou. A dám do ledničky dolů. Občas i tak začnou znovu kvasit. Ten ocet, ten by měl zabrániot novénu kvasnému procesu, po němž okurky změknou, zhadrovatí. Vida! Děkuji vám i tatínkovi. *pusa*

Ildika, já jsem ve staré školní zahradě před několika lety objevila několik mirabelek, které opadávaly a nikdo o ně nestál. Posbírala jsem pod jednou, žlutou, a při jiném zavařování jsem udělala několik skleniček. Byly úžasné. Lepší, než čerstvé. Voňavé, plné chutí. A tak jsem, za ty roky dohnala techniku.zavařování, k dokonalosti. 2,5 lžic cukru na skleničku. Nesvařuji vodu s cukrem. Nasypu na dno, kápnu vodu, aby cukr nezabíral místo, nasypu ovoce a zaliju studenou vodou. Nenervuji se, jestli mi nálev pochybí nebo zůstane. :) Na té zahradě jsou ještě takové podlouhlé a taky kulaté mirabelky, ikdyž dozrají, jsou kyselé a trpké. Jakoby bez chuti a vůně. :-D Až se zima zeptá. . .

Babičko, a nemáte ty mirabelky po zavaření kyselé? Já mám právě s nimi tu zkušenost, že jsou to pěkné potvůrky. I když jsou za syrova sladké doslova jako med, po zavaření jsou tak kyselé, že jsou samotné až nepoživatelné (a to říkám já, která si na kyselé věci potrpím :-D). Dobré tedy jsou třeba v tvarohové buchtě, v žemlovce nebo rýžovém nákypu - právě kvůli té kyselosti. Píšu proto, že si pochvalujete, jak jsou slaďoučké - aby vás to potom nepřekvapilo... Ale možná jste to už zkoušela a počítáte s tím. :)

S mirabelkama je ten problém že se zaměňují se žlutými špendlíky. Nějak se to prý od sebe pozná podle toho jak jdou od pecky. Špendlíky jsou opravdu po tepelné úpravě šíleně kyselé. Marmeláda z nich je výborná na promazání do dortů protože je i v těstě výrazná a dodá na chuti. Jinak z nich děláme jen šťávu,kde je ta kyselost taky výhodou. A mimochodem...když se některý rok opravdu urodí, je z nichtakova meruňkovice, že ji z meruněk nikdy neuděláte :)

Jojo, bude to tak. Tady chodí dědeček s vozíkem, na opačné straně silnice a ty špendlíky-mirabelky sbírá na nějakou pálenku. Nevím, jestli na slivovici nebo meruňkovici. Ale ten "můj" strom ještě neobjevil. :-D

ildiko, mamka mela po zavaření mirabelky vždy sladké...mirabelky rostou na stromě a ty špendlíky na takových keřích, tak jestli fakt nemáte špendlíky, ale jestli máte klasický strom, tak by to mely být mirabelky a ty jsou sladké, ale jesti záleží na odrůdě, to nevím :)

 

hodnocení

0x

bez obav hned do té horké dělal jsem před dvěma tydny cca 200 sklenic a kdybych to měl vždy chladit nebo měnit tak to místo třech dnů dělám tejden nebo vyliju hromadu vody do kanálu a nepočítám propálenou energii a děláme to tak co pamatuju a to už je něco skenic a ani jedny nebyli jak blato

 

hodnocení

0x

Okurky, od loňska, zavařuji v mikrovlnce a letos jsem v ní zavařila i višně. Už jinak zavařovat nechci, je to nejjednodušší, asi stejně rychlé a bez práce. Dá se zavařovat i po jedné sklenici denně a to je chvilka. Třeba okurky ze skleníku, když jich mám málo.

 

hodnocení

0x
avatar maky

rod také na další várku vodu trošku zchladím, též se bojím, aby sklenky neprdly...;)


doplněno 12.08.16 09:17:

nečekám, ale přileju kapku studené vody*jasne*

 

asd1
hodnocení

0x

Nechladíme, rovnou to horké. Občas to ale rupne,hlavně starší sklenice, většinou upadne dno. Ca jedna z 500 sklenic.

Čekat na vychladnutí je nesmysl, to by se zavařovalo týden...

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]