Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak přestat kojit

Od: rosalindaaa* odpovědí: 12 změna:

Dobrý den, potřebovala bych prosím nutně poradit , synovi je už 16.měsíců a stále kojíme, je zvyklý u prsa usínat - po obědě i večer a přes den pije také často, je to malý závislák. Nevadilo by mi to,ale mám už hrozně pokousané bradavky, každé kojení je už pro mě utrpením. Zkoušela jsem ho odstavit, ale hrozně se vztekal a brečel a já na to neměla srdce mu to mléko zas nedat. Jak ho mám šetrně odstavit? Dudlík ani sunar nechce, děkuji za rady...

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Já si myslím, že tohle, co popisujete, tomu se už snad ani kojení nedá říkat. Kojení, jako zdroj nasycení. Tak to myslím. Pro malého je kojení jako dobrůtka, příjemnost. Zvláště pak při usínání. Nepije, jen si hraje, cucne si, kousne, užívá si. Nejen prsu, ale hlavně tepla a blízkosti vás. Je to chvilka úžasně příjemné intimity. Budete to muset řešit jako závislost. *houpy*Asi si nejsem jistá, jak. Ale já bych začala tím, že bych ho chovala a tulila bez prsu. Pomalu, z toho rituálu couvala. Raději bez zlomu, bez rychlého odmítnutí. Když se odnaučuje dudlík, bývá to složité. Jenže u vás se nejedná o kus gumy. ;) Dudlík mé malé spapal pejsek. Hodila ho na zem a cizí pes ho odnesl. A byl klid. Byla to úsměvná historka.

hodnocení

1x

Dosud jste připravená obětovat se pro blaho svého dítěte - a nebo možná pro to, co si Vaše dítě vydupe (záleží na úhlu pohledu). Odstavujte, až to budete opravdu cítit, že už mu ten prs dát opravdu nemůžete. Do té doby si asi budete muset povzdechnout a zatnout zuby. Až nastane ten čas, kdy z Vás synek vycítí, že to fakt nejde, tak to pochopí.

Nemůžete synka dát na víkend (nebo i déle) k rodičům, sestře, kamarádce? Občas pomůže delší odloučení... jeden můj "půjčený" chlapeček to měl podobně, ale bylo mu jen 8 měsíců. Brečel, úzkosti, hysteráky, jenže máma byla každý den na 4 hodiny pryč a nakonec musel usnout bez toho prsu. Šlo to pomalu, nejdřív přestal vyžadovat cucnutí sem-tam, pak i krmení (dostával pořádnou večeři ode mě) a ještě nějakou dobu u prsu usínal večer...

pb®
hodnocení

1x
To je to dlouhodobé kojení až do věku, kdy si dítě začne uvědomovat samo sebe. Syna jsem cíleně odstavila v 11ti měsících. Ovšem on znal i lahvičku, protože jsem líná matka co není ochotna obětovat vše dítěti. Odstavení bylo velmi postupné a bezproblémové. Ke konci už jsem kojila jen ráno a večer, pak jen večer, ráno byla flaška a už jen z jednoho prsa. Pak jsem jeden večer dala jen flašku, druhý ještě naposledy nakojila a bylo po kojení. Celou dobu jsem kojila přes klobouček, bylo mi to příjemnější a také jsem se tím vyhnula zmasakrování bradavek i když zuby vyrostly synovi už v 5ti měsících. A protože od narození byl zvyklý jen na plast, nebyl problém kdykoliv vyměnit kojení za flašku. Taky jsem se řídila radou dětské doktorky, nenechat se ocumlávat a když dítě nesaje ale jen cumlá, nekojit. Obávám se, že bez řevu se to už neobejde. Postupně snižujte četnost kojení a obrňte se trpělivostí. Přes den už nekojit, jen ráno a večer, pak jen večer a pak už vůbec i za cenu řevu. Ale musíte na to být připravená sama, tvorba mléka se musí postupně snižovat, abyste si nezpůsobila zánět.
doplněno 28.07.16 05:35: Ještě bych doplnila. Vám dítě po kojení usíná 2x denně bez vyčištění zubů? Víte že laktóza přispívá ke zvýšené kazivosti zubů? A kdo má zkažené mléčné, bude mít zkažené i trvalé zuby? Po obědě ještě jakž takž, ale cukr a bakterie působící na měkkou sklovinu mléčného chrupu 10-12 hodin přes noc už dokážou napáchat hodně škody.
rosalindaaa*
hodnocení

Jelikož se budí v noci každé dvě hodiny , tak mu opravdu pokaždé zuby nečistím, a ze zkušenosti vím, že kazivost zubů už je daná , takže to zas nehraje takovou roli, navíc podle zubařky stačí zoubky aspon otřít třeba plenkou...

lucie*

rosalindaaa-taky jsem přemýšlela čím jim čistit zuby,když by se prý mělo a zubní pastu do nich cpát nechci.Bio pasty jsem objevila zatím jen pálivé,takže občas jim dám takový ten náprstek se štětinama a čistí si je "na sucho"sami.Taky jsem četla,že stačí jen vodou a náprstkem nebo plenkou,prostě otřít ten plak.

pb®
Tak buzení v noci každé 2 hodiny je v tomhle věku už zlozvyk. Takhle staré dítě rozhodně nepotřebuje kojit v noci co 2 hodiny. Tohle měla u dítěte kolegyně, jenže začala pracovat a nedalo se to. Tak si prostě vyhradila víkend, kdy byla připravena na to, že nebude spát. Prostě mléko nedala, jen pohladila, že je u něj. Za dva dny už dítě spalo celou noc a pít nevyžadovalo. Něco jiného je nechat řvát kojence a batole. Takhle se nemůžete vyspat vy ani dítě.

iv®
hodnocení

0x
Zdravím. Já prestavala kojit když bylo dceři 22 měsíců. Už to dál nešlo, doslova mě vysavala. Pomohlo mi zalepit bradavky náplastí. Malá pít chtěla ale pochopila že má mamka bolistku a prsa se nedockala. Po pár dnech už to ani nezkusila. Chce to trpělivost a silné nervy.

hodnocení

0x

Ze zprostředkovaných zkušeností - snižte frekvenci o jednou denně méně a tak postupně. Ano bude vřískat a brečet, ale údělem rodičů je nepodlehnout. Naopak, pokud si zvykne, že vřískáním něčeho dosáhne, bude to později zneužívat a bude z něj rozmazlený spratek.

hodnocení

0x

Nejlépe je začít s odstavováním, když měsíc "couvá", jinými slovy mezi úplńkem a novem.

sica

Taky nechápu tohle dlouhodobé kojení přes 1 rok, když má dítě už zuby, asi já má na kousání a má se přejít na normální stravu

postupně.

Já jsem přestala postupně, po půl roce, přikrmování, polévky, atd., odstavení bez problémů.

lucie*
hodnocení

0x

My takový problém nemáme ,zkoušeli jsme kojit,ale vadilo to mi a přešli jsme na odsávané mlíko z lahvičku.Tudíž není problém s lahvičkama,pjou bez problému.Přiznám se nejsem propagátor kojení a tak dlouho bych dítě už vůbec nesnesla,ale je to každého věc a hlavně jak jsou spokojení matka i dítě.Stejné je to i s návykem usínat s prsem v puse,ale opět říkám,je to každého věc co je mu příjemné a jaká má systém.

V porodnici jsem měla na pokoji i druhorodičky a shodovaly se,že u druhého to budou kombinovat.Kojení+odsávané z lahve,ať se naučí obojí a nemá problém.Takže být Vámi,tak třeba zkuste i odsávat a dávat mu jej i z lahvičky.Jak tady zaznělo,nebýt doma a šoupnout mu lahvičku,jak doma jste ,občas prso,ať není odstaven rovnou...a postupně už jen z lahvičky.

¨Ti moji mají jedenáct měsícú a vztekat se umí dobře,takže pevné nervy bude to boj.My zavedli od narození pevný řád ve všem(jídlo,spaní,cvičení) a vyhovujem jim to,vše šlape...ale vím jak jsou naštvaní když se "vykolejí a není v ten danný čas co má být.

hodnocení

0x

Láska dítěte k matce a opačně, to je takové malé, nádherné tajemství. Je to závislost, krásná závislost. Ale někdy je v ní kapku patologie. Takové jako diktátorství. Nevím jak to přesně popsat, snad jen škaredým slovem, maninčák. Je to malé dítě, vím, mladší batole se separačními úzkostmi, ale to dumlání prsu naznačuje něco, co neumím popsat, ale vím, že je to chyba.;) Poklikejte si a pohledejte něco o mladším batoleti.

doplněno 28.07.16 11:00:

Tohle je zajímavé, když přeskáčete reklamy: slideserve.com/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]