Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co víc s černým rybízem?

Od: blesik® odpovědí: 22 změna:

Šťávy a džemy mám od loňska, zatím jsem udělala jen dřeň do forem na nanuky, víno nepijem, trochu bdám do mrazáku, ale nemám místo, tak co s ním?

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, udělejte kompot - je výborný (lepší je dát více cukru). Udělejte malé skleničky a potom kombinujte při konzumaci třeba s hruškovým kompotem. Zdravím!

doplněno 21.07.16 09:35:

blesik - pokud máte nadúrodu černého rybízu, tak můžete i rozdat (v rodině či sousedům). A také není nutné spotřebovat vše. Při sklizni si vybírat jen lepší plody (zbytek ponechat ptactvu). Jinak, nezkoušel jsem to, ale možná by šel i nasušit (jako borůvky).

hodnocení

Chtělo by to ty hrušky! Dají se koupit, ale nechci si ke vší té práci, co mám, ještě přidávat hruškový kompot, stačí, co musím zpracovat i bez něj a moc rybízu bych do něj nespotřebovala. Ale díky za radu.

hodnocení

2x

Moje tchýně a pak můj muž dělávali skvělou věc. Byla to velmi hustá šťáva z černého rybízu. Z láhve na mléko se špatně dostávala, ale dodnes nechápů, proč ji nedávali do skleniček od marmelád, tatarky a tak. Dávali jsme ji do čaje, do vody a byla úžasná. Byly v ní kousky toho rybízu a zrníčka a celé to vypadalo jako řidší, napůl tekutý aspik. Trošku mi to připomínalo "vareňje"které dělávala ruská kamarádka.

doplněno 21.07.16 06:59:

Vareňje milujemeovoce.cz/...

Na netu najdete spoustu receptů a videí na tuto dobrotu

hodnocení

Jestli to nebyla ta dřeň, nebo jenom oslazený rozmixovaný rybíz, Dřeň se liší jen tím, že tam přijde trošku vody. Ale nakonec se dá využít stejně. Možná by to bylo řešení, zavařit to do malých skleniček. Taky mně to napadlo, ale říkala jsem si, co potom s tím, jak to konzumovat. Do čaje mně to nenapadlo, i když dělám někdy i pečený čaj. Ale rybízu je hodně, nemůžu takhle zavařit všechno, co dál?

hodnocení

0x

Třeba zmrzlinu? Ta se dá udělat i z té dřeně. Já ji dělám celkem často, jak se trochu oteplí, a nejlepší je právě s ovocem. *slunce*

hodnocení

Na tu zmrzku můžu použít právě tu dřeň. Mně jde o to, jak uchovat co nejvíce úrody, když mrazák je plný.

host*
hodnocení

0x

Do mrazáku se dobře ukládá v obdélníkových krabičkách od margarínu (jako od ramy nebo frisanu apod) nebo pomazánek s víčkem. Mražený černý rybíz se dá výborně použít například na dno misek s piškoty a zalít horkým pudingem. Například.

Výborná je i jednodruhová nebo i míchaná rybízová marmeláda. Někdo to má rád hladké bez peciček a komu pecičky nevadí, tak i hrubější jam s pecičkami. Otázka je jaký je rozdíl mezi mameládou a jamem (džemem), což nevím, jen tuším, že jedno je úplně hladké a druhé i s kousky podrceného nebo i celého ovoce, ale to už je mimo otázku tazatelky.

Další možnost je jíst ho ihned čerstvý z keříku, z ruky do pusy.

hodnocení

Dávám do mrazáku v mikrot. sáčcích, zatočím a zplacatím, pro úsporu místa. Džem je s kousky ovoce, marmeláda je šmelc. Jíst ho ovnou z keříku? Myslím, že to už někdy napadlo i mně! Zvládnout se to nedá, brzy bude usychat a opadá. Ale díky za každou radu.

sebod*

blesík. Nejdříve si odpověz na základní otázku. Spotřebuji to vůbec? Mám plno známých. kteří celé léto nedělají nic jiného, než že do úmoru zavařují. Nedostanou se na koupaliště, na výlet, nikam... Na podzim mají všechny volné prostory v domě naládované marmeládamy, kompoty atd. Do mrazáku se jim nevejde ani maličký nanuk, jak je narvaný... No a za rok na jaře většinu toho nanosí k popelnicím, pač to nikdo nejí.. Ale v létě už zase ve velkém zavařují *zed* No, jen moje úvaha.

hodnocení

Sebod - No to jsem přesně já! Dost Býků to tak má, že se cítí v bezpečí, když sedí na zásobách, plně si to uvědomuji, proto jsem letos už nedělala džemy a šťávy, ani ty dcera nechce, prý pijí vodu.

sebod*

Blesík. No, já jsem teda vyléčená bejčice *smich*. Kdysi jsem taky takhle blbla, všem nutila kompoty, marmelády. Naštěstí jsem se z toho velice záhy vyléčila. Takže teď se zeptám, jestli někdo něco chce - a podle toho udělám pár skleniček. A jsme spokojeni všichni. Znám toriž hodně moc maminek (babiček), které zavařují ve velkém, potom to vnutí dětem. Ty se v lepším případě pokusí rozdat to dál a v tom horším to rovnou vyhodí.

hodnocení

Takhle to dělám s mámou! Všecko, co je jí líto vyhodit mi nacpe, protože má pocit menší ztráty a já to chápu, doma to většinou vyhodím do popelnice, ale ona je spokojená, že věci nepřišly vniveč.

hm*

Proč to nesníte? Přestal bych nosit domů sajrajty z obchodů a baštil bych domácí.

Já bych ho rozdala kamarádkám, sousedkám, známým...Pro Vás je třeba 20 kilo zbytečně moc, ale můžete udělat radost 10 ženským, když dáte každé 2 kila rybízu. Samozřejmě, nejdřív si oddělit pro sebe. V rámci výměnného obchodu Vám zase ty kamarádky za to třeba dají něco, co zase Vám chybí - třeba pár vajíček, třešně, houby...

Kdybych já rozdávala černý rybíz, chtěla bych za to na revanš jenom jedno - ZABÍJAČKU! *smich**palec*Co s nějakým ovocem! Jitrnice je jitrnice! A domácí obzvlášť. Jaga.

hodnocení

Ha,ha! Takové kamarádky bych taky potřebovalka! Nikdo nic nechce i bez výměny, dokonce ani okurky a rajčata. Každý má maminku se skleníkem a zahradou, nebo to vlastní osobně. Dokonce moje vl. dcera dostává od tchýně a mně potom odmítne, že ještě má. To jen já musela vždycky všechno kupovat, než jsme měli zahradu. Co bych za ten přísun dala! Dokonce ani nájemníci nemají zájem, zadarmo! A sousedi mají svého dost na zahradě. Jedině jít snad na trh! Okurky jsem už omezila na dvě, nakládačky taky a ještě hadovky nestačíme ujíst, tak kjdyž zežloutnou, vyhazuji.

hm*
hodnocení

0x

A další mrazák? Třeba menší?

hodnocení

Letos by pomohl, ale to je u mně cesta do pekel, zachvíli bych v něm taky neměla místo!

sebod*

hm. A na co další mražák, když se to nespotřebuje? *zed*

lidus*
hodnocení

0x

Blešíku, výborné jsou kynuté knedlíky s černým rybízem, (nezapomeňte přisladit) posypané tvarohem. Většinu ovoce rozdám a máte pravdu, moc nikdo nic nechce, zvláště ne když řeknu přijeď si natrhat. Ještě tak mošt z jablek, ten není problém rozdat.

hodnocení

Tak knedlíky by mně tedy nenapadly, pro tu specifickou chuť černého rybízu. Ale když říkáte, že jsou dobré, tak vyzkouším. Díky za radu.

pohanka*
hodnocení

0x

Zkuste udělat černorybízové čatný.

Minulý rok jsem dělala rajčatové /z divokých žlutých rajčat/, angreštové, broskvové, jablkové, a co dům dal /zahrada/.

Mám ráda pikantní a ostré, tak se zázvorem schilli papričkami apod.

Vše jsem snědla a rozdala pěkně ozdobené.

Letos již mám špendlíkové /nějaké ranné/ a z letních jablek, uteklo mi rebarborové, to jsem nevěděla, že se i z toho dělá.

Recept nedávám, je jich plno na netu a já si ještě vymýšlím a dávám tam něco od oka.

K masu, sekané, uzenému, uzenině místo hořčice, nebo jen tak na chlebě s máslem, nebo i k rýži a bramborám, bramborovým plackám.

Pokud je hodně pikantní, stačí jenom trochu.

Uležené je po 3 měsících. Mě třeba to jablkové se zázvorem hned nechutnalo, ale po rozležení bylo výborné.

hodnocení

Dobrý nápad, to můžu. Ale asi jen pro sebe, manžel takové věci nejí. Zkusím.Díky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]