Nejste přihlášen/a.
Letos se nám urodilo docela dost černého rybízu, takže po výrobě džemu, sirupu (a trochu do mrazáku) nám ještě zbyde cca. 5kg. Napadlo mě zkusit si vyrobit trochu domácího vína z černého rybízu. Máte prosím někdo osvědčené recepty / návod? Děkuji.
recept sice nemám, jen si pamatuji, že babička víno dělala z černého a červeného, ale poměr též nevím.
Vyrobit víno není žádný problém.Potřebujeme získat asi 10 % alkohol.Do kvasné nádoby dáme směs ovoce a vody 1:10.Doplníme 1 dílem cukru.a sáčkem vinných kvasinek včetně živné soli pro kvasinky..Ty jsou nezbytné,protože divoké kvasinky ze vzduchu neumí zkvasit víno více,jako 8 % alkoholu a kvašení je pomalejší.Kromě toho se obvykle s nimi vyskytují i kvasinky octové.Nechtěli bychom tedy,aby obsah zoctovatěl.Kvašení probíha asi 6 týdnů při teplotě 18 st C.Tektý obsah se stáhne hadičkou do čisté nádoby a nechá usadit od kvasinek.Ty lze oddělit a po proprání usušit a použít příště.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.