Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Zavařování vs zavřeniny

Od: maky® odpovědí: 28 změna:
avatar maky

Letoś se chystám vyzkoušet novou metodu a ráda bych věděla, jestli už ji někdo zkoušel.Ovoce jde rovnou ze stromu či keře do skleniček a pevně zašroubujeme, má vydržet hodně dlouho jako čerstvé, což ukáže čas.

 

 

28 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

hodnocení

2x
avatar minda

no toto! vyhledala jsem "zavřeniny" na netu, a prý by to opravdu mělo fungovat, zajimavé... ovoce se musí trhat přímo do skleničky, zdravé, a uzavřít do 15 min - pak by si mělo uchovat jakési své ochranné látky a nezkazit se... vyzkoušejte, maky, a uvidí se... :)


doplněno 17.07.16 19:33:

maky, dočetla jsem se, že by se to právě umývat nemělo...

hodnocení

mindo vyzkouším, ale nemám jasno s tím omytím ovoce, nejlepší by to bylo ihned po dešti, jako je to dnes, ale ty špendlíky potřebují ještě týden...ale zkouška proběhne :-D

 

hodnocení

2x
avatar zolik

Moje babička tak kdysi uchovávala citrony.Každý zvlášť zavřela do sklenice.No ale ale občas se nějaký citron skazil.Já tak ochovávám kvasnice,takto zavřené ve sklenici vydrží hodně dlouho.

 

ben®
hodnocení

0x
avatar ben

Dobrý den, dejte odkaz, kde je tato metoda více popsána. Zatím tomu rozumím tak, že si do zahrádky vezmu sklenici a víčko. Ze stromu utrhnu např. tři jablka - jedno s dírkou od červíka, druhé špinavé od prachu a to třetí s hovínkem od ptáčka. Vložím je do připravené sklenice a zavíčkuji. A mám co? Kompot? Bylo by to úžasné, ale asi dost revoluční. Zdravím!


doplněno 17.07.16 18:22:

maky - já nevěřím už nyní . Snad bych uvěřil vákuu, podchlazení a temnu.

hodnocení

nic víc nic míň...takto mi to přišlo emailem, na zahradě dozrávají jakésy "špendlíky", na nich to vyzkouším a za rok napíšu, jaký je výsledek. Nemá z toho být kompot, ale stále čerstvé ovoce...otevřete skleničku, ovoce omejete a sníte...dokud nevyzkouším, tak neuvěřím :-D

Budete psát daleko dřív než za rok. Shnilé špendlíky nemusíte mít ve sklenici tak dlouho.

sss*

Bude z toho bez zavaření i bez vody jen směs čeho si. Špendlíky se k tomu vůbec nehodí. Spíše tvrší ovoce. Jen tak mimochodem, to zase někdo vynalezl, co bylo vynalezeno. Takhle jsme již dávno v mém mládí tímto způsobem zavařovali nastrouhaný jabka na štrůdl. Bez vody atd... Nic nového v tom nevidím.

Jenže Vy jste to zavařovali. On to chce jen tak za studena zavřít do sklenice.

hodnocení

bene za rok pošlu foto ...*smich*,,,,,,tedy toho ovoce, ne svoji :-D

ben®

Dobrý den, tak jsem studoval a prý to funguje. Ovšem, ovoce má být zcela perfektní a má být do sklenice umístěno do pěti minut od sklizně. Takže, skutečně si vzít ty sklenice na zahrádku a ovoce dobře vybírat a dobře zavíčkovat. Potom tam prý probíhá fermentace a cukr se mění na alkohol - ovoce potom není sladké, ale alkoholické. Jestli si na to vzpomenu, tak si také "zavřu"jedno krásné jablko. Zdravím!

P.S. To jablko bude fajn na Silvestra .


doplněno 17.07.16 19:27:

hauserova.blog.idnes.cz/...

hodnocení

bene tak vám přeji hezký jablkový novoroční přípitek *tanec*

 

hodnocení

0x

Proč tomu říkáte zavařování? A proč metoda?
Je to asi tak chytré, jako když nedojedenou svačinu vrátíte do krabičky a za půl roku ji dojíte.

 

72mona3*
hodnocení

0x
Také nevěřím. Do týdne tam bude plíseň. Po roce ovocná mumie ;) M.
doplněno 17.07.16 19:07: Možná to bude jako Alky v tulení kůži. *smich*
Fermentace?
sss*

Opravdu to jde, ale bez umytí a zavaření to nejde. Jen to někdo napsal napůl...*hej*

jofa*

Nastrouhaný křen ve skleničce takto vydrží. Ale to asi není nic nového.

rv*

Lískové ořechy tak taky fungujou.

majsterjoe*

Liskové ořechy nemají tolik vlhkosti, která by mohla způsobit plíseň.

To je i odpověď na otázku jestli ovoce umývat.

 

hodnocení

jofa, ted jsem koukala na netu, říká se tomu ZAVŘENINY.

Dobrý den. Maky, mrkněte do odkazu. Tam to paní zkoušela a píše, že ji to zklamalo. To ovoce zkvasí.. civilizace2.blog.cz/...

hodnocení

kapkanadeje možná mne to fakt zklame, možná záleží jak které ovoce, za tu zkoušku nic nedám...pekné jahody bych na to neobětovala :)

 

hodnocení

0x

A v čem se to liší od ovoce spadlého pod strom?

 

alusska*
hodnocení

0x
Verte neverte, ale funguje to. Nedavno jsem se s tim setkala u kamarádky.
Tresne vypeckovala a naplacato natlacila do skleničky od přesnídávky. A to tak, ze uplne vrchovate. Az tak, ze to musela pri zavirani vicka zatlacovat. To je vse. Pak to uz jen dala do spajzu.
Udelala tak 30 skleniček a vsechny vydrzely bez hniloby.
Par sklenek mi dala a třešně byly chutne a stavnate.
Nikdy bych tomu nevěřila, kdybych to nevidela na vlastni oci.
hodnocení

alusska to je i pro mne překvapení, škoda, že už máme po třešních, vlastně se tam musí nacpat do 15 minut, takže kupované určitě ne. -Díky za návod :)

alusska*
Rado se stalo.
Proc do 15 minut? :)
hodnocení

je to v návodu na netu...aby z ovoce nic nevyprchalo...:)

Věříte, že většina případů botulismu je ze špatně zavařeného ovoce?


doplněno 17.07.16 21:06:

Vyrábějí ho anaerobní bakterie běžné v půdě. Je jim vcelku jedno, co žerou. Klobásy (uzeniny obecně) si dnes doma dělá málokdo a když, tak dodržuje pravidla. S ovocem a zeleninou se ovšem dělají všelijaké hloupůstky. Jak se můžeme dočíst i v různých poradnách, že ...

hodnocení

*sok* ra252 sem myslela, že se mu říká klobásový jed *blee* je to možné i v ovoci?

majsterjoe*

Ano je to možné, v ovoci i zelenině.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]