Zavařování vs zavřeniny

Od: Datum: 17.07.16 16:54 odpovědí: 28 změna: 17.07.16 21:56
avatar

Letoś se chystám vyzkoušet novou metodu a ráda bych věděla, jestli už ji někdo zkoušel.Ovoce jde rovnou ze stromu či keře do skleniček a pevně zašroubujeme, má vydržet hodně dlouho jako čerstvé, což ukáže čas.


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Od: ben®
Datum: 17.07.16 18:11
avatar

Dobrý den, dejte odkaz, kde je tato metoda více popsána. Zatím tomu rozumím tak, že si do zahrádky vezmu sklenici a víčko. Ze stromu utrhnu např. tři jablka - jedno s dírkou od červíka, druhé špinavé od prachu a to třetí s hovínkem od ptáčka. Vložím je do připravené sklenice a zavíčkuji. A mám co? Kompot? Bylo by to úžasné, ale asi dost revoluční. Zdravím!


doplněno 17.07.16 18:22:

maky - já nevěřím už nyní . Snad bych uvěřil vákuu, podchlazení a temnu.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: maky®
Datum: 17.07.16 18:17
avatar

nic víc nic míň...takto mi to přišlo emailem, na zahradě dozrávají jakésy "špendlíky", na nich to vyzkouším a za rok napíšu, jaký je výsledek. Nemá z toho být kompot, ale stále čerstvé ovoce...otevřete skleničku, ovoce omejete a sníte...dokud nevyzkouším, tak neuvěřím :-D

Datum: 17.07.16 18:25

Budete psát daleko dřív než za rok. Shnilé špendlíky nemusíte mít ve sklenici tak dlouho.

Ohodnoceno: 3x
 
Od: sss*
Datum: 17.07.16 18:32

Bude z toho bez zavaření i bez vody jen směs čeho si. Špendlíky se k tomu vůbec nehodí. Spíše tvrší ovoce. Jen tak mimochodem, to zase někdo vynalezl, co bylo vynalezeno. Takhle jsme již dávno v mém mládí tímto způsobem zavařovali nastrouhaný jabka na štrůdl. Bez vody atd... Nic nového v tom nevidím.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 17.07.16 18:34

Jenže Vy jste to zavařovali. On to chce jen tak za studena zavřít do sklenice.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: maky®
Datum: 17.07.16 19:02
avatar

bene za rok pošlu foto ...*smich*,,,,,,tedy toho ovoce, ne svoji :-D

Od: ben®
Datum: 17.07.16 19:09
avatar

Dobrý den, tak jsem studoval a prý to funguje. Ovšem, ovoce má být zcela perfektní a má být do sklenice umístěno do pěti minut od sklizně. Takže, skutečně si vzít ty sklenice na zahrádku a ovoce dobře vybírat a dobře zavíčkovat. Potom tam prý probíhá fermentace a cukr se mění na alkohol - ovoce potom není sladké, ale alkoholické. Jestli si na to vzpomenu, tak si také "zavřu" jedno krásné jablko. Zdravím!

P.S. To jablko bude fajn na Silvestra .


doplněno 17.07.16 19:27:

http://hauserova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=468043

Ohodnoceno: 0x
 
Od: maky®
Datum: 17.07.16 21:45
avatar

bene tak vám přeji hezký jablkový novoroční přípitek *tanec*

Datum: 17.07.16 18:27

Proč tomu říkáte zavařování? A proč metoda?
Je to asi tak chytré, jako když nedojedenou svačinu vrátíte do krabičky a za půl roku ji dojíte.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 17.07.16 18:28
avatar
Také nevěřím. Do týdne tam bude plíseň. Po roce ovocná mumie ;) M.
doplněno 17.07.16 19:07: Možná to bude jako Alky v tulení kůži. *smich*
Fermentace?
Ohodnoceno: 0x
 
Od: sss*
Datum: 17.07.16 18:34

Opravdu to jde, ale bez umytí a zavaření to nejde. Jen to někdo napsal napůl...*hej*

Ohodnoceno: 0x
 
Od: jofa®
Datum: 17.07.16 18:35

Nastrouhaný křen ve skleničce takto vydrží. Ale to asi není nic nového.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: maky®
Datum: 17.07.16 18:52
avatar

jofa, ted jsem koukala na netu, říká se tomu ZAVŘENINY.

Datum: 17.07.16 19:20
avatar

Dobrý den. Maky, mrkněte do odkazu. Tam to paní zkoušela a píše, že ji to zklamalo. To ovoce zkvasí..http://civilizace2.blog.cz/1510/zavreniny

Ohodnoceno: 0x
 
Od: maky®
Datum: 17.07.16 19:31
avatar

kapkanadeje možná mne to fakt zklame, možná záleží jak které ovoce, za tu zkoušku nic nedám...pekné jahody bych na to neobětovala :)

Od: rv
Datum: 17.07.16 19:22

Lískové ořechy tak taky fungujou.

Ohodnoceno: 3x
 
Datum: 17.07.16 21:56
avatar

Liskové ořechy nemají tolik vlhkosti, která by mohla způsobit plíseň.

To je i odpověď na otázku jestli ovoce umývat.

Ohodnoceno: 0x
 

 

Datum: 17.07.16 18:53

A v čem se to liší od ovoce spadlého pod strom?

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 17.07.16 19:11
avatar

no toto! vyhledala jsem "zavřeniny" na netu, a prý by to opravdu mělo fungovat, zajimavé... ovoce se musí trhat přímo do skleničky, zdravé, a uzavřít do 15 min - pak by si mělo uchovat jakési své ochranné látky a nezkazit se... vyzkoušejte, maky, a uvidí se... :)


doplněno 17.07.16 19:33:

maky, dočetla jsem se, že by se to právě umývat nemělo...

Ohodnoceno: 2x
 
Od: maky®
Datum: 17.07.16 19:26
avatar

mindo vyzkouším, ale nemám jasno s tím omytím ovoce, nejlepší by to bylo ihned po dešti, jako je to dnes, ale ty špendlíky potřebují ještě týden...ale zkouška proběhne :-D

Datum: 17.07.16 19:19
avatar

Moje babička tak kdysi uchovávala citrony.Každý zvlášť zavřela do sklenice.No ale ale občas se nějaký citron skazil.Já tak ochovávám kvasnice,takto zavřené ve sklenici vydrží hodně dlouho.

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 17.07.16 19:53
avatar
Verte neverte, ale funguje to. Nedavno jsem se s tim setkala u kamarádky.
Tresne vypeckovala a naplacato natlacila do skleničky od přesnídávky. A to tak, ze uplne vrchovate. Az tak, ze to musela pri zavirani vicka zatlacovat. To je vse. Pak to uz jen dala do spajzu.
Udelala tak 30 skleniček a vsechny vydrzely bez hniloby.
Par sklenek mi dala a třešně byly chutne a stavnate.
Nikdy bych tomu nevěřila, kdybych to nevidela na vlastni oci.
Ohodnoceno: 0x
 
Od: maky®
Datum: 17.07.16 20:08
avatar

alusska to je i pro mne překvapení, škoda, že už máme po třešních, vlastně se tam musí nacpat do 15 minut, takže kupované určitě ne. -Díky za návod :)

Datum: 17.07.16 20:19
avatar
Rado se stalo.
Proc do 15 minut? :)
Ohodnoceno: 0x
 
Od: maky®
Datum: 17.07.16 20:31
avatar

je to v návodu na netu...aby z ovoce nic nevyprchalo...:)

Datum: 17.07.16 20:12

Věříte, že většina případů botulismu je ze špatně zavařeného ovoce?


doplněno 17.07.16 21:06:

Vyrábějí ho anaerobní bakterie běžné v půdě. Je jim vcelku jedno, co žerou. Klobásy (uzeniny obecně) si dnes doma dělá málokdo a když, tak dodržuje pravidla. S ovocem a zeleninou se ovšem dělají všelijaké hloupůstky. Jak se můžeme dočíst i v různých poradnách, že ...

Ohodnoceno: 0x
 
Od: maky®
Datum: 17.07.16 20:42
avatar

*sok* ra252 sem myslela, že se mu říká klobásový jed *blee* je to možné i v ovoci?

Datum: 17.07.16 21:07
avatar

Ano je to možné, v ovoci i zelenině.

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.