Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Šťáva z višní

Od: babajaga® odpovědí: 10 změna:

Dobrý den,

mám letos možnost zpracovat větší množství višní. Marmeládu už mám. Průběžně dělám kynuté buchty "honzovky" s víšněmi a se skořicí, kompoty dělat nechci.

Uvažovala jsem o šťávě. Hledala jsem v receptech na netu. Dost mě ale zklamalay. Co radí?

1/ višně roztlouct i s peckami! *ee*, potom cedit. Jaký to má smysl, vážně nevím.

2/ višně vypeckovat, vařit s cukrem, lít do láhví. Žádné cezení ani mixování, takže tam jsou i ty svrchní slupky a kousky dužiny.To potom ale není šťáva, spíš rozblemcaný kompot.

3/ recept se mi zpočátku líbil - vypeckovat, přecedit, ale: na 1 kg čisté šťávy dát 1,70 cukru. *sok* To mi nepřipadá jako šťáva, ale jako samotný cukr oživený trochou višní.

Máte nějaký dobrý recept na šťávu z višní?

A pokud by byl i recept na DIA šťávu, byla bych ještě radši. Jenže to asi nepůjde, ten cukr to ovoce drží a čím ho nahradit? To nevím.:(

Předem dík, pokud se se mnou podělíte o své recepty. *slunce*Jaga.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

2x

Babčo.

Višně dám do skleněné mísy,nechám 6- 10min povařit(podle výkonu MW)

Višně pustí šťávu a ta se přecedí sítkem,nebo plátýnkem-.Přidá se 1:1 cukr a sirup je hotov.Pak jej ve sklenicích pod víčkem steriluji.

JABRAKA

albatros498022*
hodnocení

0x

Když jsem se dostalk více višním tak jsem je nadlal do 3lt sklenic přidal pár hřebíčků a vanilku něco cukru a zalil vodkou a nechal pěkně louhovat. Výsledek do bré pití a i kompot.

hodnocení

Věřím, že je to dobrota. Ale manžel má už 9 let za sebou Želiv - úspěšně! *palec* Tak se podobným receptům vyhýbám. A i když by mi třeba někdy sklenička vína přišla k chuti, nic takového doma nemáme. Na co ho zbytečně pokoušet?

Navíc, Ta legendární Želiv už asi 5 let neexistuje. Budova léčebny je prázdná a chátrá - nebyly peníze. Takže dneska už by ani neměl kam jít. Ale lepší, že to nepotřebuje!

Takže i když tato griotčička nemusí být vůbec špatná, pokoušet to opravdu nebudu. Přesto dík. :) Jaga.

jago - ted jsem si rozšířila obzor, totiž jsem nechápala, co je to Želiv . - nyní už, chápu, Šla jsem guglovat, co to vlastně znamená, ale píšete, že léčebna již neexistuje, tak jsem zase o neco chytřejší :) a dobře, že to manželovi pomohlo *slunce*višně jsou dobrota, jako díte jsem milovala kompoty,

hodnocení

0x

Chápu váš postoj k alkoholu ale třeba víno z višní jde udělat s obsahem 0-0-nic a je výborné. Na "hopsinkouvé pití" stačí nechat kvasit týden až 10 dnů, pak se musí kvašení zastavit oxidem siřičitým. Stojí to za hřích a je to velmi prospěšné pro zdraví.

rv*
hodnocení

0x

Používáme parní odšťavňovač - nejméně práce.

Taky ho mám na půdě, ale hliníkový! Bojím se, abych z hliníku ještě víc nezblbla.

hodnocení

Všem vám pěkně děkuji.

Nakonec jsem použila radu od Jabraky s tím, že místo MT jsem to rozvařila klasicky na sporáku. Měla jsem hodně višní a v MT, v tom malém prostoru, bych to vařila ještě teď. Šťáva je krásně tmavá a hustá. Snad mi trošku do vody neublíží, vzhledem k tomu diabetu.

Také jsem si udělala džem, koupila jsem si od Labety želírovací cukr pro diabetiky. Cukr to neobsahuje žádný, jen fruktózu. Tak tady výčitky svědomí nemám. A nádherně mi to houstlo.

A kdyby mi pan Wlezley dal recept na to višňové víno bez alkoholu, zkusila bych i to. Višně letos nemají konce, je jich spousta. Díky - Jaga. *placni*

Dnes jsem si domů přinesla nový odšťavovací hrnec, z nerezu a je u něj návod na šťávy. Překvapilo mně, že na 5 Kg višní jen 400 g cukru. Vznikne asi3 - 3,7 l šťávy. Toho cukru je fantasticky málo, jen aby se to nekazilo. Ale když to uvádí výrobce? Co myslíte? Kdo hrnec máte, kolik cukru dáváte?

duha*
hodnocení

0x

vylisovat štávu skoro uvést do varu přidat kyselinu citronovou a vychladit dát do misek a do mrazáku výborná dřen a osvěžení jo a žádnej cukr je to trochu kyselý ale osvěžující

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]