Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Proč obrátit sklenice s džemem po uvaření

Od: postcd® odpovědí: 10 změna:
všude píší že obrátit, ale nikdo nepíše proč, do sklenic naliji džem rybízový a nechám vychladnout

 

 

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

jabraka*
hodnocení

3x

Horká sklenice a její obsah musí vychladnout a vytvořit kondenzací par vakuum.Když víčko dokonale těsní,nemusela by se sklenice otáčet.Ale stačí nepatrná skulina a vzduch z okolí tam vnikne.Pak je možnost nákazy.Horký obsah sklenici utěsní,než vznikne silné vakuum a pak je těsnost už zaručena.Obzvlášť důležité je to při použití už použitých víček,když je nám líto je vyhodit.

JABRAKA

 

hodnocení

2x

Při ohřívání nebo plnění horké marmelády do sklenic se ohřeje i zbývající vzducg ve sklenici. Když zůstane sklenice s džemem víčkem nahoru, tak víčko rychle chladne a může se rozdílem teplot sklenice a víčka deformovat a tím netěsnit.

Když sklenici otočíš dnem vzhůru, tak váha sklenice tlačí na víčko + víčko chládne pomaleji, protože je ohřívané džemem + dnem, které je nahoře se nemůže dostat vzduch do sklenice + pomalejším chládnutím vzniká pomaleji podtlak ve sklenici a tím je sklo méně namáhané.

Toto jsou moje názory na pochody ve sklenici s džemem. Pokud je něco jinak, tak mne opravte.

 

hodnocení

0x

Aby se víčko pěkně teplem zatáhlo a nekazilo se to.

 

hodnocení

0x
avatar clayman

je potřeba prohřát celý objem sklenice vč vzduchu pod víčkem. Tím že se otočí se pojistí, že k tomu dojde. Někdo ale neotáčí a taky mu to funguje. Otáčím vždy na cca 5 minut.

 

ben®
hodnocení

0x
avatar ben

Dobrý den, je to šikovné řešení, protože váha sklenice (obsahu) tlačí na víčko a to potom lépe drží. Také se nemůže stát, že se při chladnutí víčko vyboulí a potom nemusí držet. Chce to rovnou plochu a nechat otočené třeba do rána (až je to zcela studené). Zdravím!


doplněno 08.07.16 19:49:

clayman - no, a vidíte. Desítky sklenic jsme takto otáčeli a vše bylo OK .

Cože? *smich* Víčko drží na principu podtlaku. A kde se tam vezme? Určitě ne tlakem obsahu sklenice na víčko. Ten spíš škodí, protože nedovolí rychlejší ochlazení...

 

figurek*
hodnocení

0x

to je přece prastará finta našich prababiček. Štěrbina mezi víčkem a sklenicí se rychleji a spolehlivěji uzavře. Nestane se, že by víčko podfouklo a do sklenice se dostal vzduch.

Otočením sklenice se horkou marmeládou vydezinfikuje část pod víčkem a víčko a i vzduch, který projde horkou marmeládou. Tím se zabrání zkažení marmelády. Při otočení zpět je horký vzduch pod víčkem a při jeho vychladnutí vznikne podtlak, který přicucne víčko k lahvi. Nějaké tlačení na víčko a podobné zmiňované věci nemají podle mne význam.

 

hodnocení

0x
avatar maky

když ještq nebyla tato víčka, mamka udélala džemy a povázala skleničky celofánem, pak je obrátila dnem nahoru a celovánly se krásně prohly, byly pekne přisáté a nic se nekazilo,

 

hodnocení

0x
avatar babkazov

Nejen džem, ale i kompoty, okurky, maso a zelenina se posterilizaci obracejí dnem nahoru. ;)

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]