Proč obrátit sklenice s džemem po uvaření

Od: Datum: 08.07.16 18:44 odpovědí: 10 změna: 10.07.16 06:13
všude píší že obrátit, ale nikdo nepíše proč, do sklenic naliji džem rybízový a nechám vychladnout
Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 08.07.16 18:49

Aby se víčko pěkně teplem zatáhlo a nekazilo se to.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 08.07.16 18:49
avatar

je potřeba prohřát celý objem sklenice vč vzduchu pod víčkem. Tím že se otočí se pojistí, že k tomu dojde. Někdo ale neotáčí a taky mu to funguje. Otáčím vždy na cca 5 minut.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: ben®
Datum: 08.07.16 19:35
avatar

Dobrý den, je to šikovné řešení, protože váha sklenice (obsahu) tlačí na víčko a to potom lépe drží. Také se nemůže stát, že se při chladnutí víčko vyboulí a potom nemusí držet. Chce to rovnou plochu a nechat otočené třeba do rána (až je to zcela studené). Zdravím!


doplněno 08.07.16 19:49:

clayman - no, a vidíte. Desítky sklenic jsme takto otáčeli a vše bylo OK .

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 08.07.16 19:44
avatar
Cože? *smich* Víčko drží na principu podtlaku. A kde se tam vezme? Určitě ne tlakem obsahu sklenice na víčko. Ten spíš škodí, protože nedovolí rychlejší ochlazení...
Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 08.07.16 19:49

Při ohřívání nebo plnění horké marmelády do sklenic se ohřeje i zbývající vzducg ve sklenici. Když zůstane sklenice s džemem víčkem nahoru, tak víčko rychle chladne a může se rozdílem teplot sklenice a víčka deformovat a tím netěsnit.

Když sklenici otočíš dnem vzhůru, tak váha sklenice tlačí na víčko + víčko chládne pomaleji, protože je ohřívané džemem + dnem, které je nahoře se nemůže dostat vzduch do sklenice + pomalejším chládnutím vzniká pomaleji podtlak ve sklenici a tím je sklo méně namáhané.

Toto jsou moje názory na pochody ve sklenici s džemem. Pokud je něco jinak, tak mne opravte.

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 09.07.16 09:08
avatar

to je přece prastará finta našich prababiček. Štěrbina mezi víčkem a sklenicí se rychleji a spolehlivěji uzavře. Nestane se, že by víčko podfouklo a do sklenice se dostal vzduch.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 09.07.16 09:56

Otočením sklenice se horkou marmeládou vydezinfikuje část pod víčkem a víčko a i vzduch, který projde horkou marmeládou. Tím se zabrání zkažení marmelády. Při otočení zpět je horký vzduch pod víčkem a při jeho vychladnutí vznikne podtlak, který přicucne víčko k lahvi. Nějaké tlačení na víčko a podobné zmiňované věci nemají podle mne význam.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 09.07.16 11:11
avatar

Horká sklenice a její obsah musí vychladnout a vytvořit kondenzací par vakuum.Když víčko dokonale těsní,nemusela by se sklenice otáčet.Ale stačí nepatrná skulina a vzduch z okolí tam vnikne.Pak je možnost nákazy.Horký obsah sklenici utěsní,než vznikne silné vakuum a pak je těsnost už zaručena.Obzvlášť důležité je to při použití už použitých víček,když je nám líto je vyhodit.

JABRAKA

Ohodnoceno: 3x
 
Od: maky®
Datum: 09.07.16 12:57
avatar

když ještq nebyla tato víčka, mamka udélala džemy a povázala skleničky celofánem, pak je obrátila dnem nahoru a celovánly se krásně prohly, byly pekne přisáté a nic se nekazilo,

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 10.07.16 06:13
avatar

Nejen džem, ale i kompoty, okurky, maso a zelenina se posterilizaci obracejí dnem nahoru. ;)

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.