Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přepuštěné máslo - Ghí

Od: sanyo* odpovědí: 18 změna:

Dnes v práci jsem si stáhl rady , návody a informace o přepuštěném másle, zvaném po indicku Ghí. Jsem překvapen,že zde není téměř žádná diskuse o tomto fenomenu, pouze pár informací, proto dávám k seznámení.., může to někoho velmi zaujmout... Máslo mimo jiné, velmi dlouho vydrží..

prozeny.cz/...

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

eulalie*
hodnocení

1x

Máslo přepouštěly už naše prababičky a nemusely znát ani to indické Ghí... Není to nic nového pod sluncem. Přečtěte si některé recepty od M.D. Rettigové z 1. poloviny 19. století.

hodnocení

1x

Jen poznámka:

"Ghí máslo" je sice přepuštěné máslo, ale přepuštěné máslo nemusí ještě být Ghí. Hlavní rozdíl je ten, že Ghí máslo je z jačího mléka (to budete asi těžko shánět). Další věc je, že "Ghí máslo" musíte vařit velmi pomalu a velmi dlouhou dobu (řádově hodiny). Jinak sice získáte přepuštěné máslo, které dlouho vydrží, ale není to pravé "Ghí".

Nebudu se dohadovat, ale Ghí je přečištěné máslo. Ano, musí se čistit hodně dlouho, záleží na množství.Nemusí být pouze z jačího mléka. U nás máme krávy a tak ho připravujeme z kravího. Jde o postup přípravy. V Egyptě se tomu říká "samma baladi", v Etiopii "niter kibebbeh" a tak dál, prostě jsme v Čechách a tak tomu říkáme přepuštěné máslo. A ano, musí se skutečně dlouho přepouštěť, neboli čistit. Když dodržíte postup, máte to slavné "ghí".

doplněno 29.06.16 21:19:

A určitě bych si s ním oči nemazala, není k tomu určené. Je to k jídlu. Je mi někdy až smutno z toho, co všechno lidé dokáží zpotvořit a využít, jako ta Vaše známá, která Vám doporučila i tím mazat oční víčka. Já bych jí za takovou radu kopla do prde.e.

coco

A da se to nekde koupit uz hotove? A kdyz tak kde? :)

doplněno 28.06.16 20:57:

Treba i to ceske prepustene maslo, co si nekteri delate doma..

sanyo*

no škoda, spíše jsem očekával příspěvky se zkušenostmi a jiné užitečné rady, než aby jste mi tady téměř vyčítali, že jsem to vůbec napsal, přesto děkuji všem.. , já osobně to nepotřebuji, dával jsem to jako tip pro čtenáře, kteří sem chodí..

Moje zkušenosti? Tak jo. Ghí máslo mi doporučila jedna moje kamarádka (tak trochu ezoterička) na mazání chronického zánětu očních víček. Hodinu jsem stál u sporáku a vyráběl ghí máslo. Vše proběhlo podle předpokladů. Pak jsem si s tím namazal víčka... *ee* No zjednoduším to: celé dopoledne jsem nemohl pořádně otevřít oči, jak to bylo nepříjemné. Jestli to bylo léčivé netuším, protože jsem neměl odvahu to zopakovat. Zbytek ghí másla jsem pak postupně zkonzumoval v toustech. V lednici vydržel beze změny 3 týdny.

Dá se koupit:

www.zajicivkrabici.cz

pár informací o ochucených druzích:

zajicivkrabici.cz/...

Ano, dá se koupit, chce to ale vyčíhnout si specializované obchody. U nás se sežene např. v jídelně Baladeva.

hodnocení

0x
Já též nechápu, proč je přepuštěné máslo najednou takový fenomén. Stačí mu dát jen exotický název :D
Tuhle jsem sledovala pořad v TV jak paní bude připravovat zázračné Ghi, tak jsem zvědavá sledovala o co jde a ona dělala přepuštěné máslo :D

pohanka*
hodnocení

0x

A tady na ,,Poraďte,, jsme toto přepuštěné máslo již také řešili a není to tak dlouho.

hodnocení

0x

Sanyo, tak Vám to teda uniklo. O přepuštěném másle jsme se tady bavili několikrát. Já si ho dělám už několik let. Nikdy jiné máslo nepoužívám na vaření. Do pečiva, nebo cukroví ho teda nedávám, ale jinak na něm smažím i řízečky. Osmažím na něm zeleninu, když si dělám zdravé polévky. Chutá to úplně jinak. Prostě kdekoliv potřebuji omastek, je přepuštěné máslo na prvním místě. Někdy ho míchám s trochou kvalitního olivového oleje. Prostě podle toho co zrovna vařím. I na chleba je daleko lepší než normální máslo. Jelikož bydlím blízko Poděbradské mlékárny, kupuji když mají zlevněné to dobré máslo a dám do mrazáku, abych měla pořád zásobu. Kolikrát je i za dvacet korun, když ho mají přebytek a má pár dní před projitím spotřební doby. To se musí hlídat, protože přijede nějaký pekař a skoupí všechno.

hodnocení

0x

Moje babička máslo přepouštěla. Ma ohni ho rozpustila a pak v hrnečku nechala ztuhnout. Udělala do něho 2 dírky a jednou vylila tekutinu, která byla pod ním. :-D Nebyly ledničky a máslo vydrželo mnohem déle. Ale používala ho na vaření, ne namazání na chleba.

doplněno 02.07.16 14:59:

Suzy, určitě máte pravdu. Já ani přepuštěné, ani ghi máslo nedělám. Myslím si, že to může být úžasná věc, ale nechybí mi. :-D

Babko, to ale není přepuštěné, neboli čištěné máslo. Tvá babička to tak dělat sice mohla, ale vlastně dělala jenom rozpuštěné máslo, ze kterého pak vylila trošku té syrovátky, která se usadila na dně. Navrchu byla krusta ztuhlého másla. Ale nevydrží třeba tři měsíce a déle v perfektním stavu, nemá tu oříškovou příchuť a rozhodně na něm nemůžeš smažit ty řízky. Přepálilo by se, protože stále v něm zůstávalo ještě hodně vody. Ale ano, chápu že dříve, když nebyly lednice, byl tohle ten jednoduchý způsob, aby máslo rychle nežluklo. Jenomže to se bavíš o něčem jiném. schválně to jednou zkus udělat podle správného postupu. Chce to čas a hlídat to, ale uvidíš, že to je úplně jiné máslo, než na jaké jsi zvyklá. Tu pěnu, kterou sebereš během přípravy použij třeba do koláče, nebo jinak spotřebuj. Nic nepřijde nazmar, akorád se odpaří voda. Máslo má zlatou barvu a je voňavé. Používáš ho dlouho a ovoní každé jídlo které na něm budeš dělat.

doplněno 01.07.16 20:14:

Nikdo zbytečně si to komplikujete. Také dělám minimálně ze šesti másel najednou, ale dodržuji postup, tedy pomalé a dlouhé zahřívání v železném kastrole. Sbírám pěnu do hrnku, až zůstane čirý zlatý tuk. Ze šesti másel mám hrníček pěny, kterou dám třeba do koláče. Jiný odpad nemám. A opravdu vydrží klidně dva měsíce. Jsem sama, takže tak rychle to nespotřebuji. Jednou jsem to uspěchala a myslela si, že to nevadí. Ale vadilo, nebylo tak kvalitní.

nikdo*
hodnocení

0x

Když zkušenosti, tak zkušenosti. Já dělám přepuštěné máslo pravidelně. Zpracujeme tak kilo másla týdně. A není to vůbec žádný problém. Máslo rozehřát, pozor nesmažit, musí se opravdu opatrně, jen rozpustit. Z rozpuštěného másla sebrat do hrníčku pěnu, do druhého opatrně sběračkou a potom lžící sesbírat čistý tuk. No a ten zbytek tuku a mléka přilít do té pěny a použít stejně jako se používá smetana, do omáčky, do polévky, vylepšit s tím těsto na buchty apod.

Jestli opravdu vydrží mnohem déle než normální máslo nevím, my ho spotřebujeme dost rychle. Na chleba se to nehodí, alespoň mně to moc nechutná. Smažíme na tom, mažeme s tím svatební koláče. Na to smažení se to hodí, protože na rozdíl od normálního másla to neprská.

doplněno 01.07.16 20:29:

Myslím, že jste ve svém popisu na něco zapomněla. A to je ten zbytek mléka na dně. Ten je důležité oddělit od tuku. Ta pěna navrchu, té je drtek, ale důležité je právě to oddělení tuku od mléka. Takže nevím o jaké komplikaci mluvíte. Já to mám za dvacet minut hotové. Déle to není potřeba ohřívat.

Správné Ghí se dělá 5 - 6 hod. i déle, právě po mnoha hodinách přepouštění získá tu správnou oříškovou chuťa pak by mělo vydržet i mimo lednici, v chladnu, rok. Dělávala jsem ho na plotně na chalupě. Teď by se asi na elektrice prodražilo. Dělám už jen přepuštěné, protože normální by nám v lednici taky žluklo, než ho sníme. Doktor mi ho zakázal, tak si ho dávám jen mimořádně, třeba na ovocné knedlíky, a vydrží delší dobu než máslo, ale ne tak dlouho, jako Ghí. A krásně voní!

"Déle to není potřeba ohřívat."

Za 20 minut máte obyčejné přepuštěné míslo. Nikoliv ghí máslo. Ta důležitá finta spočívá právě v tom několikahodinovém zahřívání (když teda pominu to jačí mléko).

Nikdo, to je právě to. Vy tam máte zbytek mléka na dně, já ho tam v žádném případě nemám. Vy děláte přepuštěné máslo, já dělám "ghí". Takže se se bavíme každý o něčem jiném. Ghí je český název pro čištěné máslo, nikoliv pouze přepuštěné. To se musí dělat opravdu několik hodin, v adekvátním nádobí a za dozoru. Dá to práci, ale výsledek stojí za tu námahu. Těch šest másel dělám určitě tři hodiny. Žádná sedlina na dně se nekoná, je to na velmi mírném ohni, mám indukci a kvalitní kastrol, když rozpustím a seberu první pěnu, jedu pak na jedničku, dvojku. Střídám teplotu. Za dvacet minut máte hotové přepuštěné máslo, ale to nemá co dělat s tím ghí a já jsem si myslela, že se tady bavíme o tomto produktu, ne o obyčejném přepouštěném másle, které má samozřejmě také své nepopiratelné kvality, ale není to prostě ghí máslo.

doplněno 02.07.16 12:35:

Blesík, máš pravdu. Ono bude ale také záležet na množství a tom nádobí. Pět hodin jsem to nikdy nedělala, opravdu po těch třech hodinách to mám hotové.

nikdo*

Ano. Máte pravdu. Já dělám přepuštěné máslo. Považuji ho za daleko zdravější, než to, čemu asi oprávněně, říkáte Ghí. Co asi tak tuku z másla dá tu oříškovou chuť? Teplo. Takže se jedná o teplem upravený tuk. A to mi už nepřipadá tak přitažlivé. Já osobně si na másle cením právě tu chuť a vůni másla. Prostě jsme každý jiný.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]