Mohu vařit brambory se šlupkou?

Od: Datum: 24.06.16 11:04 odpovědí: 18 změna: 11.07.16 11:00
avatar

Jd mi o to,že když uvařím brambory se šlupkou,tak se mi to pak lépe oloupe.Ale nejsou chemicky ošetřeny,nevadí to ,že je nejdříve vařím a pak oloupu?


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Od: ben®
Datum: 24.06.16 11:07
avatar

Dobrý den, můžete - dělá se to běžně. Jenom se nesmíte potom opařit nebo spálit (nabodněte bramboru na vidličku a loupejte nožem). Zdravím!


doplněno 24.06.16 13:55:

Z původní otázky jsem měl dojem, že tazatel má obavu, že na slupce brambor zůstává nějaké chemické ošetření, které by bylo vhodnější odstranit před přípravou (vařením) brambor. Doufám, že tazatel ocení poměrně obsáhlejší diskuzi o bramborách celkově - snad to je v té otázce skryto.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 24.06.16 11:17

Ne nevadí, uvařte a oloupejte nebo obráceně. Je to jedno. Chemické ošetření hlíz se dělá u brambor na uskladnění proti předčasnému klíčení, u raných se nedělá žádné.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: maky®
Datum: 24.06.16 11:24
avatar

Není to jedno, když vaříte brambory ve slupce, zůstanou v nich důležté látky pro naše tělo. Jakmile je předem oloupete, odstraníte vyhodíte devadesát procent cenných látek.

Ohodnoceno: 5x
 
Od: wamp®
Datum: 24.06.16 11:27
avatar
Maky *palec*
doplněno 24.06.16 12:25:

Fígl,jak oloupat brambory vařené ve slupce

http://hobby.idnes.cz/jak-sna…151027_105429_hobby-domov_bma


doplněno 24.06.16 13:13:

Pokud ta otázka směřuje ke mně,tak odpovídám...

Ano,brambory vařím povětšinou ve slupce.Mám bio - domácí ze své zahrady.Jsou opravdu vynikající.S kupovanými se nedají srovnat.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: dota
Datum: 24.06.16 12:31

Otázka ze zvědavosti, Když Vy vyříte brambory, tak jedině ve slupce?

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 24.06.16 11:40
avatar

Je to zcela běžný způsob úpravy brambor. Je rychlý, jednoduchý, a jak uvádí Maky, pro naše zdraví výhodnější.

Naše /pra/babičky na vesnici ani jiný způsob vaření nepoužívaly. Pro hospodářství se vše využilo. Šlupky z vařených brambor smíchané se šrotem sezobly slepice, nebo dostalo prasátko.

Odpad byl totiž minimální a protože peněz nebylo nazbyt, brambora pro lidskou stravu se zužitkovala celá a pryč šla jenom tenká slupka.

Z vařených brambor ve šlupce se dále připravovala mnohá jídla, přidáním mouky, tvarohu, vajec apod. vznikly třeba bramborové knedlíky, placky, šišky, koblížky atd.

Můžete na sádle, špeku, nebo slanině zpěnit pokrájenou cibulku a na tom brambory promíchat, nebo jenom cibulku a hodně petrželky kudrnky - to je vynikající, nebo šnytlík.

Oblíbené a rychlé jídlo hospodyněk byly přece brambory na loupačku. Sůl, máslo, sádlo, mléko, kyška, tvaroh, někdy vařené kyselé zelí, to byla častá večeře chudých. Tyto pokrmy se objevují i v knihách ,,Bruno,,.

Vařená horká brambora se dávala dětem na cestu do školy, kdy si děti o ni hřály ruce. Nakonec ji i snědli na svačinu.

Ohodnoceno: 3x
 
Datum: 24.06.16 12:43

souhlasím až na 2 body. Rychlé to není, protože ve slupce se větší brambory vaří o dost déle, než rozkrájené. A za druhé dříve brambory bývali zdravé. Dnes když je koupíte tak klidně polovinu váhu vyhodíte kvůli různým vadám. A nejen v obchodě. Ty vady třeba prý nemusí být přímo zdravotně závadné, ale je to prostě hnusné. Takže oloupat a okrájet na čistou bramboru. Závidím tomu, kdo má zdroj zdravých a chutných brambor a má možnost je kvalitně uskladnit.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 24.06.16 13:00
avatar

Dobrá poznámka, rychlé jsem použila v případě přípravy na vaření. Nemusíte sice loupat a vykrajovat na začátku, pravda je, že je po uvaření musíte stejně oloupat. Pokud nedáte brmb. na mísu doprostřed stolu a každý si svoji bramboru oloupe sám. Zde večeře s minimem práce.*tanec*A tak i večeře může přispět k soudržnosti a pospolitosti rodiny, zkuste někdy.

Brambory ve šlupce se zalévají vařící vodou, vaří se tak dříve a opět se neničí tolik vitamíny a nerostné látky.

Jenom bych chtěla podoktknou, že každým způsobem uvaření potraviny, se nám na talíři objeví trochu chuťově jiná brambora. K bifteku je určitě lepší brmb. vařená již oloupaná.

Jinak ano, v oblasti velkých měst je koupě dobrých brambor obtížná. Bydlím 5 km od Prahy a v malém obchůdku koupím kvalitní brambory po celou zimu. Jenom je musím od prachu /hlíny/ umýt v lavůrku-míse na hrubou očistu zeleniny. Ale nám na vesnici to nepřijde a v rodinném domku jsme na to zařízení a i je skladovací místo.

Brambory koupené v síťce, jsou vyhnané, nemají strukturu, jsou vodnaté, nebo řídké, nevím, jak to popsat, prostě to není brambora. Po přijetí TTIP, bude kvalita i chuť potravin o moc horší, bohužel.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 24.06.16 13:18

Já pocházím z kraje brambor a miluju je. Nicméně si nemohu dovolit vzít a uskladnit na podzim vlastní, protože jednak nemám na to kvalitní sklep a za druhé jich sníme málo. Přes týden se stravujeme mimo domov a k večeři si je uvařím nebo upeču málokdy. Brambory ve slupce miluji, pro jejich chuť a vůni. Ale opravdu ty koupené jsou často vodnaté a nedobré a mají mnoho vad a mě se ekluje je vařit s tím hnusem pod slupkou. Bohužel nedobré zkušenosti jsem udělal i s bramborami přímo od pěstitele v mém rodišti, taktéž různé vady. Takže raději kupuji průběžně a trpím. Já to spojuji s pěstovanými odrůdami, současnými podmínkami a způsobem sběru. Samozřejmě největší zvěrstvo je brambory umývat a takto je prodávat. Ale my zákazníci prý chceme kupovat vyleštěné brambory a ne hlínu.

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 24.06.16 13:49
avatar

Největší šanci má člověk, který vlastní zahrádku a nějaký ten řádek si tam založí sám. Jinak zkoušejte ty pěstitele a mám dobré zkušenosti s obchůdkem ,,farma rodiny Němcovy,, Kupovala jsem vždycky pravidelně igelitový pytlík, asi před dvěma lety, ve Vodičkově ulici na Praze 1 a ty brambory neměly celou zimu chybu a vadu. Doručovala jsem tam poštu, když byla ještě otevřená pošta v Příčné ulici.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: balzerka
Datum: 24.06.16 15:17

To je normální postup u nových brambor , vařit je ve slupce. A zdravější. Oškrabané vylouhují cenné látky do vody. Jedině vývar použít na polévku.Pokud vařit oškrabané, tak jen v malém množství vody. Nevylouhují se tolik. Slupky loupejte z brambor starších, zejména klkíčících. V těch se vyskytuje solanin, který nám škodí. Proto se do vody na brambory dává kmín, který snižuje negativní účinky solaninu.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: uska®
Datum: 24.06.16 16:06

Proto vařím brambory oškrábané, na kostky nakrájené a bez vody v mikrovlnce. Za 5 minut servíruji na talíř.


doplněno 24.06.16 17:56:

jirko - jak chutnají? Skvěle, nic se nevyvaří do vody, přidávám také kmín, sůl, libeček atd. Je to jako vaření v páře.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: maky®
Datum: 24.06.16 16:40
avatar

nedovedu to vysvětlit, ale po všem, co jsem si kdy o mikrovlnkách přečetla, si myslím, že možná ta rychlost je na úkor kvality...pro jistrotu jsem přestala mikromlnku používat, ale fakt nevím, je to jenom můj názor...

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 24.06.16 17:19
avatar
Nevěřte všemu co o mikrovlnkach čtěte. Ja sice jídlo z mikrovlnky nejim, ale pouze kvůli zhoršené kvality
Ohodnoceno: 0x
 

 

Datum: 24.06.16 16:46
avatar

uska jak tak vařené brambory chutnají? Není nad oloupané vařit s kmínem nebo s libečkem nebo se šupkou na loupačku s máslem a podmáslím,kyškou,kefírem.Muj názor je jestli jsou nějak brambory chemicky ošetřené,hnojené je lepší brambory vařit oškrábané a rozkrájené.vodu scedit bude obsahovat mimo jiné i tu chemii.Nikdy ale jsem to takto neřešil. Brambory vařím jak potřebuji. Se šupkou na salát ,knedlíky na loupačku a nebo ve fritáku ,,Americké .Oškrabané jako přílohu...


doplněno 24.06.16 17:03:

Podle wikipedie Solanin

Toxický účinek[editovat | editovat zdroj]

V laboratorních podmínkách je uváděna jako dávka LD50 při orálním podání u krys 590 mg/kg tělesné hmotnosti. Projevem otravy je nejprve zrychlení tepové a dechové frekvence, pak ztráta vědomí přecházející v kóma. V trávicím traktu způsobuje poškození sliznice v žaludku a dvanáctníku, s možným krvácením a otoky; obvykle je otrava doprovázena křečemi v žaludku a průjmem. Teratogenita ani karcinogenita solaninu nebyly prokázány.[zdroj?]

Maximální povolená koncentrace v konzumních bramborách je podle hygienických norem 200 mg/kg hlíz.[1] K jejímu překročení dochází zcela ojediněle,[zdroj?] neboť odrůdy s vysokým předpokladem syntetizovat tento toxin jsou cíleně vyřazovány z pěstování. Běžné koncentrace solaninu v bramborách na českém trhu činí asi 20-150 mg/kg hlíz.[2] Koncentrace se zvyšuje při dlouhodobém skladování, zejména v době, kdy v jarních měsících skladované hlízy klíčí. Maximální koncentrace je v okolí oček nebo klíčků. Přestože je solanin jen slabě rozpustný, přechází při vaření část solaninu do vody; proto se nedoporučuje v jarních měsících slité vody po vaření brambor používat dále ke kuchyňským účelům (např. k přípravě česnekové polévky). Při dlouhodobém zpracování na vysokou teplotu, zejména při smažení brambor, se solanin deaktivuje, přestože jinak alkaloidy solaninového typu jsou za podmínek běžného kuchyňského zpracování značně stabilní. Koncentrace solaninu v pokrmech se rovněž výrazně sníží, jsou–li brambory zbaveny nejen slupky, ale i 2 až 3 mm povrchu hlízy pod slupkou, kde je koncentrace alkaloidů nejvyšší.

Údajně hlášené případy otravy dětí solaninem při okusování syrových hlíz nejsou potvrzeny; spíše k nim může docházet při požití plodů rostliny.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 24.06.16 20:19
avatar

Já je i s tou šlupkou jím :D. Jinak brambory vyřené ve šlupce a loupané potom se používají třeba na bramborový salát nebo bramborové těsto. Jsou měkčí, ale drží víc při sobě (brambora oloupaná a nakrájená na "hranolky" - na ten salát třeba, by se brzo rozvařila).

Ohodnoceno: 0x
 
Od: lego®
Datum: 07.07.16 23:10
avatar

Ano. Hlavne na loupacku a do salatu je lepsi kdyz jsou brambory nejprve uvarene a pak oloupane.

Nevadi ze nejsou chemicky osetreny

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 11.07.16 11:00

Určitě to nevadí, brambory se běžně se slupkou vaří.

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.