Recept na bublaninu?

Od: Datum: 22.06.16 10:02 odpovědí: 17 změna: 23.06.16 09:45
avatar

Krásný slunečný den přeji všem z Ostravy. :) Jak pečete bublaninu? Je nespočet receptů. Jak ji pečete vy? Pečete nějakou neobvyklou? Dejte, prosím, recept. Vyzkoušíme, zařadíme do svého kuchyňského repertoáru a naše rodiny nás budou obdivovat. ;)


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 22.06.16 10:22
avatar

Babko, peču buď klasickou piškotovou z vajec, sněhu, mouky a cukru a do toho pak ovoce - třeba červený rybíz, maliny ... to co je na zahrádce. Někdy zkouším i třenou s práškem do pečiva. Ale ta piškotová je asi nejlepší.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 22.06.16 10:23
avatar

Bublaninu dělám, právě teď mi děda trhá třešně. Bude zítra. Dělám ale jen klasiku:

1/ Hrníčková bublanina:

2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru, 1 hrnek mléka, 3/4 hrnku oleje, 2 vejce, 1 vanilk. cukr, 1 prášek do pečiva, citron. kůra.

Vše se dobře promíchá /vejce celá/ a peče, je to rychlé, nedělá se sníh.

2/ 160 g polohr. mouky, 150 g cukru moučky, 1 dcl oleje, 1 dcl mléka, 1 vanilk. cukr, 1 prášek do pečiva, 4 vejce.

Žloutky, olej, cukr a mléko šlehat asi 3 minuty, přidat mouku, prášek do pečiva, nakonec tuhý sníh a dobře promíchat.

3/ Od tetičky Jarmilky: 20 dkg cukru, 15 dkg másla a 4 žloutky - to vše dobře utřít. Do utřeného postupně přidávat 1/4 l vlahého mléka a 30 dkg polohrubé mouky. Nakonec sníh ze 4 bílků, vanilk. cukr a citron. kůru.

Ten poslední je takový těžší, hutnější, není v něm prášek, ale pokaždé mně hrozně chutnal, když jsem k Jarmilce přijela.

Jaga.

Ohodnoceno: 3x
 
Datum: 22.06.16 10:40
avatar

Tu hrníčkovou dělám skoro nemlich, ale ubírám cukr, dávám mezi půlkou a třičtvrtě hrníčku cukru.

Též ubírám práček do pečiva, mnohdy mě padal na jazyk, a stejně není zdravý.

Nahrazuji ho práškem ze zdravé výživy bez fosfátů /vinný kámen/, anebo pouze jedlou sodou, nejraději ale mám, když se jenom vyšlehá piškot /žloutky i bílky zvlášť/ a žádný prášek nemusí být.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 22.06.16 10:44
avatar

Děkuji, jsem ráda :) Pohanko, to je dost dobrý výraz "padal mi na jazyk", myslíte, že jste ho cítila? Takový jako "ocásek"?


doplněno 22.06.16 11:07:

Mot, fuj! To jsem se lekla. *cert*

Datum: 22.06.16 13:33
avatar

Ano, takové štiplavé, ostřejší na špičce jazyka. Na ty balíčky prdopeče pozor, protože je od různých výrobců různá gramáž a když se dá velký balíček do menšího množství mouky, tak je to cítit. Nepomůže ani, když se prášek proseje dohromady s moukou, aby byl v těstě rovnoměrně rozmíchán, je ho tam prostě moc.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 22.06.16 13:54

prášky do pečiva nejlepší nepoužívat

soda je nahradí a není cítit

Ohodnoceno: 2x
 
Od: pohankaa
Datum: 22.06.16 14:14

Tak, tak Hahanaj.

Ohodnoceno: 1x
 
Od: jofa®
Datum: 22.06.16 11:14

Nedělejte mi chutě. Kdyby někomu taková pěkně nadýchaná bulaninka přebývala, nebo už nemohl, dejte vědět.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 22.06.16 11:41
avatar

Po delší době jsem nahlédla a přidávám svůj recept na " nejlepší " bublaninu : 4 vejce + 200 g cukru ušlehat do husté pěny, přidat 200 g polohr. mouky s 1 prdopeč a 1/4 l neušlehané šlehačky ( případně i citr. kůru ). Peče se jako všechny piškoty. Dobrou chuť :)


doplněno 26.06.16 11:49:

Když tak čtu všechny recepty, tak mne napadá, že jsou v podstatě dva druhy bublaniny - jedna suchá, druhá tučnější, která se podle mne lépe polyká, ale není zas tak dietní. Je jedno, jestli se přidává mléko + olej, nebo šlehačka a dokonce ani na vyšlehání tak moc nezáleží, protože o nakypření se postará prdopeč. :)

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 22.06.16 13:00

zde je vyzkoušená - božííííí

6 vajec

24 dkg cukru krupice

24 dkg mouky dvou druhů: 12 dkg hladké + 12 dkg polohrubé

3,5 polévkové lžíce oleje

2,5 lžíce vlažné vody

špetku soli

Bílky a špetka soli se šlehají, když se začne tvořit sníh, přidá se cukr krupice a dovyšlehá sníh. Pak přidáme žloutky a stále šleháme, poté přidáváme lžíce oleje nebo vody (obvykle půl na půl) a znovu se dobře vyšlehá. Vařečkou či stěrkou vmícháme mouku. Vlijeme na plech vyložený papírem a poklademe ovocem .Upečeme pěkně do růžova.Mňam.

Ohodnoceno: 3x
 
Datum: 22.06.16 15:46
avatar

Udělala jsem bleskovou podle Jagy, kterou schválila Pohanka a se sodou, jak píše Hahanaj. Z poloviční dávky, do dortové formy. Paráda! Sice jsem ji musela v troubě nechat o chvilku déle, byla vysoká, ale je skvělá, lehoučká. Přístě dám na plech a vyzkouším se šlehačkou, od Patronky. Proč ne? Že jo?! (Hruška má vejce 30ks za 36 kč). ;) Nemusela jsem hledat recept. :-D Jak řešíte citronovou kůru, když citron nemáte? Po ní je těsto fakt voňavé. Máte nějaké řešení? Za ty šílené peníze, 60 kč za kg, nekoupím ani jeden! Kdysi jsem koupila sušenou citronovou kůru, ale byla nefajn.

Datum: 22.06.16 16:35
avatar

Citrony, které jsou drahé, a navíc běžně koupené v síti, jsou chemicky ošetřené a i když pečlivě vydrbete, já se toho bojím.

Citronovou kůru nahradí citronový olej ,,Just,,. Stačí kapka. Sice také drahý, ale vždy k použití, nezkazí se.

Našla jsem na www.alfafit.cz. Podívejte se na stránky. Nezaměnit s éterickým olejem do aromalampy.

Se sušenou c. kůrou jsem také nebyla spokojená.

Ohodnoceno: 0x
 

 

Datum: 23.06.16 06:51
avatar

Citróny dobře vydrbu kartáčkem v teplé vodě, ještě navíc opláchnu, kůru z nich najemno postrouhám a mačkám do malé skleničky. Navrch pokaždé lžičku cukru krupice a lžičkou umačkat. Dělávala to tak už moje babička, nar. 1901, měli pekařství. Tak ta se vyznala. Kůra se nekazí a pořád je po ruce. Dávám ji do všeho - buchty "honzovky", bublaniny, lívance, vdolky, vánočky...Bez kůry to není ono.

Koupila jsem jednou sáček se sušenou kůrou, myslím od Knorra. Drahé to bylo jak šlak. Kůra byla na dost velké kousky, tvrdá, nepoživatelná. Tak teď už jedině svou. Stejně u toho Knorra měli určitě stejné citróny, to jest chemicky ošetřené, jako jsem měla já.

Ještě by se nechalo použít pár kapek citronové tresti, která se prodává v maličkých lahvičkách. Není to už ale to pravé, co kůra. Jaga.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 23.06.16 09:45
avatar

Marcelko, citrony u nás v sámošce stojí 79 kč za kilo. Jen se na tu cenu podívám a jsem otrávená. Kůru umím nastrouhat, ale za tuhle cenu? Raději nejím! Ne že bych nemohla, ale nemůžu! Dostanu křeč do kolen, které mám provrtané pro korunu! *zed*

Datum: 22.06.16 22:56
avatar

Dělám bublaninu piškotovou podle velice snadného receptu mojí babičky: Kolik váží vejce (se skořápkou), tolik cukru krupice a tolik polohrubé mouky. Přidávám trošičku oleje aby bylo těsto vláčnější. Vajíčka jsou různě velká a vzhledem k pevné váze ingrediencí může vyjít pokaždé jiná hustota těsta. Někdy šlehám vejce celá s cukrem, jindy zase jen žloutky - ale to pak přidám při šlehání tolik horké vody, kolik se vejde do polovičky skořápky od každého vejce a nakonec vmíchám pevný sníh. Těsto používám nejen na bublaninu, muffinky atd., ale i jako korpus na dorty. A citronovou kůru si suším sama na ubrousku z citronů, které si ostrouhám před vymačkáním šťávy, samozřejmě pořádně umytých.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 23.06.16 06:07
avatar

Děkuji, tohleto těsto s vážením, to dělávám také. Když šlehám zvlášť žloutky, šlehám je s máslem. Když celá vejce, dávám olej. Také tohle těsto používám i na jiné věci, než je jen bublanina. I na mramorovanou buchtu, na korpu atd.:-D Tohle těsto dělávám, když mají přijít mladí. Když jsem sama a přijde na mě mlsná, chci poloviční dávku, hrmek, mísu, plech, nepárat se s tím. Kdysi kdosi říkal, že dává zakysanou nebo jogurt. Že je buchta taková svěžejší.

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.