Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Elektronika v nízkých teplotách

Od: jarad odpovědí: 6 změna:

Zdravím, chci se zeptat, jestli (a když, tak jaké) může mít nízká teplota, třeba 0, -5, -10 atd. následky na mobilni telefon. Chtěl jsem fotit na horách, ale zdálo se mi, že by se mobil mohl nějak poškodit, tak jsem ho radši nevyndaval z kapes :D. Může se něco stát? Mam normalni dotykac s Androidem, neni nějak super odolný, prostě normalka...

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mowla*
hodnocení

1x

Teplota sama o sobě je ´nebezpečná´ jen pro baterii a display (baterie může nevratně přijít o kapacitu a display praskout), ale celému telefonu může uškodit vlhkost, která zkondenzuje na jeho chladném povrchu (i vnitřku) po jeho přemístění do teplé místnosti - vlhkost způsobí oxidaci zejména kontaktů a pokud je vody ´dosti´, pak i přímo zkrat - vyhoření...

doplněno 28.02.13 18:35:

Bmbx: V kondenzaci se shodneme... ;) Display jsem prasknout osobně ještě neviděl ani mrazem ani teplotním rozdílem, takže nemohu soudit z vlastní zkušenosti... Ale - baterie mne ´opustily´ po jedné mrazivé noci, kdy jsem zapomenul foťák v kufru auta, v noci mohlo být cca -25 (přesně nevím, soudím podle teploty okolo půlnoci, kdy jsem si byl venku zapálit a těch pětadvacet bylo) - 2 sady baterií AA NiMH, den předtím plně nabité, mi dodneška příležitostně dosluhují v DO - ale foťák nenastartuje, ani když je ´zrovna´ vyndám z nabíječky (napětí OK, ale proud/kapacita v háji)...

mowla

baterka ztrácí kapacitu a razantně, ale je to vratné, jakmile se ohřeje tak se jí kapacita vrátí, displej mrazem nepraskne, spiš prudkou změnou teploty a je celkem lhostejné jestli je nad nulou nebo pod ní.

Ale co je úplněnejdůležitější, nikdy se studenou fototechnikou a elektronikou nevcházejte do tepla, orosi se všude i uvnitř a neštěstí je hotové. Je nutné zaříyení nechat zabalené v brašně, pouzdru, nebo minimalně v igelitovém pytlíku a vybalovat až zhruba po hodině - to stačí na srovnání teplot.

vilfein*

Zajisté s mowlou souhlasím ve všem, ale dodám, že vyndáte-li telefon na horách a uděláte několik snímků, nic se mu nestane, protože nestihne tak rychle namrznout aby se baterie poškodila... Pro to aby se baterie poškodila by musel být venku dlouhou dobu. Pro kratke použití se nemusíte ničeho bát, tedy jen toho, že Vám spadne do sněhu:)

hodnocení

0x
Klidne fotte...
Jen bych osobne radeji volil fotoaparat a mobil nechal na telefonovani..tedy pokud ma z fotek neco byt..

hodnocení

0x

Ja to nikdy neresil , mobily se vyvazi i do ruska , kde je o dost vetsi zima a mobily normalne fungujou , maximalne zpomaleny displej ani ja to nikdy neresil a takovou kamerou jsem pouzival klidne cely tyden na sjezdovce i okolo sjezdovky ... takhle vidim dost lidi :)

hodnocení

0x

Nebezpečná je akorát kondenzace vody uvnitř po příchodu do tepla se zmrzlým mobilem. Pokud se tohle stane, nevezmou takový telefon ani na reklamaci - uvnitř je vždy samolepka, která se vlhkostí znehodností. Některým mobilům nevadí ani vlhkost uvnitř - když mají zalitou desku. Bohužel to není ani zdaleka pravidlem.

Já nosím v zimě mobil vždy tak, aby byl v teple. Ta chvilka kdy je na mrazu mu potom vůbec nevadí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]