Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hloupe vs chytre telefony

Od: tydlifoun odpovědí: 24 změna:

Dobry den.

Chystam se koupit novy telefon a asi jako spousta jinych lidi me ze zacatku chytlo, ze to rozhodne musi byt "chytry" telefon.

Vasne ale opadli a misto nich naskocila otazka, jaky je vlastne rozdil mezi (mozna drazsim, ale o to nejde) "chytrym" a (mozna levnejsim, ale o to nejde) "hloupym" telefonem?

- oboje umi volat a psat SMS

- oboje se umi pripojit na internet a pracovat s e-mailem

- oboje umoznuje stahavat nejruznejsi vice ci mene zbytecne aplikace, "chytre" telefony zrejme ve vetsim vyberu a vykonnejsi (to ovsem zpusobuji preference vyrobcu, nikoliv rozdily mezi systemy)

- oboje muze umet pracovat s mapama, fotkama, nejruznejsima socialnima sitema, ukazovat pocasi a ja nevim co jeste

-

Prakticky jediny fakticky rozdil, ktery mi napada je moznost behu vice aplikaci najednou a moznost lepe si nastavit, kde na obrazovce naleznu kterou aplikaci.

-

Jaky je tedy onen rozdil, kvuli kteremu dat prednost telefonu "chytremu" pred "hloupym"? Co jsem pominul, nebo v cem se mylim?

Nejde mi o to, aby ste mi psali, ze se tedy skutecne chytry pro mne nevyplati, kdyz to vidim takto. Naopak. Jde mi o to skutecne rozeznat vyznamny rozdil.

Dekuju

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kangaroo*
hodnocení

2x

Je to ta multifunkce. Takový smartphone s OS Android je něco jako Linux v OS počítačů, kde prakticky nejste vázán programy jen výrobce. Chcete smartphone na něco kokrétního, tak zadáte do Google a máte vělkou šanci, že tam danou aplikaci najdete přesně namíru. Pokud chcete mobil používat na Internet veškerou komunikaci, tak ani o jiném než smart mobilu neuvažujte ta investice se vyplatí.

megane*
hodnocení

2x

praca s internetom je na smart telefóne podstatne lepsia ako "hlupom telefóne" no tablet alebo NB to nenahradí... Ja mam Sikovný telefón vidím to ako chybu.. telefon je v prvom rade na telefonovanie a smskovanie..a na to ten normály staci.. Na obcasny internet staci aj smartphone ale uroven tabletu a Nb to nedosiahne nikdy... odporucam preto Normal telefon..Na zaciatku som mal denne prazdnu baterku.. a ako naschval som prave vtedy potreboval volat ked to neslo..úroven zvuku sa zasa neda porovnat s dobrým MP3 prehravacom... je to teda taká dobrá vec ako vysavac s kavovarom a sprchou v jednom... :D

hodnocení

2x
"Hloupý" telefon, většinou na java platformě, neumí například "hackovat" nejrůznější účty na internetu.
Java je velmi omezený programovací jazyk.
Umí "hloupý" telefon například přehrávat flash videa na internetu, vzdáleně ovládat pc, spouštět Win 95 XP... , číst a upravovat dokumenty vč. pdf, nechat aplikaci spušťenou na pozadí, telefonovat a komunikovat s přáteli snadno a zdarma přez internet, hrát například GTA, a ta dále...
Budoucnost mobilbích telefonů jsou "smartphony".
Není to jen prostředek pro volání a psaní sms.
Umí rychle hledat spojení, navigovat v autě, snadno vyhledávat zboží, hlídat děti.. je toho spousta proč zrovna smartphone.
Samozřejmě je to na Vás, ale zkuste si někde v obchodě nějaký ten smartphone. Uvidíte, že je to snadné, intuitivní, a že se tam dá dělat spoustu věcí :)
martinhajek*
Některé vybavenější hloupé telefony umí některé z těch věcí o kterých píšeš.
Třeba s N6233, což je telefon s prostředím S40/3rd lze streamovat audio a video přes WAP, sledovat videa na YT, lze s ní ovládat prezentace na PC, umí webová rádia, samozřejmě má internetový prohlížeč a podobně. Některé hloupé telefony umí číst PDF, atd.
V dnešní době se už ale opravdu vyplatí smartphone.
luke237
Problem tech "feature phone" (chytrejsich "hloupych" telefonu) je, ze maji slabsi HW nez typicky smartphone, takze i kdyz maji Javu, pres kterou by sla vetsina tech vyjmenovanych funkci udelat (a spousta veci uz je udelana), tak na to proste mobil nema procesor a RAM to vsechno utahnout.

luke237
hodnocení

0x
jaky je vlastne rozdil mezi [...] "chytrym" a [...] "hloupym" telefonem?

Jak tvrdi Wikipedie: "The distinction between smartphones and feature phones can be vague, and there is no official definition for what constitutes the difference between them." *frajer*

luke237
hodnocení

0x
Si kup za 400 novou Nokii a nemusis resit nejaky rozdil mezi "nabusenym"blbym telefonem a "chytrym"telefonem.

hodnocení

0x

Řešil jsem podobné dilema taky. Celý život jsem používal běžné telefony. Obyčejné, kdy jsem používal jen základní funkce...ty běžné. No pořídil jsem si nakonec nadupaný telefon se vším všudy a jsem spokojen. Má Android 4, GPS, mapy...prostě v plné náloži. Výrazně to zlevní provoz a usnadní běžnou činnost mimo domov. Dnes bych neměnil...no měl jsem výhodu, že jsem měl možnost vše vysledovat u svých dětí, které chytré telefony hojně využívají.

kangaroo*
hodnocení

0x

Jen ještě doplnim, jak lehce se investice vrátí:

Koupíte smartphone s 3G (LTE) k tomu si přikoupíte mobilní Internet na 1 rok bez smluv a závazků za cca 1000Kč (4x SIM karty a FUP 100MB/den koupeno na Aukru) + vhodnou SIM duo redukci za cca 250Kč (na Aukru) nainstalujete VOIP a Skype klienta a voláte uplně ZADARMO a nebo jen za pár desítek halířů na pevný linky, mobily. V mobilu máte 2 SIM karty jednu vlastní napevno a druhou SIM s mobilním Internetem kterou měníte.

Takže tu vlastní kartu mám s tarifem O2 Zero bez poplátků a bez vybití kreditu :) a celkové roční náklady na můj mobilní provoz (VOLÁNÍ,INTERNET) jsou cca 1000-1200Kč a denně udělám dost hovorů přes VoIP.

Ukažte mi operátora, který Vám dá paušál bez omezení (FUP 100MB/volání/Internet) za 1000Kč/měsíc

Za rok zapletim to co lidi platí za 1 měsíc.

doplněno 27.02.13 11:35:

Vlastně mám mobilní Internet za 1000Kč na 1 rok + 1 měsíc (4 sim karty 4x týdny Internetu zdarma)

+ ještě karty mají kredit 100Kč/karta volání od O2 :) No to se přece vyplatí :)

cell
O2 nabizi nejake SIM za 250Kc/rok s FUP 25MB/den + 100Kc/den hlas? Jak to, ze jsou tak levne?
kangaroo*

Tak to mi sem hod link na O2 to musí být něšjaký paušál pro studenta nebo seniora a taky pokud nebydlíš v Praze a podobných městech s 100% pokrytím 3G, tak se ti to zas proti mému tarifu tolik nevyplatí.

doplněno 27.02.13 11:47:

FUP 25MB/den je i na volání přes VoIP hodně málo

cell
Ja jen opakuji to, co jsi napsal ty *sok* Mas 4 SIM, ktere te staly 1000Kc a davaji ti 100MB/den cely rok. Takze kdyz to vydelim 4, tak mi vychazi, ze jedna SIM karta stala 250Kc a po cely rok dava FUP 25MB/den. Takze jak to je?
cell
Mozna kazda z tech karet stala 250Kc, je platna 3 mesice a po celou dobu dava tech 100MB/den. V kazdem pripade je to nejake podezrele levne, takze jak je to mozne?
kangaroo*

Jo aha, já měl za to, že mi negativně odpovídáš, že máš od O2 přímo lepší nabídku :)

Prostě koupil jsem na Aukru za 1000Kč 4 sim karty na celý rok (4x3měsíce a každá má FUP 100MB/den + volání zdarma)

A to mi stačí na surfování a volání. Žádný další náklady nemám. Použití v mobilu, tabletu i notebooku s 3g podporou a 3G modemům.

Já jsem koupil tu samou sadu před pár měsíci za 700Kč, pak ten prodejce to zdražil na 1000Kč, protože vystavil třeba 20ks a ten byl běhěm 2 dnů rozprodaný lidi už si těchto věcí začínají všímat :)

doplněno 27.02.13 12:06:

aukro.cz/...
aukro.cz/...

cell
To musi byt nejake firemni nebo velkoobchodni SIM karty, protoze na strankach O2 v sekci osobni nic ani vzdalene podobneho nejde dohledat.
kangaroo*

Asi jo, ale legální to určitě je a ten uživatel má samé kladné hodnoceni :)

smiler

Dobrý den.

Zeptám se asi pro někoho hloupě ale vůbec nemám o tom páru..

Dají se tyto karty využít i v notebooku nebo to má smysl jen u mobilů.Kam se ta sim karta případně do notebboku strká...je na to potřeba nějaký adapter případně jaký?

A 100MB/den stačí to jen na nějaké prohlížení stránek třeba 3 hodiny nebo to bude hned pryč a nemá to smysl.

Děkuji a omluva

kangaroo*

K notebooku se to dá připojit taky a to bud máte nový notebook, který již obsahuje čtečku 3G karet (jen zasunete sim kartu) a nastavíte program operátora) nebo u starších notebooků přikoupíte tzv. 3G USB modem do toho vložíte SIM kartu a nastavíte parametry a surfujete (jen vám bude z notebooku čouhat taková "rtěnka" ten modem můžete lehce koupit z druhé ruky za cca 300Kč) Na běžné surfování je to ideální, ten Internet Vám půjde celou dobu jen pokud vyčerpáte denní limit FUP 100MB, tak se rychlost třeba sníží o 25-50% ale Internet půjde pořád :) 24h/7dní :)

smiler

ano děkuji Vám už chápu vypadá to jako "fleška" .A musíte to bát modem od 02 nebo je uplně jedno jaký?Abych něco nekoupil a pak to nefachalo.

dik

cell
3G USB modem jako 3G USB modem. Muzes se porozhlednout po obchodem, jestli nekde maji levnejsi nez ten, co nabizi primo O2.

cell
100MB/den by melo stacit na bezne surfovani na Internetu. Pred 10 lety platilo, ze 99% uzivatel Internetu nepreneslo za mesic vice nez 3GB dat (to dela 100MB/den), takze zvlast jestli si nainstalujes nejaky dobry blokovac reklamy a nebudes koukat (moc) na videa, tak by jsi se do toho mel(a) v pohode vejit.
Jak pise Kangaroo, tak po vyprseni limitu se to pry jen zpomali, coz je dalsi dobra zprava. Pri nejhorsim to do konce dne doklopytas na pomale rychlosti a s novym dnem zacnes nanovo :)

"...jak lehce se investice vrátí..."

To je relativní. Já mám ten nejtupější telefon, který se dá dneska sehnat (naprosto mně vyhovuje), stál 1600,00 Kč, měsíčně provolám tak cca 200,00 Kč. Myslíte, že by se mi ta Vaše "výhodná" investice někdy vrátila?

kangaroo*

Samozřejmě asi ne, ale pokud to používáte jako já k IT podníkání v terénu, tak se mi to okamžitě vyplatí. Tohle je ideální pro podnikatele, který mají smartphone jako mobilní kancelář (mobil + pevnou linku s klas. číslem + web internet + navigace + emaily, skype, facebook, foták, kameru, internetbanking, voip, mobil jako 3G modem k notebooku...) To se už vyplatí a vše je jen, že musíte mít v mobilu mobilní internet za 1000Kč/rok

allabout*
hodnocení

0x
Ve stručnosti-pokud chcete kapesni pocitac,kupte si smartphone. Pokud ne,postaci vam obycejny foun. Navic zustanete usetreni hackru:)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]