Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rozdíl v kabelech CAT3 a CAT5

Od: michalll* odpovědí: 7 změna:

Dobrý večer,

potřebuju nutně poradit, objednávám alarm a nevím, který kabel vybrat, teď tak na večer mi na eshopu nikdo neporadí..

alarmy.lesovna.eu/...

alarmy.lesovna.eu/...

Jaký je v nich rozdíl a který se mi bude hodit na propojení stanice s čidlem? Potřebuju to dnes večer objednat, protože dělám omítky a nemohu déle čekat, děkuji

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

rajfer148*
hodnocení

0x

To je celkem lehké :), CAT 3 má jenom dva páry a kdežto CAT 5 4 páry kabelů, CAT 5, se třeba používá pro tažení LAN rozvodu do bytů či domů. CAT 3, jsem nikdy nepoužíval, ale pravděpodobně to bude k domovním telefonům, či alarmu, ale záleží na jednotlivých modelech alarmů. Ohledně alarmů ti už asi moc neporadím :)

michalll*
hodnocení

Mno to je jediné, čeho jsem si všiml, že jeden má 2 a druhý 4 páry, ale proč? :-D Koupit ten se 2 páry a stačí a nebo koupit ten se 4 a dva mít pak k ...? :)

rajfer148*

To přece záleží na tom, zda je ten systém potřebuje, je pravdou, že když tam těch 4 parů zůstane, tak se nic nestane, zkrátka dva páry nezapojíte :)

111*

2 páry by měly stačit, 1.pár napájení, 2. pár polachová smyčka, ale jak uvedeno výše...kupuje se to podle čidla, ne opačně...

luke237
hodnocení

0x
Uz je sice pozde, ale snad to objasnim: Cat3 je byvaly telefonni kabel se 4mi draty (tedy ne 2 pary, ale 4 draty, protoze nejsou sparovane/kroucene). Na alarm to bohate staci. Ma to garantovane priznive frekvencni charakticky jen asi do 10 (16?) MHz (prave kvuli tomu, ze to neni kroucene).
Cat5 je pro vysokofrekvencni pouziti (do cca 350MHz) a ma 4 vzajemne kroucne pary (dohromady 8 dratu).
Cenove uz v tom dneska moc rozdil neni.
luke237
Ted se koukam na ty odkazy, co jsi poslal a koukam, ze i ten tvuj Cat3 ma kroucene pary. Vyrobce asi nedokaze z nejakeho duvodu garantovat parametry pro Cat5e, tak to prodava jako Cat3 (mozna to nejde prodavat jako Cat5e jen z toho duvodu, ze to ma jen 2 pary, misto 4). Jestli to vyrobce dela z cenoveho duvodu, tak to nejak nema smysl, protoze za 1/2 (tj.50%) dratu da clovek jen o 13% mene (tj.87% ceny) nez za ten tvuj Cat5.

Jak jsem ale psal, jestli to je jen nejaky alarm (spinac, houkacka, intercom, klavesnice, ...), tak to jsou vsechno nizkofrekvencni aplikace a na to staci Cat3. Jestli to ke komunikaci pouziva Ethernet, tak tam uz se musis podivat, jestli by Cat3 stacil (pro 10BASE-T by mel).

michalll*
27.02.13 22:43
hodnocení

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]