Nejste přihlášen/a.
Čau,
chci si pořídit nový fotoaparát, a k němu rovnou stativ, chtěl jsem se zeptat, jestli pasují všechny stativy ke všem fotoaparátům, díky moc
Stativový šroub (tedy to, čím se foťák ke stativu připevňuje, je týž... Většina stativů je i vybavena tzv. stativovou destičkou (sundává se s foťákem) na ´rychloupínač´ - není potřeba aparát pořád šroubovat.
Ale stativ je velmi vhodné pořizovat podle hmotnosti fotoaparátu - takové ty nejlevnější stativy nejsou pro těžší (třeba zrcadlovky) dost stabilní.
doplněno 25.02.13 16:46:Ten zmíněný FujiFilm sice není zrcadlovka (a nehrozí, že si k němu dokoupíš ´dlouhé sklo´), ale i tak váží cca půl kila - tedy není žádný drobeček - ideální je, když si jdeš stativ kupovat s foťákem a rovnou si stabilitu vyzkoušíš - stativ ´roztáhni´ na maximum, nasaď foťák - nejmí se chvět nebo dokonce kývat (takový stativ je k ničemu), musí stát v klidu i ve větru (v orkánu ne). Lepší jsou nožičky s hroty, ideální s hroty výsuvnými... Slušné stativy mají udánu nosnost ´do´...
Ano, všechny běžně prodávané stativy pasují ke všem běžně prodávaným fotoaparátům. (existují vyjímky, ale těmi se netrapte, na ně na 99,9% nenarazíte).
P.S.: hlavně vybírejte pevný, stabilní a dostatečně vysoký stativ...(když už)... (ne...není to ten co stojí 399Kč)
doplněno 25.02.13 16:14:P.P.S. a jste si jist, že Vás to tahání stativu (který bude těžší než tento fotoaparát co zmiňujete) bude dlouho bavit, nebo stativ skončí v koutě?
Nevím, nevím, něco podobného jsem měl a spokojený jsem nebyl. To chce nějaký Velbon v ceně kolem minimálně 1000Kč, to už je trochun stabilní stativ...
Stativy pasují, ale kvalita je obvykle příšerná. Taky jsem měl vysoký asi 155 cm, to dal při maximálním vysunutí všeho a bylo to vhodné tak na malý kompakt. Vlnil se jen jsem se na něj podíval. Teď mám stativ vysoký kolem 19O cm, nemusím vysouvat tu střední tyč s hlavicí, nebo jenom minimálně a bezpečně udrží i těžký Fuji.
Nejsem ani fotograf profesional, ani zanícený fotoamatér, fotím si pro svoji potřebu spíš jen dokumentační fotky.
Stativ mám víceméně identický jako je uvedený v příspěvku výše (ale za cca 300,-Kč, takže ještě levnější), původně zakoupený pro malý kompakt. Loni jsem si pořídil FujiFilm Finepix S3300, což je ultrazoom skoro stejný jako jste si vybral vy (ten můj má na rodíl od vašeho jen menší zoom) a s dotyčným stativem ho používám také, převážně doma nebo v uzavřených prostorech. Ten ultrazoom dotyčný stativ bez problémů udrží, jen jsem zjistil, že pokud chci použít zoom a nebo něco fotit na makro, je lepší pro ostrost fotky (a to ten foták má stabilizaci) fotit pomocí samospouště, jinak s ním při stisku spouště většinou nepatrně pohnu (ano, ty vůle tam jsou).
Takže záleží, k jakým účelům se chystáte sestavu použít. Např. pro moje potřeby to stačí, pro někoho, kdo chce fotit na vyšší úrovni, je to k velmi omezenému použití.
Hope, váha 2,5kg už o něčem svědčí. Podle mě by měl být vyhovující. Ale bacha, jakmile ti upadne, tak je hlava v háji. Jako u většiny stativů, ty hlavy jsou dost křehké.
Ladine, díky, taky si myslím, že by to mohlo fungovat. A když to holt upadne, tak je průšvih, ale zase za tu cenu...
Nechci se do toho montovat, ale za stativ kolem třech stovek jsou vyhozené peníze. Měl jsem něco podobného za 800 kč a za pár měsíců jsem šel pro nový Velbon CX 680 za 1900 a jsem 3 roky spokojen. U toho laciného Vám to v trojnožce brzy prdne. Tam to je zacvaknuto v slabounkém plastu a tam to praskne ani se nebudete stačit divi, jak se to stalo. Dobré pořízení.
U stativu předpokládám občasné použití, především v interiéru a s opatrností, tak doufám, že by mohl chvíli vydržet. Ale díky za varování!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.