Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Fotografování zvířat přes dalekohled

Od: lokol odpovědí: 20 změna:

Dobrý den, jsem myslivec a častou s sebou nosím i foták, pro případné zdokumantování lovu. Často potřebuji něco vyfotit po tmě na dosti velkou vzdálenost. Jde mi hlavně o fotografování černé zvěře (prasat). Mám fotoaparát Nikon D3000, ale pouze s objektivem 18-55. Takže přiblížení není až tak velké. Šlo by nějakým způsobem fotit přes dalekohled? Dalekohled mám Fomei Ranger a je to variable s přiblížením 8-24 (myslím). Potřeboval bych radu jestli to jde a popřípadě na jaký režim mám nastavit foták a na jaké přiblížení. Fotografování by bylo do 100metrů.

Děkuji za rady.

Fotografování zvířat přes dalekohled

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

V tomhle se až tak nevyznám, ale bastlit nějak dalekohled k fotáku to asi nedopadne dobře. Nebylo by lepší koupit nějaký jiný objektiv? třeba megapixel.cz/...

hodnocení

0x
V principu to jde, ale pres jiny typ dalekohledu.Vyrabi se i adaptery pro tento typ fotografovani..Nikon je take ma v nabidce.
lokol
hodnocení

A kde bych takový adaptér na internetu našel? A asi bych měl vědět průměr té díry u dalekohledu co se dává k oku že?

Radeji od tohoto reseni jdete pryc.Byl by nutny jiny typ dalekohledu..ten neni zadarmo, adapter take ne..stativ..A v konecnem dusledku je lepsi kvalitni teleobjektiv..ale to se bavime o nekolika desitkach tisic Kc..
lokol
hodnocení

A z jakého důvodu by byl třeba jiný typ dalekohledu?

Prave kvuli tomu adapteru..na tento fotoaparat nepripojite.

Jedině se pokusit něco vymyslet a zbastlit ;)

jabraka*
hodnocení

0x

Optika se nedá obalamutit.Cesta k zobrazování obrázku je mnohem složitější,než se zdá.Jen napojení dvou optických soustav na sebe je závislá na sladění všech čoček.Problém je i v zabránění světlu vniknout do vzniklého objektivu.Když Japonci konstruovali kvalitní objektiv k jednomu fotoaparátu,znamenalo to několik tisíc výpočetních operací.Takže jsem velkým pesimistou k spojení.

JABRAKA

Jabraka:

dlekohledy se běžně používají ve spojení s fotografickým aparátem od nepaměti, jde jen o vyřešení mechanického spojení.

doplněno 24.02.13 15:47:

svetdalekohledu.cz/...

doplněno 24.02.13 15:50:

alza.cz/...

Nebo fotoaparát zachycuje něco jiného než lidské oko? ;)

figurek*
hodnocení

0x

to tedy nevím jestli půjde fotit tím stylem, že objektiv fotoaparátu strčíte do okuláru dalekohledu. Obávám se, že asi ne.

Lepší pro vás by možná byl fotoaparát s dalekohledem v jednom korpusu. Je to normální triedr s digitálem uprostřed. Ale zase má jen 2 MPx a je nějaký podezřele laciný. Mrkněte se na link a na obrázek.

odposlech-tech.cz/...

Fotografování zvířat přes dalekohled #2

hodnocení

0x

Jediné rozumné řešení je teleobjektiv. Můžete zkoušet bastlit jak chcete, ale běžný dalekohled jen tak k foťáku nepřipojíte. Pokud se to i přesto budete pokoušet spojit, stejně do toho budete muset vrážet peníze s nejistým výsledkem, a to už je pak lepší sáhnout po řešení, které spolehlivě funguje.

ladinpraha*
hodnocení

0x

Spojit se určitě dá, ale s dost pochybným výsledkem. Navíc vznikne nepřenosné nepraktické monstrum. Použít by se dala kamera se slušným objektivem, která by plnila funkci dalekohledu i fotoaparátu, ale pokud chceč kvalitní fotky, tak jedině foťák s pořádným objektivem. Kvalita fotek většinou závisí na světle a to ten objektiv musí umět pochytat.

mirex*
hodnocení

0x

Prakticky nepoužitelná soustava nejen kvůli mechanickému propojení, ale především vzhledem k velmi malé celkové světelnosti. Nepatrně použitelnější by bylo použít kompaktní foťák, která má přibližně stejný průměr předního členu objektivu s okulárem dalokohledu. I tak by to bylo na pikaču - vinětace, nemluvě o celkové špatné ostrosti a dalším vadám. Zkuste sehnat třeba nejlevnější telezoom, Tamron AF 55-200mm/4-5,6 Di II LD Macro. Tuším, že nový stával kolem 3500,- s DPH.

.

hodnocení

0x

Občas jsem si takhle vypomohl, není to až takový problém přiložit objektiv foťáku k dalekohledu. Musíš akorát místo spojení zastínit (třebas i improvizovaně) aby tam nešlo světlo zboku a nedělalo odrazy, a pak to celé musíš o něco opřít - v ruce to bez rozhýbání neudržíš. Expozici a zaostření foťák zvládne automaticky, akorát je potřeba počítat s mnohem delší expozicí (někdy i docela výrazně, dalekohled hodně bere světlo). A především je nutné počítat s tím, že se jedná o improvizaci, a nečekat bůhvíjaké výstavní výsledky.

PS: Docela by mě zajímalo, kolik rádců to opravdu zkusilo, a kolik radí jen teoreticky. *frajer*

Jethro:
Přesně tak, všichni tady akorát teoreťizuji a nezkusil to nikdo :)

Ja jo. Zadny zazrak, cenu bych urcite nevyhral, ale ucel to splnilo - bylo videt a docela i ostre, co bylo potreba.

Akorat tedy s kompaktem, jehoz objektiv zapadl presne do gumoveho stinitka kolem okularu dalekohledu. Normalne sem drzel v kazde ruce jedno.

Takze funguje to, je ale otazka, jak to spasovat s vetsim objektivem a udelat z toho neco snaze a opakovane pouzitelneho...

figurek*

no možná že jeden praktik by se našel.

Přesně co popisuje tazatel, jsem viděl kohosi dělat na okruhu kolem lednických rybníků. Měl velký, na stativu postavený pozorovací dalekohled a fotky dělal tak, že do okuláru strkal objektiv foťáku. Poprosil jsem jestli můžu a zkusil jsem to taky a podobnou zrdcadlovkou, jako má tazatel. Ty fotky nestály za nic, protože se stačí podívat na průměr objektivu foťáku a okuláru. Jethro tu lehce nesprávně napsal, že dalekohled světlo žere. Nežere. On ho zkoncentruje do malého průměru. A světlo zkoncentrované do malého průměru pustíte do velké čočky objektivu? Co se asi tak stane? Stane se to, že spojíte dohromady všechny nectnosti objektivu i okuláru. Světelnost je v háji, protože zkoncentrovaný obraz prochází pouze malým paprskem uprostřed objektivu, clona pro hloubku ostrosti je z téhož důvodu nepoužitelná, expozici musíte ručně měřit, fotoaparát ručně nastavovat a takovou sestavou chcete fotit zvěř?

To asi nepůjde, že ne? *smich*

Osobně nemám potřebu tuto kombinaci zkoušet...jsem s objektivy na DSLR na ekv.600mm...a více mi opravdu netřeba.

Nicméně třeba R.Stach to zkoušel:

fotolovy.cz/...

zde další kolega experimentátor:

birdwatcher.cz/...

a dá se toho najít mnohem víc...

Nicméně pokud se někdo spokojí s nižší kvalitou fotografií, pak lze bez problémů použít levný mirror objektiv 500 nebo

1000mm...stojí pár korun..

Jde jen o to, aby "fotograf"s tímto náčinním neočekával fotografie které viděl v NG na první stránce...a už mu nedochází, že jsou dělané skly v cenách stovek tisíc Kč..(či dokonce několika milionů Kč).

doplněno 25.02.13 13:03:

P.S: další fakt je také ten, že ani renomovaní fotografové přírody nefotí zase tak extra dlouhými teleobjektivy jak by se laikovi na první pohled mohlo zdát..Spíše si postaví kryt...a fotí "běžnými"teleobjektivy tedy cca 300-600mm..

michalek
hodnocení

0x

Podle mého názoru bude lepší se obrátit na nějakého prodejce, protože ti budou jistě umět kvalifikovaně poradit. Když jsem řešil podobný problém, tak jsem to tak udělal.

mirex*
hodnocení

0x

Už jsem to tady jednou psal, zbytečně. Zrcadlovka + triedr (obzvlášť se zoomem) = nepoužitelné! Kompakt + triedr = částečně použitelné, ale za velmi dobrých světelných podmínek, statické záběry s udělátkem na spojení této soustavy. Věřte, tudy cesta nevede.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]