Nejste přihlášen/a.
Zdravím, už dříve jsem psal o problému s televizí SONY KV 2184mt. Nyní se porouchala uplně (viz příloha). Schéma jsem si opatřil, TV jsem otevřel a závadu hledal, avšak nenašel. S opravou elektronických zařízení a spotřebičů zkušenosti mám, TV jsem však nikdy neopravoval. Tušíte někdo kde by mohla být zrada? Potřebuji spíše nakopnout správným směrem, kde hledat.
doplněno 22.02.13 19:40:Ještě se doplním. V den poruchy byla doma jen má matka, říkala že v ní cosi zapraskalo a byl konec. Po otevření jsem zjistil že byl špatný kontakt v přívodní šňůře, zjistil jsem to náhodou když jsem s konektorem zahýbal. Poté TV naskočila, ale obraz dělá toto. Desky jsou všechny čisté, nikde ani známka zahoření.
Obraz je menší, tak to bude některé z napětí zdroje nižší, i když Trinitrony nemívaly zdroje z mnoha napětími, ale většinou jedno-dvě, snímkový rozklad kmitá na dvojnasobku frekvence. To není nic co by jevilo známky zahoření. V první řadě zkontrolovat napětí ze zdroje, pak prohlédnout elektrolytické kondenzátory, prohlédnout obvody snímkového rozkladu.
Se schématem zapojení by neměl být problém.
Zapoměl jsem dodat, že z TV jde pískavý zvuk, i když odpojím reproduktorek... nemohla by to dělat nějaká indukčnost? třeba VN trafo?
Nejspíš to je VN trafo, ale to všechno může být důsledek napájecího zdroje, doporučuji hned jako první krok změřit výstupní napájení hlavního zdroje.
doplněno 22.02.13 21:07:myslel jsem ten pískot, ne závadu VN trafa
zde je schéma zapojení v PDF, vzhledem k tomu že s opravami TV nemám zkušenosti, mohl by jste mi zde prosím, prosím nějak naznačit, který obvod je k onomu řádkování? Rád se přiučím něčemu novému
Pousmial som sa nad tým,že piskot 16kHz nesposobuje reproduktor ,ale riadkový rozklad .Gratulujem k výbornému sluchu v mojej rodine rozklad počul iba syn .Netrápte sa už s legendárnou značkou i obrazovkou po 30 rokoch bezcenné.
Tento vysoký tón má podle mě o pár KHz méně, protože je slyšet opravdu hlasitě a pronikavě. S touto TV jsem prožil celé dětství, vydržela přes 20 let, takže má podle mě větší cenu (pro obyčejné lidi), než dnešní LED nebo plazmy, které odejdou přesně týden po záruce... To je ten důvod proč mi jde o její záchranu.
vilfein:
přesně tak, tyhle bláboly co má například kamil přímo nesnáším, nepochopí, že tak jak mají určité kouzlo starožitné hodiny, že začínají mít kouzlo i takové předměty jako televize a že TRINITRON k nim opravdu patří
To že kamil neslyší 16kHz je jeho problém, hranice lidského sluchu se pohybuje kolem 20kHz
Držím palce, já tvrdím, že pokud je na TV dobrá obrazovka tak se oprava vyplatí a obrazoka dobrá je, navíc trinitron obrazovka má neuvěřitenou životnost
Mluvíte mi z duše k předchozímu příspěvku jsem přidal odkaz na uložto, kam jsem umístil "service manual" v pdf - potřebuji ještě menší kopanec správným směrem
Znovu opakuju, nejdřív změřit napětí zdroje, je to "soňácká" klasika 2 napětí: 14V a 115V a pak uvidíme dál, pozor na bezpečnost.
doplněno 23.02.13 00:29:označil jsem to,měřit proti kostře:
doplněno 23.02.13 00:37:Pozor, tv je galvanicky spojená s el. Sítí, takže i kostra tv je nebezpečná na dotyk, tak opatrně!
Vezmu to přes oddělovací trafo pro zvýšení bezpečnosti. Zdroj jsem našel hned, spíš mě zajímá (pro možná použití v pozdějších letech, jelikož hádám, že TV nebudu mít pod rukama naposled), kde se nachází obvody pro rozklad řádkování, čistě ze zvědavosti. Ale i tak děkuji
na druhém konci schematu, na pravé straně je konektor A-3 a do něj jsou připojeny vychylovací cívky rozkladů, přímo nad ním jsou obvody horizontálního rozkladu a vysokého napětí (vždy jsou společné) a dál nad tím jsou obvody vertikální.
Bmbx: Ak máte problem s mojou radou a je niečo, čo priamo nesnášite ,tak stojte na zemi a napíšte to mne ,nie tazatelovi. Nevšimli ste si asi ,že tazatel nevie ,že rozklad pracuje na počutelnej frekvencii a on humorne odpojil repro! Oprava hladanim vyhoretých rezistorov? Jeho Tv a obr.Trinitron som zaradil ako legendárnu značku .Pre vás to je starožitnost a preto oprava.Legenda áno-technologia Sony Trinitron posiela 3 elektonove lúče cez hranatý otvor trojukolnika - Oproti kruhu sa zvýši jas,kontrast. Trinitron nie je o tom ,ako píšete vy,že sa obrazovke zvýši životnost . A určite sa nejedná o tv starožitnost,ako si myslíte. Starožitnost medzi tv je asi Tesla4001a a Mánes.
kamil:
trhni si nohou
Ja som mal na mysli, že bude starožitnosť vo smysle geniálneho, a technicky skvostného riešenia, Tesla a Mánes ničím nevybočovali a starožitnosť nieje len stará, ale musí byť nieči výnimočná, inak skončí v kontejneri a nie ako starožitnosť . Trinitron TV má geniálne a atypické riešenie obvodov a ničím neprkonanú CRT obrazovku. Lúče do trojúholníka? To sú obrazovky delta, jeden z prvých systémov farebných obrazoviek. Naštuduj si to poriadne, Trinitron je riešením on-line, ale zásadný rozdiel je v maske, ktorá je tvorená rámom a napnutými ocelovými strunami, oproti klasickej maske prináša lepšiu stabilitu konvergencií a lepšiu imunitu proti zmagnetovaniu a lepšie využitie energie elektronov (majú menej prekážok) Trinitron mal vyšiu životnosť vďaka kvalitným elektronovým delám.
Ale hlavná vec, že mi dal tázateľ za pravdu, na tvoje podráždené ego niesom zvedavý :D
edit: televize
No v prvom rade si zober lupu a riadne poobzeraj plošne spoje.Zvyknu byť studene spoje.Pochybne spoje preletuj.Dobre by bolo zmerať kondiky , pozrieť či nie su niektore nafuknute.Potom zmerať napetia zdroja.A ked pripojiš signal tak je obraz?Ak je tak hladaj zavadu v riadkovom a snimkovom rozklade.Ale ako pišem riadne pozry studene spoje.Sony ich zvykne mať.Červena ledka ti nahodou neblika.Ak ano kolko krat za sebou?Pokial maš servisny manual tak tam maž eror kody a tie ta kus nasmeruju k zavade.
Buhužel v CRT TV bývají elektrolytické kondenzátory častěji vyschlé teplem než nafouklé a to se na pohled hledá dost těžko.
Okay, změřil jsem tedy výstupní napětí ze zdroje, je opravdu menší, 10,8V a 83,5 voltu.. Co se LEDky týká, chová se naprosto normálně. Vada je tedy, zdá se opravdu hned u zdroje. Mám trošku podezdření na Greatz nebo podle schématu IC601. Ještě ale prověřím kondenzátory zdroje, vzhledem k tomu že mě tlačil čas jsem prověřil jen některé, jejich ESR byl v pořádku.
Děkuji za vysvětlení kde je obvod pro řádkování
No videl som ich par nafuknutych aj v crt-telkach.Hlavne v zdrojovych častiach.(kondenzatory)
Tákže, zdroj pískání jsem odhalil, byl to špatný kontakt odporu R609. Po jeho přeletování ale v lehce křuplo, jako když nabíhá CRT obrazovka, a nic se neděje. Zjistil jsem že se prorazila D608...
D608 je tam ale snad jen jako ochranná, na úroveň napětí 115V nemá vliv. Bude se muset vyměnit a pak se uvidí, jestli zase neodejde. Možná bude problém určit správnou náhradu.
115V stabilizuje IC 601, pokud by bylo větší a dioda znovu odešla mohla by být chyba v něm, nebo součástkách kolem něj.
Pískání ale mohlo být od ferritových jader transformátorů, díky nižšímu napětí běžících na nízkém kmitočtu, teď není napájení - není pískot. To je ale vcelku vedlejší.
Případné další mé zapojení (bude-li) do řešení problému bude jako doplnění tohoto příspěvku.
doplněno 27.02.13 01:49:Přijde mi, že ten IC 601 je zapojení, které dovede snížit zkratový proud výstupu na nižší hodnotu než je jmenovitý provozní. Kdysi jsem podobně zapojený zdroj postavil (modré AR z dávné doby) a opravdu to fungovalo. Pojistka na vstupu pak přežije.
S nalezením náhrady problém asi nebude, našel jsem ji na této stránce :
Ano, to si též myslím, že odešel IC 601, avšak doufám že je spíš vada v okolních součástkách.
Ta dioda je ochranná, ale v takovém případě by to mělo vzít i pojistku. V doporučeném schematu jsem našel pojistku hned před tou diodou to pak má logiku, tady to asi chrání všechno chrání pojistka v přívodu sítě. Ten obvod STR50115 je hodně jednoúčelový, inernet je plný schemat a všechna jsou stejná.
Ano, taky jsem na ten IC koukal, dokonce i datasheet obsahuje jen schemata, žádné technické údaje. Co se pojistky týče, je v pořádku, byla tím prvním co jsem po novém problému měřil.
Jj taky mi to přišlo. tak jsem hledal, jsem teď ve škole tak nemám po ruce schéma, ale IC odešel, vývody 2-3 jsou proraženy, a další závada byla v jednom z odporů, 8.2 ohmu na něm myslím je, byl přerušený. Co se zbytku týče, obvody pro řádkování mají elektrolytické kondiky vysušené... bohužel nevím zda-li mám obědnat nový IC... co jsem koukal je docela drahý
Co jsem tak pochpil, jedná se o písmeno na IC, podobně jako u tranzistoru BC547A, BC547B... Na stránce uvadějí že meci verzí toho IC A a B není zásadní rozdíl...
Pokud jsem to dobře pochopil, tak píší, že A a B není záměnné pokud je na označení na druhém řádku, pokud je A za označením, lze použít. Takže oni nabízejí s A za označením a ten asi lze použít misto A a B na druhém řádku, v čem je teda rozdíl v obvodu? To by mne zajímalo ..
Troufnul bych si tak maximálně teorii o jiných parametrech... třeba vyšší napětí nebo proud... těžko říct
Takže výsledek... televizor byl navzdory mým protestům rozhodnut na poslání do důchodu do sběrného dvora, jelikož se rodiče rozhodli si pořídit "novější model"
Všem zůčastněním ale velice moc děkuji za snahu a za rady! Snad Vám budu moci v brzké době pomoci nějakou radou
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.